MIELIPIDE 17.11.2022 13:00

Lukijalta: Jätetaksoihin voi vaikuttaa 7. joulukuuta saakka – ”Putinin hihastako hinnankorotukset on vedetty?”Pirkanmaan Jätehuollon vastine kirjoitukseeni jätetaksoista tuotti pienen pettymyksen.

Toimitusjohtaja Harri Kallio on oikeassa, että jätemaksut Pirkanmaalla ovat maan edullisimmat, mistä kiitokset jäteyhtiön asiansa osaavalle henkilökunnalle.
Se, mitä vastineessa jäin kaipaamaan, ovat luvut. Jos jäteauto ajoi viime vuonna 200 kilometriä ja ajaa tänä vuonna saman matkan, niin miten paljon polttoaine ja muut kulut ovat nousseet? Entä kun jäteauto kippasi 2021 Tarastenjärven uuniin 2 000 kiloa jätettä, josta saatiin sähköä ja kaukolämpöä. Jos tekee saman tempun tänä vuonna, kuinka paljon sähköstä ja kaukolämmöstä saadaan enemmän rahaa muuttuneen maailmanpoliittisen tilanteen takia? Kumoavatko auton nousseet kulut ja sähkön plus kaukolämmön hinnan noususta seuranneet kasvaneet tulot toisensa? Aivan varmasti tällaiset luvut ovat olemassa vai Putinin hihastako hinnankorotukset on vedetty?
Lasin ja metallinkeruun muuttuminen maksulliseksi on eräänlaisesta jätejekutusta. Kiihkeimmät ympäristöihmiset vastustivat jätteen polttoa, koska siinä hukataan tuotteiden jalostukseen käytetty panos ja hyödynnetään vain tavaran lämpöarvo. Kun Tammer-Voima tuli Tarastenjärvelle, niin korostettiin, että vain hyödyntämiskelvoton sekajäte poltetaan ja kierrätys tehostuu maksuttomalla metallin ja lasin erilliskeräyksellä. Samalla saatiin ne pois haittaamasta polttoa. Ihmiset kiitettävästi ottivat tämän lajittelutehtävän hoitaakseen. Nyt siitäkin on tulossa maksullista.
Jekutusta, huusi poikani, kun tunsi tulleensa huijatuksi.
Purnasin myös kesämökkini jätemaksun reippaasta noususta. En kiistä, etteivätkö ihmiset tuottaisi jätettä. Tarina siitä, että ei tuota jätteitä, kaikki mikä palaa poltetaan ja koira syö loput, ei pidä paikkaansa! Osa ihmisistä kuluttaa enemmän luonnonvaroja ja tuottaa myös enemmän jätettä, toiset vähemmän. Meitä vähemmän tuottavia rangaistaan yhtä suurilla jätemaksuilla. Sähköstä ja vedestä maksetaan kulutuksen mukaan, miksei myös jätteistä tuotannon mukaan?
Jätemaksusta voi muuten hakea vapautusta, jos tarpeeksi googlailee ja osuu oikealle sivulle. Evankelisluterilaisen seurakunnan sivuilta löytyy nykyisin lomakkeet ”Liityn kirkkoon” ja ”Eroan kirkosta”. Voisiko jäteyhtiön sivulla olla vastaava lomake, jolla hakea vapautusta?
Alueellinen jätehuoltolautakunta päättää jätetaksojen korotuksesta kokouksessaan 7. joulukuuta. Siihen saakka meillä on mahdollisuutta olla omiin edustajiimme yhteydessä. Hämeenkyröä lautakunnassa edustaa Pauliina Mansikkamäki ja Ikaalista Eija Katajamäki.

Harri Helin

jätekapinallinen

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

MIELIPIDE 3.5.2024 17:00 Tilaajille

Lukijalta: Lasinsirpaleita Gambina-kallioille? –”Turha pelotella maailman parhaan pullonkeräysjärjestelmän romuttamisella”

VILJAKKALA 2.5.2024 15:00 Tilaajille

Kevään merkit näkyvät aluejätepisteillä – Tyhjennystahti tiivistyy kesäksi

MIELIPIDE 1.4.2024 17:00 Tilaajille

Lukijalta: Tuulivoimapeli käy mielenkiintoiseksi – ”Pelinappulat eli tuulivoimalat on asetettu laudalle”

MIELIPIDE 19.3.2024 11:00 Tilaajille

Lukijalta: Kylpytakkeilua ja tuulivoimailua – ”Vaihtoehtona on luopua sähköautoista, sähkölämmityksestä ja hilavitkuttimista”

HÄMEENKYRÖ, VILJAKKALA 7.3.2024 16:00 Tilaajille

Keijo kohtaa mikromuovin viljakkalaisten elokuvassa – Roskapätkät näytettiin elokuvateatterissa