MIELIPIDE 21.3.2023 18:00

Lukijalta: Etiikka – yhtä kuin moraali? – ”Eikö kenelläkään käynyt mielessä arvioida sitä, onko työryhmällä oikeasti mahdollisuutta toimia?”


UutisOivassa oli pieni uutinen otsikolla ”Hämeenkyrössä otettiin käyttöön eettinen ilmoituskanava”. (15.2.) Kerrottiin että taustalla on EU-direktiivi (2019/1937), ilmoittajansuojeludirektiivi. Tarkoittaa siis lyhyesti sitä että, jos tässä tapauksessa kunnan työntekijä tai sidosryhmän edustaja havaitsee lakia rikottavan tai organisaation mielestään arvojen vastaista toimintaa, niin hänellä on mahdollisuus tehdä asiasta nimettömänä ilmoitus kyseiselle organisaatiolle. Tapaus tulee sitten tutkia ja toimia jos väärinkäytös sitä edellyttää.
Jutun lopussa on seuraava lause: ”Kunnanhallitus sai maanantaina tiedon eettisen ilmoituskanavan käyttöönotosta ja siihen liittyvistä käytänteistä”.

Siis hetkinen, kunnanhallitukselle ilmoitettiin työryhmä, joka käsittelee eettisen kanavan kautta tulleet ilmoitukset. Työryhmän muodostavat kunnanjohtaja, talous- ja hallintojohtaja sekä henkilöstöpäällikkö.

Eikö kenelläkään käynyt mielessä arvioida sitä, onko edellä mainitulla työryhmällä oikeasti mahdollisuutta edes toimia kun otetaan huomioon jääviyskysymykset, henkilöstönsuoja ynnä muut asiat? Työryhmän jäsenillä kun on aika tarkkaan sormensa pelissä kaikilla kunnan toimiin liittyvillä alueilla.

Varsinkin pienemmissä yksiköissä on mahdotonta tehdä ilmoitus esimerkiksi työpaikkakiusaamisesta niin, ettei ilmoituksen tekijä paljastuisi.
Olisiko ollut liikaa vaadittu, että työryhmään olisi valittu myös edustajia luottamushenkilöistä, jolloin olisi säilynyt kuntademokratian pelisääntöjä noudattava avoimuus ja tarkastusvastuu virkamiesten toimiin?
Ainakin se tuntuisi moraalisesti oikeudenmukaisemmalta tämä eettisen työryhmän työskentely.
Silloin olisi kaalimaan veräjän vartijana pukkeja toisestakin laumasta.


Virkamiehen mielivallan kokenut

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 30.4.2024 14:00 Tilaajille

Veteraanipäivää vietettiin hartaissa tunnelmissa

MIELIPIDE 30.4.2024 12:30 Tilaajille

Lukijalta: Ei pride-liputusta Hämeenkyröön – ”Pride-ideologiassa on paljon sellaista, jota kaikki Hämeenkyrön kuntalaiset eivät hyväksy”

HÄMEENKYRÖ 21.12.2023 13:00 Tilaajille

Aluehallintovirasto tutkii Hämeenkyrön kunnan toimet vesinäytteiden otossa – Kunta: Tulokset lähetetty

MIELIPIDE 22.11.2023 09:00 Tilaajille

Lukijalta: Hämeenkyrön kunta ja Tuomi Logistiikka vastaavat koulukuljetusuutiseen

MIELIPIDE 11.10.2023 13:00 Tilaajille

Lukijalta: Miten huoltorakennus voi maksaa miljoonan? – ”Jos käyttöikä on kolmekymmentä vuotta, jokainen vuosi tulee maksamaan yli 30 000 euroa”