Mielipiteet 3.2.2022 14:00

Lukijalta: Mitä ihmettä Ikaalisten kaupungin tuulivoimaa puoltavat päättäjät ajattelevat? – ”Mihin katosi Tevaniemen hanketta koskeva adressi?”

Olen surullisena seurannut tuulivoimalahankkeiden ympärillä vellovia keskusteluita ja kaupungin päättäjien toimia. Miten meidän asukkaiden hätää ei kuulla tässä asiassa ja haittoja vain väheksytään? Mihin katosi Tevaniemen hanketta koskeva 290 henkilön allekirjoittama adressi?
Asukkaat ovat pyytäneet kaupungilta avointa tiedotustilaisuutta, jossa voisi keskustella aiheesta myös haittojen osalta sekä halunneet lisätietoja voimaloiden vaikutuksista saamatta mitään kunnollisia vastauksia. Kerran tilaisuus jo luvattiin, mutta nyt muka kukaan ei tiedä siitä mitään.
On selvää, että tällaiset teollisuusluokan jättivoimalat aiheuttavat haittoja ympäristönsä asukkaille monin eri tavoin, kun jo huomattavasti pienemmätkin voimalat ovat tuoneet niitä. Vaikutusalueet ulottuvat heittämällä Ikaalisten ja Parkanon keskustaankin. Nämä upeat perinnemaisemat tuhoutuvat myös ikuisiksi ajoiksi.
Kaikki tämä vain kiinteistöverojen vuoksi, jotka eivät millään tavalla riitä kattamaan niitä kustannuksia ja tulonmenetyksiä, joita nämä hankkeet tuovat tullessaan. Kuinka moni pystyy enää asumaan kodissaan ja alueen maatilojen toiminta voi myös loppua lyhyeen!? Miten nämä asukkaiden lähdöstä aiheutuvat veromenetykset ja ostovoiman katoaminen paikallisyrityksiltä huomioidaan? Uusia asukkaita tuskin tulee tilalle. Moni jo miettii muuttoaan ja niin itsekin.
Kiinteistöjen ja tonttien arvot yleensä putoavat selkeästi, jos niitä saa edes myytyä meluavan voimala-alueen vierestä? Entä jos elintärkeät pohjavesialueemme pilaantuvat – mistä vesi?? Kylpylä tulee todennäköisesti menettämään myös asiakkaitaan. Miten kaupunki korvaa nämä menetykset asukkaille ja yrityksille? Kuka ylipäätään kantaa tästä vastuun??? Siihen ei ole kukaan osannut vielä vastata. Onko haittoihin edes varauduttu mitenkään? Nyt ollaan tekemässä todella isoja päätöksiä hyvin puutteellisin tiedoin, vaikka ollaan aivan tuntemattoman edessä.
Pitäisiköhän vähän himmailla? Kuntastrategia lupasi yhtä ja toista hyvää, mutta jotka lopulta näiden tuulivoimahankkeiden toteutuessa eliminoidaan ja asukkaat uhrataan kylmästi!
Olemme tehneet kuntalaisaloitteen, jolla halutaan saada voimaloihin nähden kunnon suojavyöhykkeet kaikkiin vakituisiin että loma-asuntoihin sekä eläinsuojiin ja pohjavesialueisiin. Ympäristölupa on myös perusvaatimus näille jättikokoisille voimaloille.

Jaana Vuorenpää

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

IKAALINEN 27.5.2023 15:00 Tilaajille

Parkanon kaupungin lausunto Tevaniemen tuulivoimaloista: etäisyys asutukseen voisi olla 3–4 kilometriä

IKAALINEN 19.5.2023 15:00 Tilaajille

Pirkanmaan liitto: Vähä-Ojajärven kalliot huomioitava Tevaniemen tuulivoimakaavassa

MIELIPIDE 9.5.2023 17:00 Tilaajille

Lukijalta: Biovoimaa, tuulivoimaa, vaan ei vetovoimaa – ”Lannan kuljetus, varastointi ja itse prosessi aiheuttavat varmasti laajoja hajuhaittoja”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 8.5.2023 17:00 Tilaajille

Maakuntakaava on mahdollistamassa Ikaalisten ja Parkanon rajalle 35 tuulivoimalan alueen, palautetta voi antaa kesäkuun loppuun

HÄMEENKYRÖ 26.4.2023 12:00 Tilaajille

Aloite: Hämeenkyrön vaadittava ympäristölupa Konikallion tuulivoimaloille – perussuomalaiset jätti samansisältöisen valtuustoaloitteen Ikaalisissa aiemmin huhtikuussa