MIELIPIDE 2.8.2023 16:00

Lukijalta: Hyvinvointialueen soteverkon tulevaisuus - kuka valvoo Ikaalisten etua?

Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluverkkoa valmisteltaessa on syntynyt huoli siitä, että Ikaalinen, jolla ei aluevaltuustossa ole omaa edustajaa huolehtimassa edunvalvonnasta, jää vaille puolestapuhujaa.
Nyt ollaan päättämässä ensisijaisesti terveyskeskusten vuodeosastopaikoista. Kysymys ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertainen, noiden paikkojen myötä saattaa moni muu palvelu lähteä ja lakkautettavista vuodeosastoista voidaan tehdä jo johtopäätöksiä siitä, mille paikkakunnille tulee jäämään laajempi palveluvalikoima.
Ikaalinen on Kolmostien kunnista sijainniltaan Hämeenkyrön ja Parkanon välissä ja Kyrösjärvi jakaa kunnan maantieteellisesti haastavasti. Palveluiden keskittämistä suunniteltaessa on valtavan tärkeää huomioida julkisen liikenteen puuttuminen oikeastaan kaikkialta muualta paitsi keskustaajamasta. Kouluvuoden aikana koulukuljetukset aamulla ja iltapäivällä ovat ainoa julkinen liikenne kyliltä keskustaajamaan, eikä julkista liikennettä esimerkiksi Parkanon suuntaan ole muulloin kuin kouluvuoden aikana, sekin vain kolmostietä.
Tärkeää on myös kiinnittää huomiota kulkemisen kustannuksiin. Kela-taksin omavastuu on 25 euroa per matka, edestakainen 50 euroa voi olla kohtuuton kustannus ja 300 euron vuotuinen omavastuu monelle pienituloiselle valtava summa. Toimeentulotuen (n. 551 €/kk), työmarkkinatuen (n. 781 €/kk - verot), opintotuen (n. 279 €/kk) tai pienen eläkkeen varassa elävä tarvitsee tuon rahan välttämättömiin elinkustannuksiin ja terveydenhuollon lähipalvelujen puuttuessa saattaa odotella perusterveydenhuoltotasoisen vaivansa kanssa niin pitkään, että seuraavaksi tarvitaankin jo kustannuksiltaan selvästi kalliimpaa sairaanhoitoa.
Myös omaisen luona vierailun kustannus voi olla iäkkäälle puolisolle kohtuuton, jos terveyskeskussairaalan vuodepaikkoja keskitetään. Maaseudulla on ollut myös tavallista, ettei molemmilla puolisoilla ole ajokorttia, ja olemattoman julkisen liikenteen vuoksi voi tulla tilanne, että vierailut kauemmaksi sijoitetun omaisen luo ovat yksinkertaisesti saavuttamattomissa.
Laki takaa tietyt välttämättömät terveyspalvelut lähipalveluina. Saavutettavuuden on aidosti toteuduttava.
Ikaalinen, kuten toki moni muukin kunta Suomessa, ikääntyy väestöltään. Pirkanmaan tulevaisuuspolkulaskelmien mukaan vuonna 2030 Ikaalisissa yli 65-vuotiaista 42% sijoittuu ikähaarukkaan 65–74 -vuotta ja 58% on yli 75-vuotiaita, jolloin avun tarve kasvaa voimakkaasti. Ikaalisissa on tähän saakka ollut erinomaisesti hoidetut vanhusten palvelut, on oltu etunenässä kehittämässä esimerkiksi digitalisaation mahdollisuuksia kotihoidossa, kotisairaalaa, sotetyöparitoimintaa ja palveluasumisen suhteen on tehty yhteistyötä myös Jyllin säätiön kanssa.
Ikaalisissa on ollut myös varsin hyvä sotealan työvoiman saatavuus: kiitos alan paikallisen koulutuksen. Sasky kouluttaa lähihoitajia Ikaalisissa (ja Parkanossa) ja Jyllin Kodit on omalta osaltaan rekry-oppisopimuskoulutuksella varmistanut osaavan työvoiman. Työntekijöitä on myös liikkunut kunnan ja yksityisen välillä, eli kumpikin on hyötynyt tilanteesta
Myös hyvinvointialueen investointisuunnitelmien tarkastelu lisää huolta. Vuokravaikutteisista kohteista on jostain syystä jäänyt pois Kotipihlajan tuetun asumisen laajennus – tuettu asuminen on palvelu, jonka tarve tulee lisääntymään, vaikka kuinka ajateltaisiin ihmisten asuvan omassa asunnossaan niin pitkään kuin mahdollista. On asiakasryhmiä, joille kodissa asuminen ei ole mahdollista tai ainakaan turvallista kotihoidonkaan turvin, esimerkiksi muistisairaat. Tehostetun palveluasumisen yksikön, Toivolansaarikodin lvis-remontille onneksi on varaus vuodelle 2024. Naapurikuntaan Parkanoon sen sijaan kaavaillaan kokonaan uutta tehostetun palveluasumisen yksikköä vuodella 2026.
Palveluiden verkoston suunnitelmassa (joka jokaisen olisi syytä Pirhan organisaation hallinnon asiakirjoista eli esimerkiksi kokousten esityslistoista lukea) mainitaan asiakaslähtöisyys. Kuinka asiakaslähtöisyys voi toteutua, jos kaikkia alueen kuntia ei kuulla tasapuolisesti, eikä aluevaikutusten arviointia ole tehty ennen kuin tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat kaikkien hyvinvointialueen asukkaiden arkeen merkittävällä tavalla?
Asioista päättämisen aikataulu herättää myös huolta: onko kuntien viranhaltijoiden loma-aikaan ja juuri sen päättymiseen osuva kokousajankohta mielekäs huolellisen valmistelun kannalta? Asia on Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallituksen listalla 3.8.2023. Viime kädessä kaksikymmentä ihmistä päättää asukasmäärältään Suomen suurimman hyvinvointialueen palveluista.

Huolestuneena,

Tiina Salokannel

kaupunginvaltuutettu (SDP), sotelautakunnan jäsen 2017-2021 ja varapj 2021-2022, valtuustokauden 2017-2021 PSHP:n valtuuston jäsen ja sote-alan ammattilainen

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

PÄÄKIRJOITUS 17.7.2024 12:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Saneerausinto näkyy Acutassa – ”Ikaalisia koskeva saneerausinto ei jää tähän”

IKAALINEN 17.7.2024 07:00 Tilaajille

Nikulan toiminta päättyy elokuun puolivälissä – ”Asiakkaiden palvelu järjestetään toiveiden mukaisissa asumisyksiköissä”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 15.7.2024 07:00 Tilaajille

Pirhan digiklinikan käyttäjämäärät tasaisessa kasvussa – ”Yhteydenottoja on siirtynyt puhelimesta digitaaliseen kanavaan”

IKAALINEN 11.7.2024 07:00 Tilaajille

Nikulan lakkautuksesta valitus hallinto-oikeuteen – ”On ilmeistä, että rakennuksen kunnosta on annettu virheellistä tietoa”

HÄMEENKYRÖ 2.7.2024 07:00 Tilaajille

Maanantai on päivystyksen pahin päivä – Myös omalla toiminnalla voi vaikuttaa terveyspalveluiden sujuvuuteen