MIELIPIDE 1.5.2023 14:00

Lukijalta: Eläkeyhdistys haastaa kunnat tarjoamaan harrastuksille maksuttomia tiloja – ”Eläkkeellä olevat eivät ole uhka tai kuluerä kuntien taloudelle”


Vuoden alussa aloittaneiden hyvinvointialueiden ohella kunnilla on vastuu asukkaittensa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä. Kunnat voivat konkreettisesti edistää väestönsä terveyttä tarjoamalla harrastustiloja maksuttomasti käytettäviksi. Eläkeliiton Pirkanmaan piiri haastaa kunnat eläkeläisten kokoontumisten vaikuttavaan tukemiseen.

Eläkeläisiä ja ikääntyneitä edustavissa järjestöissä tehdään arvokasta työtä, jolla on suuri merkitys iäkkäiden ihmisten hyvinvointiin. Eläkeläisyhdistysten järjestämä toiminta edistää ja vahvistaa ikääntyneiden hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Toiminta kannattelee ihmisten välistä keskinäistä yhteyttä, tukee ihmisiä ja pitää oikea-aikaista huolta ihmisistä siten, etteivät sosiaaliset ja terveydelliset haasteet ennen aikojaan kärjisty kalliita palveluita tarvittaviin toimiin.
Liikkumattomuus aiheuttaa Suomessa vuosittain yli 3 miljardin euron kustannukset lisäten riskiä useille kansansairauksille. Taloudellinen asema vaikuttaa ihmisen mahdollisuuksiin tehdä terveyttä edistäviä valintoja. Pienituloisimpaan väestönosaan kuuluvat sairastavat sekä menettävät sairauksien ja tapaturmien vuoksi elinvuosia moninkertaisesti verrattuna suurituloisimpiin.
Eläkeikäiset ovat aktiivinen kansalaisryhmä ja eläkeläisjärjestöt täydentävät julkisia palveluita. Järjestöjen tekemä vapaaehtoistyö ja niiden antama apu ovat parhaimmillaan toimiva ja helposti saavutettavissa oleva osa palveluketjua tai -kokonaisuutta. Eläkkeellä olevat eivät ole uhka tai kuluerä kuntien taloudelle. Lisäksi investoimalla viisaasti eläkeläisjärjestöjen toimintaedellytyksiin, kunta voi lisätä oman ja koko julkisen talouden kestävyyttä.


Elina Paukkunen

toiminnanjohtaja
Eläkeliiton Pirkanmaan piiri

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

Uutiset 9.1.2024 07:00 Tilaajille

Tutkimus: Hämeenkyrön ja Ikaalisten viidesluokkalaiset pojat ovat huonossa kunnossa – Valtakunnallisesti lapset voivat paremmin

JÄMIJÄRVI 9.12.2023 10:00 Tilaajille

Jämin ladut ovat luvattua paremmassa kunnossa – Sotaharjoituksen sotkema Pirkan ura hoidetaan jouluksi hiihtokuntoon vaikka kolaamalla

VILJAKKALA 1.12.2023 19:00 Tilaajille

Ylöjärven kaupunki palkittiin Ikiliikkujasta – Ikäihmisiä on liikutettu myös Viljakkalassa

VILJAKKALA 31.10.2023 17:00 Tilaajille

Viljakkalan koulun piha halutaan paremmaksi – ”Yläkoulun pihalle tarvittaisiin jotain tekemistä”

PÄÄKIRJOITUS 11.10.2023 07:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Liike on lääke moneen vaivaan – ” Vaihtoehtojen tai tiedon puutteen takia tuskin kukaan jättää tänä päivänä liikkumatta”