MIELIPIDE 28.12.2021 10:00

Lukijalta: Myllykolun kesäteatterin alkuhistoriasta ja F. E. Sillanpään Seuran kunniajäsenistä – "Tarkennuksia uutiseen!"Helmi Tarkin hyvin ansaitusta kalotista kertova uutinen (UutisOiva 16.12.) tarvitsee tarkennuksia.
Kalotti on myöhäsyntyinen ulkoinen tunnusmerkki F. E. Sillanpään Seuran kunniajäsenyydestä. Se ei ole erillinen tunnustus, kuten jutusta saattoi päätellä.


Helmi Tarkin rinnalla kunniajäseneksi kutsuttiin Kauno Perkiömäki, lisäksi paikalla olivat vanhoista kunniajäsenistä Matti Huusari ja Panu Rajala. Joukosta puuttuivat Hannu Lehtipuu ja Seppo Siuko.

Myllykolun Kesäteatteri syntyi 50 vuotta sitten Kauno Perkiömäen aloitteesta. Eteläinen Nuorisoseura ei toiminut sitä ennen Myllykolussa, kuten uutisessa erheellisesti kerrottiin, vaan Mäntylässä ja Laitilan rannassa. Eikä ”Myllykolun Eemeli” tullut itsestään, vaan sen jälkeen, kun Kansalaisopiston rehtori Perkiömäki soitti minulle joulun alla 1971 Helsinkiin ja kysyi voisiko Sillanpään teksteistä tehdä jonkinlaisen näytelmän. Nimeni hän oli saanut äskettäin edesmenneeltä Juhani Vuoriselta.

”Äite rakas” ei myöskään ole minun novellini, vaan sovitukseni Sillanpään useammasta novellista. Myllykolun kunniakkaaseen historiaan liittyvät seikat täsmentyisivät helpommin., jos kesäteatterin vaiheista valmistettaisiin kunnollinen historiikki.

Teatterin omistajan edustaja, Hämeenkyrön kunnan sivistyslautakunta, ei ole valitettavasti pitänyt sitä tarpeellisena.


Panu Rajala

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 25.4.2022 11:00 Tilaajille

”Mökkielämässä parasta on ihan kaikki” – Mahnalassa pitkään mökkeilleet Haavistot haaveilevat mökkiläisparlamentista

HÄMEENKYRÖ 15.12.2021 13:00 Tilaajille

Helmi Tarkki sai Sillanpään kalotin Miinan roolistaan – ”Et sitte loruile pitkästi”

HÄMEENKYRÖ 11.10.2021 11:00 Tilaajille

Myllykolun saa koko kesäksi 2 000 eurolla

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 12.8.2021 12:45 Tilaajille

Kesäteatterit tyytyväisiä kävijämääriin – Viljakkalan Wimma ylsi yleisöennätyksiin

HÄMEENKYRÖ 5.7.2021 17:00 Tilaajille

Häräntappoase sukeltaa nuorten ristipaineisiin