Lukijalta: Nyt ei ole syytä huolettomuuteen: ilmaantuvuusluku kertoo koronavaaran asteen
Suomessa ja kansainvälisestikin käytetään koronatilanteen mittarina niin sanottua ilmaantuvuuslukua. Se kertoo uusien tartuntojen määrän kahden viimeisen viikon ajalta suhteessa 100 000 asukkaaseen. Suomessa kyseinen luku on viime aikoina ollut 20–400 välillä maakunnasta riippuen. Paikkakuntaiset erot ovat siis suuria.
Iltapäivälehdet, Hesari ja Yle julkaisevat arkipäivisin uudet lukemat tartunnoista maakunnissa ja suurilla paikkakunnilla. Mutta mikä on ilmaantuvuusluku pienillä paikkakunnilla, kuten Hämeenkyrössä, ei tiedotusvälineistä selviä.
Oman paikkakunnan lukeman saa kuitenkin selville helposti pienellä päässälaskulla. Avuksi tarvitaan kerroin, jonka saa jakamalla luvun 100 000 paikkakunnan asukasluvulla. Hämeenkyrön likimääräinen kerroin päässälaskua varten on kymmenen, Ikaalisten 15 ja Kankaanpään kahdeksan. Likiarvo antaa hivenen verran todellista isomman lukeman.
Yllä olevat luvut tarkoittavat, että jos Hämeenkyrössä on uusia tartuntoja kahdessa viikossa kymmenen, niin ilmaantuvuus on 100. Ikaalisissa sama luku tarkoittaa ilmaantuvuutta 150 ja Kankaanpäässä ilmaantuvuutta 80. Pienellä paikkakunnalla yksikin uusi tartunta vaikuttaa aika merkittävästi ilmaantuvuuteen.
Tuo 100 on ihan merkittävä luku kertomaan koronan haitta-asteesta. Se kertoo, että paikkakunta kuuluu koronan leviämisalueeseen. Tällöin ei ole syytä ylimielisyyteen tai huolettomuuteen koronan suhteen. Ilmaantuvuutta seuraamalla pysyy tilanteen tasalla pienelläkin paikkakunnalla.
Markus Kiviniitty
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!