MIELIPIDE 28.12.2021 10:00

Lukijalta: Myllykolun kesäteatterin alkuhistoriasta ja F. E. Sillanpään Seuran kunniajäsenistä – "Tarkennuksia uutiseen!"Helmi Tarkin hyvin ansaitusta kalotista kertova uutinen (UutisOiva 16.12.) tarvitsee tarkennuksia.
Kalotti on myöhäsyntyinen ulkoinen tunnusmerkki F. E. Sillanpään Seuran kunniajäsenyydestä. Se ei ole erillinen tunnustus, kuten jutusta saattoi päätellä.


Helmi Tarkin rinnalla kunniajäseneksi kutsuttiin Kauno Perkiömäki, lisäksi paikalla olivat vanhoista kunniajäsenistä Matti Huusari ja Panu Rajala. Joukosta puuttuivat Hannu Lehtipuu ja Seppo Siuko.

Myllykolun Kesäteatteri syntyi 50 vuotta sitten Kauno Perkiömäen aloitteesta. Eteläinen Nuorisoseura ei toiminut sitä ennen Myllykolussa, kuten uutisessa erheellisesti kerrottiin, vaan Mäntylässä ja Laitilan rannassa. Eikä ”Myllykolun Eemeli” tullut itsestään, vaan sen jälkeen, kun Kansalaisopiston rehtori Perkiömäki soitti minulle joulun alla 1971 Helsinkiin ja kysyi voisiko Sillanpään teksteistä tehdä jonkinlaisen näytelmän. Nimeni hän oli saanut äskettäin edesmenneeltä Juhani Vuoriselta.

”Äite rakas” ei myöskään ole minun novellini, vaan sovitukseni Sillanpään useammasta novellista. Myllykolun kunniakkaaseen historiaan liittyvät seikat täsmentyisivät helpommin., jos kesäteatterin vaiheista valmistettaisiin kunnollinen historiikki.

Teatterin omistajan edustaja, Hämeenkyrön kunnan sivistyslautakunta, ei ole valitettavasti pitänyt sitä tarpeellisena.


Panu Rajala

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 31.8.2023 15:00 Tilaajille

Panu Rajalan muistelmat tihkuvat penseyttä Hämeenkyröä kohtaan – kirjan taustalla välkkyvät erinomainen muisti tai tarkat päiväkirjat

HÄMEENKYRÖ 11.8.2023 08:00 Tilaajille

Panu Rajalan muistelmat julkaistiin – kirjailijaelämäkertojen tekijä on pöyhinyt omia arkistojaan

HÄMEENKYRÖ 17.7.2023 17:00 Tilaajille

Myllykolussa koetaan erilaisia ihmiskohtaloita – ”Kahdessa yössä koko eletty elämä”

HÄMEENKYRÖ 6.7.2023 17:00 Tilaajille

Oma hahmo herättää Ihmiset suviyössä -oopperan Päivi Nisulassa voimakkaita tunteita – ”Esittäjän ei kuulu itkeä, vaan yleisön”

HÄMEENKYRÖ 31.5.2023 08:00 Tilaajille

Ooppera palaa taianomaiseen Myllykoluun F. E. Sillanpään tarinalla – suviyössä on läsnä elämä ja kuolema