MIELIPIDE 17.10.2022 08:30

Lukijalta: Jätemaksut nousevat Putinin takia? – ”Jäte on nykyisin arvokasta”

Nykyään kaikkien hintojen nostoa perustellaan Putinilla sekä Ukrainan sodalla ja kansa uskoo. Mutta onko asia oikeasti näin?
Viime viikolla kuulimme, että alueellinen jätehuoltolautakunta esittää kovia korotuksia jätemaksuihin energian ja polttoaineiden hinnan nousun takia. Kun jätelautakunnan esitystä ja sen perusteluita lukee, huomaakin, että tilanne on toinen.
Jäte on nykyisin arvokasta. Se on raaka-ainetta ja siitä saadaan energiaa.
Laittamalla jätteeni sekajäte/palavajäte -astiaan luovutan korvauksetta polttoainetta Pirkanmaan Jätehuollon ja Tampereen Sähkölaitoksen omistamalle Tammervoimalle. Jätehuollon insinöörit ovat tarkkaan laskeneet, mikä on yhden muovipussukan tai 240 tai 600 litran jäteastian sisältämä energiamäärä kaukolämpönä tai sähkönä. Näitä tietoja ja nykyisiä markkinahintoja käyttäen voisi katsoa paljonko Tammervoima itse asiassa on minulle velkaa.
Biojätettä kompostoidaan ja sen käsittelystä saadaan sekä multaa että biokaasua. Pirkanmaan Jätehuolto myy multaa sekä käyttää biokaasua ajoneuvojensa polttoaineena. Minä olen näidenkin tuottaja eli vaadin osuuteni tästäkin liiketoiminnasta.
Lasin ja metallinkeruu oli maksutonta, mutta muuttuu nyt maksulliseksi. Molemmat on järkevää kerätä pois haittaamasta polttoa. Tästä lajittelusta ja raaka-aineen jalostuksesta pitäisi maksaa minulle korvausta. Lasi käytetään tienpohjana, jossa se korvaa soravaroja. Sorakuutiolla on hinta, puhumattakaan säästyneistä harjumaisemista. Metallit, kuten alumiini, tukkisivat poltossa arinan eli lajittelutyöni on arvokasta. Kiitos Putinin, myös metallien hinnat ovat nousseet. Tästäkin bisneksestä haluaisin osuuteni.
Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä tulee kesämökkini jätemaksut. Mökkini jätteet olen tuonut kiltisti kotiin enkä ole käyttänyt alueellisia jätepisteitä kertaakaan vuoden 2021 tai 2022 aikana. Siitä huolimatta Pirkanmaan Jätehuolto lähetti 65,30 euron maksun, jota en kyllä aiheettomana aio maksaa. Maksan ilomielin palveluista, mutta en tyhjästä. Nyt alueellinen jätelautakunta aikoo nostaa vapaa-ajan asunnon jätemaksun ensi vuonna peräti 70,54 euroon.
Tekisi mieli nyt sanoa ruma sana. Ei vaan tule mieleen tarpeeksi rumaa ja painokelpoista.

Harri Helin
jätekapinallinen

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 4.3.2024 17:00 Tilaajille

Ukrainan sodan uhrien muistotilaisuus Ikaalisissa keräsi toistasataa osallistujaa – Ortodoksinen muistopalvelus pidettiin ukrainaksi

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 18.12.2023 12:00 Tilaajille

Uudet jätetaksat saivat sinetin – Sekajäteastian tyhjennys kallistuu viidenneksellä

MIELIPIDE 14.12.2023 12:00 Tilaajille

Napakat mielipiteet 13.12. – ”Viikonloppupäivystyksen loppuminen tuo maanantaille Ikaalisiin hirveät ruuhkat”

KOLUMNI 21.9.2023 07:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Hyvinvointialue tekee vaikeita ratkaisuja – ”Pirkanmaan osuus mielenterveyden häiriöistä aiheuttavista kustannuksista on noin 1,1 miljardia euroa”

OIVASEUTU 24.2.2023 11:00 Tilaajille

Seudulla liputetaan Ukrainan sodan vuosipäivän vuoksi