MIELIPIDE 19.6.2023 16:00

Lukijalta: Ei tuulivoimaa Ikaalisten kulttuurimaisemiin – ”Toivottavasti kaupungin lausunnossa ymmärretään kuntalaisten huoli”



Parhaillaan lausuntokierroksella olevalla Pirkanmaan vaihemaakuntakaavalla täydennetään ja muutetaan Pirkanmaan maakuntakaavaa 2040. Yhtenä vaihemaakuntakaavan tavoitteena on vahvistaa edellytyksiä energiantuotannolle Pirkanmaan alueella. Kaavaluonnoksessa esitetään lisättäväksi energianlähteeksi tuulivoimaa pääosin maakunnan pohjoisosiin, muun muassa Ikaalisiin.

Aamulehti käsitteli Pirkanmaan vaihemaakuntakaavaa kirjoituksessaan 3.6.2023 otsikoilla ”Arvomaisemien ääreen halutaan tuulivoimaa Pirkanmaalla” ja ”Vie maisemat ja tuo rahaa”. Lehden artikkelissa mainitaan yhtenä esimerkkinä tuulivoimarakentamisesta Tevaniemi, jossa noin 1249 hehtaarin alueelle ollaan sijoittamassa 9 voimalaa enimmäiskorkeudeltaan 280 metriä. Lehtiartikkeliin haastateltu juristi Maria Hakala Pirkanmaan ely-keskuksesta kuvaa Tevaniemen tilannetta seuraavasti: ”Tuulivoima-alue muuttaa alueen luonnetta merkittävästi. Tuulivoimalat näkyvät erityisesti maakuntatasolla maisemallisesti arvokkaille alueille ja järvien takana sijaitseville rannoille”. Muut Ikaalisiin suunnitellut voimala-alueet vaihemaakuntakaavassa ovat Konikallio (Vatula), Unnaneva (Kovelahti) ja Horhalanperä (Vahojärven ja Seitsemisen välimaasto).
Perussuomalaisten valtuustoryhmä on kuullut eri yhteyksissä kuntalaisia ja perehtynyt monipuolisesti tuulivoimarakentamiseen ja kaavoitukseen. Ensinnäkin olemme aktiivisesti osallistuneet kaupungin järjestämiin taustaselvitystilaisuuksiin ja kuulleet muun muassa meluasiantuntija diplomi-insinööri Hannu Nykästä sekä Aalto yliopiston maisema-arkkitehti Emilia Weckmania. Toiseksi olemme tutustuneet paikan päällä myös Tevaniemen tuulivoima-alueeseen.
Perussuomalaisten valtuustoryhmä suhtautuu tuulivoiman rakentamiseen Ikaalisiin kielteisesti, koska ryhmämme ei halua olla mukana rakentamassa Ikaalisista Pirkanmaan tuulivoimareservaattia, jossa unohdetaan meille ikaalislaisille tärkeät luontoarvot, harjumaisemat ja vedenottamot sekä haitat kuntalaisten terveydelle ja hyvinvoinnille. Ryhmämme on tehnyt muun muassa kaksi valtuustoaloitetta, ”Ikaalisten kaupungin tulee selvittää tuulivoiman kokonaisvaikutukset kaupungille ja sen asukkaille” ja ”Valtuustoaloite tuulivoimakaavoituksen keskeyttämiseksi”.
Parhaillaan (13.6.2023) Ikaalisten kaupungin ympäristölautakunta on antamassa lausuntoa Pirkanmaan vaihemaakuntakaavasta. Lausunnon voi antaa myös kuntalaisena 30.6.2023 mennessä. Toivottavasti kaupungin lausunnossa ymmärretään kuntalaisten huoli tuulivoimarakentamiseen liittyvistä haitoista arvokkaalle asuinympäristöllemme.

Ikaalisten Perussuomalaisten valtuustoryhmä

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 3.5.2024 15:00 Tilaajille

Ikaalisten ympäristölautakunta: Maakuntakaavassa Horhalanperän tuulivoima-alue saisi olla suurempi

Mielipiteet 2.5.2024 19:00 Tilaajille

Lukijalta: Tuulivoimalahanke pilaa kansallismaiseman – ”Nuo mahdollisesti rakennettavat tornit tulevat olemaan järkyttävän korkeita”

IKAALINEN 26.4.2024 15:00 Tilaajille

Kangaslammin energia-alueen kaavan laadinta käynnistyy – Ikaalisten kaupunginhallitus hyväksyi asian äänin 7–2

LUKIJALTA 24.4.2024 13:30 Tilaajille

Lukijalta: Päätöksenteon suppeus vaikuttaa yksilön perusoikeuksiin – Maantieteellisesti pienelle alueelle on suunnitelmissa rakentaa noin 160 tuulivoimalaa

IKAALINEN 18.4.2024 12:00 Tilaajille

Horhalanperän tuulivoimasta jätettiin kaavoitusaloitteet Ikaalisille ja Parkanolle – Kaavoitus voisi olla valmis vuonna 2027