MIELIPIDE 20.11.2021 14:00

Lukijalta: Nyt ei ole syytä huolettomuuteen: ilmaantuvuusluku kertoo koronavaaran asteen

Suomessa ja kansainvälisestikin käytetään koronatilanteen mittarina niin sanottua ilmaantuvuuslukua. Se kertoo uusien tartuntojen määrän kahden viimeisen viikon ajalta suhteessa 100 000 asukkaaseen. Suomessa kyseinen luku on viime aikoina ollut 20–400 välillä maakunnasta riippuen. Paikkakuntaiset erot ovat siis suuria.


Iltapäivälehdet, Hesari ja Yle julkaisevat arkipäivisin uudet lukemat tartunnoista maakunnissa ja suurilla paikkakunnilla. Mutta mikä on ilmaantuvuusluku pienillä paikkakunnilla, kuten Hämeenkyrössä, ei tiedotusvälineistä selviä.

Oman paikkakunnan lukeman saa kuitenkin selville helposti pienellä päässälaskulla. Avuksi tarvitaan kerroin, jonka saa jakamalla luvun 100 000 paikkakunnan asukasluvulla. Hämeenkyrön likimääräinen kerroin päässälaskua varten on kymmenen, Ikaalisten 15 ja Kankaanpään kahdeksan. Likiarvo antaa hivenen verran todellista isomman lukeman.

Yllä olevat luvut tarkoittavat, että jos Hämeenkyrössä on uusia tartuntoja kahdessa viikossa kymmenen, niin ilmaantuvuus on 100. Ikaalisissa sama luku tarkoittaa ilmaantuvuutta 150 ja Kankaanpäässä ilmaantuvuutta 80. Pienellä paikkakunnalla yksikin uusi tartunta vaikuttaa aika merkittävästi ilmaantuvuuteen.

Tuo 100 on ihan merkittävä luku kertomaan koronan haitta-asteesta. Se kertoo, että paikkakunta kuuluu koronan leviämisalueeseen. Tällöin ei ole syytä ylimielisyyteen tai huolettomuuteen koronan suhteen. Ilmaantuvuutta seuraamalla pysyy tilanteen tasalla pienelläkin paikkakunnalla.

Markus Kiviniitty


Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

KOLUMNI 16.1.2022 15:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Omavastuu ja oma vastuu – ”Rokotuksista kieltäytynyt tietää ja halutessaan osaa ymmärtää, mitä seurauksia päätöksestä on yhteiskunnalle”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 14.1.2022 17:00 Tilaajille

Koronan kotitestit käyvät kaupaksi, joulunpyhien alla kysyntä kasvoi hetkellisesti

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 13.1.2022 11:00 Tilaajille

Karanteeneista luovutaan, koronavilkku ei vilkuta, jäljitystä rajataan selvästi – koronatilanteesta koetetaan selvitä voimavaroja keskittämällä

PÄÄKIRJOITUS 13.1.2022 07:00 Tilaajille

Rajoituksilla ei saa hämmentää - ”Mikäli uusiin rajoituksiin päädytään, ne pitää antaa ajoissa ja selkeästi”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 11.1.2022 15:28 Tilaajille

Maskit käyttöön kaikille koululaisille, linjaa Pirkanmaan sairaanhoitopiiri