MIELIPIDE 21.3.2023 18:00

Lukijalta: Etiikka – yhtä kuin moraali? – ”Eikö kenelläkään käynyt mielessä arvioida sitä, onko työryhmällä oikeasti mahdollisuutta toimia?”


UutisOivassa oli pieni uutinen otsikolla ”Hämeenkyrössä otettiin käyttöön eettinen ilmoituskanava”. (15.2.) Kerrottiin että taustalla on EU-direktiivi (2019/1937), ilmoittajansuojeludirektiivi. Tarkoittaa siis lyhyesti sitä että, jos tässä tapauksessa kunnan työntekijä tai sidosryhmän edustaja havaitsee lakia rikottavan tai organisaation mielestään arvojen vastaista toimintaa, niin hänellä on mahdollisuus tehdä asiasta nimettömänä ilmoitus kyseiselle organisaatiolle. Tapaus tulee sitten tutkia ja toimia jos väärinkäytös sitä edellyttää.
Jutun lopussa on seuraava lause: ”Kunnanhallitus sai maanantaina tiedon eettisen ilmoituskanavan käyttöönotosta ja siihen liittyvistä käytänteistä”.

Siis hetkinen, kunnanhallitukselle ilmoitettiin työryhmä, joka käsittelee eettisen kanavan kautta tulleet ilmoitukset. Työryhmän muodostavat kunnanjohtaja, talous- ja hallintojohtaja sekä henkilöstöpäällikkö.

Eikö kenelläkään käynyt mielessä arvioida sitä, onko edellä mainitulla työryhmällä oikeasti mahdollisuutta edes toimia kun otetaan huomioon jääviyskysymykset, henkilöstönsuoja ynnä muut asiat? Työryhmän jäsenillä kun on aika tarkkaan sormensa pelissä kaikilla kunnan toimiin liittyvillä alueilla.

Varsinkin pienemmissä yksiköissä on mahdotonta tehdä ilmoitus esimerkiksi työpaikkakiusaamisesta niin, ettei ilmoituksen tekijä paljastuisi.
Olisiko ollut liikaa vaadittu, että työryhmään olisi valittu myös edustajia luottamushenkilöistä, jolloin olisi säilynyt kuntademokratian pelisääntöjä noudattava avoimuus ja tarkastusvastuu virkamiesten toimiin?
Ainakin se tuntuisi moraalisesti oikeudenmukaisemmalta tämä eettisen työryhmän työskentely.
Silloin olisi kaalimaan veräjän vartijana pukkeja toisestakin laumasta.


Virkamiehen mielivallan kokenut

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 14.3.2023 13:00 Tilaajille

Hämeenkyrö sai huomautuksen hankintalain sivuuttamisesta – kiinteistöhuoltopalveluita on ostettu suorahankintana ilman laissa säädettyä perustetta

KOLUMNI 8.3.2023 08:30 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Kunnilla ei ole varaa menettää henkilökuntaa – ”Huolta aiheuttaa kunnan talous”

KOLUMNI 19.12.2022 13:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Toivotaan, että rahat riittävät hyvinvointialueella – ”Illan mittaan vahvistui se käsitys, että Hämeenkyröllä ja Ikaalisilla on paljon yhteistyötä”

MIELIPIDE 24.11.2022 17:00 Tilaajille

Lukijalta: Miksi polku jätettiin huonoon kuntoon? – Kunnan mukaan polku on käyttökelpoinen

HÄMEENKYRÖ 10.11.2022 19:00 Tilaajille

Hämeenkyrö voitti parhaan arviointikertomuksen sarjassaan – ”Hämeenkyrö edustaa selkeää parhaimmistoa”