MIELIPIDE 2.8.2022 13:00

Lukijalta: Aurinkokaupunki Ikaalinen? – ”Voisiko miettiä vaikkapa koko kaupunkia koskevaa aurinkopaneelien yhteishankintaa?”Caruna teetti keväällä 2021 kansalaiskyselyn, jonka mukaan yli 52 prosenttia suomalaisista käyttäisi uusiutuvista energiamuodoista mieluiten aurinkoenergiaa. Tuulienergiaa käyttäisi vain 15 prosenttia, vesi- ja bioenergiaa joka kymmenes vastaajista. 40 prosenttia haluaisi käyttää aurinkoenergiaa kesämökillä ja 35 prosenttia kiinteistön lämmitykseen (lähde: Rakennuslehti 9.6.2021).

Kyselyn tuloksesta huolimatta tuulivoimaa rakennetaan eri puolille Suomea kovalla vauhdilla ilman, että asukkaiden huoli sen aiheuttamista ongelmista otetaan huomioon. Tämä on aiheuttanut Ikaalisissakin, erään asukkaan sanoin, lähes kansalaissodan kaltaisen tilan, jossa tuulivoima-alueiden lähellä asuvat ovat jakautuneet voittajiin ja häviäjiin.
Aurinkovoima näyttäisi nykytiedon valossa olevan asukkaiden mielestä tasapuolisempi vaihtoehto. Tavallinen omakotiasujakin voi halutessaan jopa myydä itse tuottamaansa sähköä sähköyhtiölle ja näin hyötyä siitä. Vaikka sekä tuuli- että aurinkovoima kuluttavat ehtyviä maametallivaroja ja hiilinieluja kiihtyvällä tahdilla, jos näistä kahdesta pitäisi valita mieluisampi vaihtoehto se olisi aurinkoenergia, sillä se kohtelee ihmisiä tasapuolisemmin kuin tuulivoima.
Nyt kun Neoen ja Finsilva alkavat selvittää Ikaalisten mahdollisuuksia aurinkovoimalle, olisiko mahdollista, että koko kaupunki yhdessä päättäjien, maatalous- ja muiden yrittäjien, kyläseurojen, taloyhtiöiden, kansalais- ja asukasyhdistysten ja muiden vastaavien tahojen kanssa lähtisi miettimään Ikaalisten omaa mallia matkalla kohti vihreän energian kaupunkia?
Voisiko miettiä vaikkapa koko kaupunkia koskevaa aurinkopaneelien yhteishankintaa, johon voivat osallistua niin yritykset kuin yksityiset? Hankintahinta voisi muodostua kohtuulliseksi, jolloin useamman olisi mahdollista hankkia paneelit oman talon tai yrityksen katolle tai pihalle. Ikaalisissa voisi syntyä win-win-tilanne, jossa kuntalaiset kokisivat pääsevänsä vaikuttamaan asioiden kulkuun ja voittaneensa jotakin menettämisen sijaan.
Toki aurinkoenergiakin vaatii perusteelliset selvitykset ympäristövaikutuksista ennen kuin sitä voidaan alkaa todenteolla suunnitella alueelle. Neoen ja Finsilvan selvitysalue Ikaalisissa on huomattavan suuri, 840 hehtaaria. Vertailun vuoksi Lempäälässä sijaitseva Lemenen aurinkopuisto on kooltaan noin 5 hehtaaria. Aurinkopaneeleja on 13 000 ja tehoja 4 MW:n verran, joka riittää 200 sähköllä lämpiävän omakotitalon lämmittämiseen. Mikäli aurinkopuisto voidaan rakentaa jo olemassa oleville aukeille hiekka- tai muille kentille eivät hiilinielummekaan olisi vaarassa vähetä.
Mikäli energian tuottaminen savukaasuja hyödyntäen Ikaalisten Luomun jalanjäljissä voisi laajentua ja mikäli useampi maatalousyrittäjä tarvittaessa kaupungin avustamana pystyisi yhteishankintana rakentamaan biokaasulaitoksia eri puolille Ikaalista, olisi meillä jo mukavan kokoinen arsenaali vihreää energiaa kaupungissa. Ikaalinen olisi aidosti “luonnon kumppanikaupunki”.
Voisimmeko yhdessä olla enemmän? Voisimmeko olla “Aurinkokaupunki Ikaalinen”?


Johanna Ylihaveri

Elinympäristömme puolesta ry

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

IKAALINEN 20.3.2023 14:10 Tilaajille

Ikaalisten tilaama selvitys: yhdeksän voimalan tuulipuisto voisi tuoda alussa 800 000 euron kiinteistöverotulot vuodessa

IKAALINEN 18.3.2023 10:00 Tilaajille

Aurinkopaneelit jäähdyttävät yrityksen konesalin: ”Ympäristöteko, joka osoittautui myös taloudellisesti järkeväksi”

MIELIPIDE 2.3.2023 11:05 Tilaajille

Lukijalta: Ihana Ikaalinen olikin vain unelma – ”Sen sijaan, että olisin rakennuttanut pihasaunan vanhaan hirsiaittaamme, ostin mummonmökin naapurimaakunnasta”

PÄÄKIRJOITUS 1.3.2023 07:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Ikaalinen on pian uusiutuvan energian mallikaupunki – aurinkoa, tuulta, biokaasua ja hukkalämpö talteen

IKAALINEN 25.2.2023 16:06 Tilaajille

Ikaalinen: Myös Ikaalisten puolelle voisi selvittää Kankaanpään mahdollista Pirttijärven tuulivoima-aluetta