MIELIPIDE 17.8.2023 13:00

Lukijalta: Jäipä siitä ainakin kuva lehteen – ”Teoksen tekijät astuivat pahasti jonkun varpaille”UutisOiva kertoi kesäkuussa Kompissa järjestetystä taidenäyttelystä poistetusta tuulivoima-aiheisesta työstä.

Teos havainnollistaa Ikaalisten seudulle suunniteltujen myllyjen jättimäisen koon verrattuna Tevaniemen nykyiseen myllyyn. Isot myllyt tuottavat sähköä ja sen myötä rahaa paljon enemmän kuin pienet. Ne tuottavat myös paljon enemmän haittoja.
Saatu raha kompensoi suuresti haittoja, siis niiden kohdalla, jotka rahaa saavat. Kunta kantaa alueellaan olevista myllyistä veroa, joten tavallaan kaikki kuntalaiset hyötyvät niistä.
Tuulisähköä pidetään suurena syynä menneen vuoden suurille sähkön hinnan heittelyille. Nyt asiantuntijat sanovat, että sama ei voi toistua, koska Suomeen tulee vetytalous. Silloin kulutuksen ylittävällä sähköllä tuotetaan vedestä vetyä, ja tällä vedyllä tuotetaan sähköä sitten, kun sähkön kulutus ylittää sen tuotannon, esimerkiksi kun on tyyntä.
Tämä on hieno ajatus, siinä vain on pari heikkoutta. Tarvittavat laitteet ovat kalliita ja niiden hyötysuhde on heikko: tarvitaan yli 40 kWh sähköä yhden vetykilon tuottamiseen, josta saadaan takaisin noin 20 kWh sähköä.
Vety on edullisempaa käyttää kemianteollisuuden raaka-aineena kuin tuhlata sitä sähkön tekemiseen. Laaja vetytalouden käyttöönotto ei alenna sähkön hintaa vaan nostaa sitä.
Sen, mitä kuntalaiset saavat myllyjen maksamasta kunnallisverosta, he maksavat moninkertaisesti kohonneina sähkön ostohintoina.
Vetytaloudesta tulee ulkomaisille sijoittajille aikoinaan myytyjen sähkön jakeluverkkojen tapainen rahankeruuautomaatti.
Kompista poistetun tuulivoima-aiheisen teoksen tekijät astuivat pahasti jonkun varpaille. Teoksen kuva kuitenkin säilyy lehden sivulla.

Olavi Toukonummi

Salo

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

IKAALINEN 2.10.2023 19:00 Tilaajille

Palaute Tevaniemen tuulikaavasta: Yksityishenkilöiltä kritiikkiä, viranomaiset puoltavat

IKAALINEN 27.9.2023 17:00 Tilaajille

Ympäristölautakunta kuntalaisaloitteesta: Tuulivoimakaavoitus ei estä muita uusiutuvia energiamuotoja eikä energia- ja kaavoitusstrategialle nähdä tarvetta

HÄMEENKYRÖ 22.9.2023 15:00 Tilaajille

Ystävysten taideteokset täydentävät toisiaan – runot ja maalaukset vaativat tekijöiltään aikaa

IKAALINEN 22.9.2023 14:45 Tilaajille

Tevaniemen tuulivoimakaavaa esitetään hyväksyttäväksi – kaavasta jätettiin paljon muistutuksia

MIELIPIDE 20.9.2023 16:00 Tilaajille

Vastaus mielipidekirjoitukseen: Kriteerit tuulivoimalle ovat samat – ”Esitetty lainaus vastauksestani on virheellinen”