MIELIPIDE 2.11.2022 10:30

Lukijalta: Julkinen jätehuolto tuotetaan omakustannusperiaatteella – ”Pitkä ketju kuljetuksista käsittelyyn maksaa”


Jätekapinallinen Harri Helin kirjoitti lehdessä (UutisOiva 19.10.), että jätehuollosta ei tulisi maksaa mitään, vaan pikemminkin jätehuollon tulisi maksaa asiakkaille arvokkaista raaka-aineista. Helin on siinä oikeassa, että lajittelutyö on arvokasta. Se on ennen kaikkea ympäristön kannalta arvokasta, sillä kaikki raaka-aineet ja energiat on tärkeä saada kiertoon. Mutta taloudellisesti arvokasta se ei ainakaan vielä ole. Jotta raaka-aineet saadaan kiertoon, tarvitaan paljon työtä, jätteet täytyy kuljettaa oikeisiin vastaanottopaikkoihin, ne täytyy käsitellä vastuullisella tavalla ja myös jatkojalostajien täytyy saada raaka-aineilleen käypä arvo. Pirkanmaan Jätehuolto käsittelee itse sekajätteet ja biojätteet. Muut jätteet, kuten pakkausjätteet, toimitamme tuottajayhteisöjen käsittelyyn. Kaikki tämä pitkä ketju kuljetuksista käsittelyyn maksaa.

Pirkanmaan Jätehuolto on julkinen toimija, 17 kunnan oma yhtiö. Yhtiön tehtävänä ei ole tuottaa voittoa omistajilleen, vaan tarjota laadukkaat, edulliset ja ympäristövastuulliset jätehuoltopalvelut asiakkaille omakustannusperiaatteella. Asukkaiden jätehuoltomaksuista ei makseta osinkoa omistajille. Taksamme ovat julkiset ja niihin lasketaan aina suoraan kuljetus- ja käsittelykustannukset perustuen muun muassa urakkahintoihin. Omakustannusperiaate palvelujen tuotannossa tarkoittaa myös sitä, että tappiotakaan ei voida tehdä. Vallitseva kustannusinflaatio ja polttoainehintojen nousu näkyvät myös jätehuollon kustannuksissa.
Myös Pirkanmaan Jätehuollon ja Tampereen Sähkölaitoksen yhteisesti omistama Tammervoima on voittoa tuottamaton yhtiö. Asukkaiden sekajätepusseista ei saada tuottoa, vaan niiden käsittely modernissa jätevoimalassa maksaa, vastaanotosta aina pohjatuhkien vastuulliseen käsittelyyn asti.
Pirkanmaalla voidaan olla tyytyväisiä, sillä meidän alueellamme on ollut jo vuosia Suomen edullisimmat tyhjennyshinnat. Tämä selviää Suomen Kiinteistöliiton vuosittain tekemästä vertailusta. Ensi vuonnakin alueemme asukkaille jää noin 8 miljoonaa euroa jätehuollosta säästyneitä euroja vapaasti käytettäväksi verrattuna seuraavaksi edullisimpaan alueeseen eli pääkaupunkiseutuun. Edullisten hintojen taustalla on 17 kunnan onnistunut yhteistyö ja keskitetysti kilpailutetut jätteenkuljetukset sekä kustannustehokkuus palvelujen tuotannossa. Ja jos tulevaisuudessa kuljetus- ja käsittelykustannukset lähtevät laskuun, se tulee näkymään myös jätehuollon asiakashinnoissa.


Harri Kallio

toimitusjohtaja
Pirkanmaan Jätehuolto

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

IKAALINEN 4.9.2023 13:00 Tilaajille

Pirkanmaan Jätehuolto poistaa kaksi ekopistettä Ikaalisista – syynä pakkauskeräyksen laajentuminen kiinteistöille

HÄMEENKYRÖ 28.6.2023 13:00 Tilaajille

Huoltokeskuksen kierrätyspiste siirtyy Tippavaaraan – pisteelle tulossa myös muovinkeräys

HÄMEENKYRÖ, VILJAKKALA 19.5.2023 17:00 Tilaajille

Muovipakkauksille uudet keräyspisteet Hämeenkyrön ja Viljakkalan kirkonkylille

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 1.3.2023 11:02 Tilaajille

Lakko peruuntui jätekuljetusten osalta – jäteastiat tyhjennetään normaalisti

OIVASEUTU 6.2.2023 15:00 Tilaajille

Seudun kunnissa ei ole poistotekstiileille keräyspisteitä – lähin löytyy Lielahdesta