MIELIPIDE 1.5.2023 14:00

Lukijalta: Eläkeyhdistys haastaa kunnat tarjoamaan harrastuksille maksuttomia tiloja – ”Eläkkeellä olevat eivät ole uhka tai kuluerä kuntien taloudelle”


Vuoden alussa aloittaneiden hyvinvointialueiden ohella kunnilla on vastuu asukkaittensa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä. Kunnat voivat konkreettisesti edistää väestönsä terveyttä tarjoamalla harrastustiloja maksuttomasti käytettäviksi. Eläkeliiton Pirkanmaan piiri haastaa kunnat eläkeläisten kokoontumisten vaikuttavaan tukemiseen.

Eläkeläisiä ja ikääntyneitä edustavissa järjestöissä tehdään arvokasta työtä, jolla on suuri merkitys iäkkäiden ihmisten hyvinvointiin. Eläkeläisyhdistysten järjestämä toiminta edistää ja vahvistaa ikääntyneiden hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Toiminta kannattelee ihmisten välistä keskinäistä yhteyttä, tukee ihmisiä ja pitää oikea-aikaista huolta ihmisistä siten, etteivät sosiaaliset ja terveydelliset haasteet ennen aikojaan kärjisty kalliita palveluita tarvittaviin toimiin.
Liikkumattomuus aiheuttaa Suomessa vuosittain yli 3 miljardin euron kustannukset lisäten riskiä useille kansansairauksille. Taloudellinen asema vaikuttaa ihmisen mahdollisuuksiin tehdä terveyttä edistäviä valintoja. Pienituloisimpaan väestönosaan kuuluvat sairastavat sekä menettävät sairauksien ja tapaturmien vuoksi elinvuosia moninkertaisesti verrattuna suurituloisimpiin.
Eläkeikäiset ovat aktiivinen kansalaisryhmä ja eläkeläisjärjestöt täydentävät julkisia palveluita. Järjestöjen tekemä vapaaehtoistyö ja niiden antama apu ovat parhaimmillaan toimiva ja helposti saavutettavissa oleva osa palveluketjua tai -kokonaisuutta. Eläkkeellä olevat eivät ole uhka tai kuluerä kuntien taloudelle. Lisäksi investoimalla viisaasti eläkeläisjärjestöjen toimintaedellytyksiin, kunta voi lisätä oman ja koko julkisen talouden kestävyyttä.


Elina Paukkunen

toiminnanjohtaja
Eläkeliiton Pirkanmaan piiri

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

IKAALINEN 14.6.2023 17:00 Tilaajille

Uimakoulu Ikaalisissa johdattaa lapset vedessä liikkumisen saloihin – haasteita eri tasoisille uimareille

VILJAKKALA 3.6.2023 15:00 Tilaajille

Rakeista ja tuulesta viis, Viljakkalassa ulkoiltiin – ”Kun alkaa potuttaa, lähden ovesta pihalle”

KOLUMNI 2.6.2023 10:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Olenko kunnon ihminen? – ”Oletan, että voin itse päättää liikkumiseni määrästä ja muodosta”

MIELIPIDE 1.6.2023 11:00 Tilaajille

Lukijalta: Saataisiinko nuoret liikkumaan avaamalla liikuntasalin ovet? – ”Viranomaisten määräykset ja rajaton valta estävät lapsia ja nuoria nauttimasta liikunnasta”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 30.1.2023 08:00 Tilaajille

Miten liikut arjessa? Viitos- ja kasiluokkalaiset vastaavat – ”Arkeen kuuluu tanssia ja lenkkeilyä”