MIELIPIDE 17.8.2023 13:00

Lukijalta: Jäipä siitä ainakin kuva lehteen – ”Teoksen tekijät astuivat pahasti jonkun varpaille”UutisOiva kertoi kesäkuussa Kompissa järjestetystä taidenäyttelystä poistetusta tuulivoima-aiheisesta työstä.

Teos havainnollistaa Ikaalisten seudulle suunniteltujen myllyjen jättimäisen koon verrattuna Tevaniemen nykyiseen myllyyn. Isot myllyt tuottavat sähköä ja sen myötä rahaa paljon enemmän kuin pienet. Ne tuottavat myös paljon enemmän haittoja.
Saatu raha kompensoi suuresti haittoja, siis niiden kohdalla, jotka rahaa saavat. Kunta kantaa alueellaan olevista myllyistä veroa, joten tavallaan kaikki kuntalaiset hyötyvät niistä.
Tuulisähköä pidetään suurena syynä menneen vuoden suurille sähkön hinnan heittelyille. Nyt asiantuntijat sanovat, että sama ei voi toistua, koska Suomeen tulee vetytalous. Silloin kulutuksen ylittävällä sähköllä tuotetaan vedestä vetyä, ja tällä vedyllä tuotetaan sähköä sitten, kun sähkön kulutus ylittää sen tuotannon, esimerkiksi kun on tyyntä.
Tämä on hieno ajatus, siinä vain on pari heikkoutta. Tarvittavat laitteet ovat kalliita ja niiden hyötysuhde on heikko: tarvitaan yli 40 kWh sähköä yhden vetykilon tuottamiseen, josta saadaan takaisin noin 20 kWh sähköä.
Vety on edullisempaa käyttää kemianteollisuuden raaka-aineena kuin tuhlata sitä sähkön tekemiseen. Laaja vetytalouden käyttöönotto ei alenna sähkön hintaa vaan nostaa sitä.
Sen, mitä kuntalaiset saavat myllyjen maksamasta kunnallisverosta, he maksavat moninkertaisesti kohonneina sähkön ostohintoina.
Vetytaloudesta tulee ulkomaisille sijoittajille aikoinaan myytyjen sähkön jakeluverkkojen tapainen rahankeruuautomaatti.
Kompista poistetun tuulivoima-aiheisen teoksen tekijät astuivat pahasti jonkun varpaille. Teoksen kuva kuitenkin säilyy lehden sivulla.

Olavi Toukonummi

Salo

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 18.4.2024 12:00 Tilaajille

Horhalanperän tuulivoimasta jätettiin kaavoitusaloitteet Ikaalisille ja Parkanolle – Kaavoitus voisi olla valmis vuonna 2027

HÄMEENKYRÖ 15.4.2024 17:00 Tilaajille

Hämeenkyrö: Pirkan ura huomioitava Konikallion tuulivoimahankkeessa

IKAALINEN 15.4.2024 13:00 Tilaajille

Kangaslammin energian kaavoituksen aloittaminen käsitellään Ikaalisissa uudelleen – Päätös kuuluukin kaupunginhallitukselle

IKAALINEN 13.4.2024 10:00 Tilaajille

Ikaalisten lausunto: Konikallion ympäristövaikutuksia on arvioitu kattavasti – Pohjaveden laatu ei saa heikentyä

IKAALINEN 12.4.2024 15:00 Tilaajille

Metsähallitus suunnittelee tuulivoima-aluetta Horhalanperälle Ikaalisiin ja Parkanoon – Voimaloita voisi tulla enimmillään yli 20