Lukijalta: Ammattiosastojen eläkeläisedustajat veivät terveisiä eduskuntaan – Erkki Moisio ojensi kannanoton
Hämeen ja Pirkanmaan ammattiosastojen veteraani- ja eläkeläisjaostojen edustajat tapaamisessa alkuvuonna todettiin, että on korkea aika pyrkiä vaikuttamaan siihen, miten ikäihmisiä kohdellaan Suomessa. Syksyllä tuli aika toimia. Torstaina 5. lokakuuta kahdeksan ammattiosaston edustajat kävivät viemässä eduskuntaryhmille näkemyksensä siitä, mitä tulee ottaa huomioon vanhuspalveluissa ja eläkeasioissa. Mukana olivat Tampereen Teollisuustyöväen Ammattiosasto ry nro 7, Tampereen Autokorjaamotyöväen Ao 80 ry, Metallityöväen Ammattiosasto Tampere-Härmälä ry 97, Linnavuoren Metallityöväen ammattiosasto ry 134, Etelä-Pirkanmaan Teollisuustyöväen ammattiosasto ry 169, Forssan Metallityöväen ammattiosasto ry 179, Turengin metallityöväen ammattiosasto ry 186, Tampereen seudun metallityöntekijäin ammattiosasto nro 195 ry. Mukana oli 13 henkeä, jotka edustivat 603 työvuotta.
Erkki Moisio esitti kannanoton sitä kuulemaan saapuneille kansanedustajille. Paikalla olivat kansanedustajat Oskari Valtonen, Pia Viitanen, Lauri Lyly, Anne Kontula, Hanna-Leena Mattila, Anders Norrback sekä Sari Tanuksen avustaja Jukka Salmi. Vihreitä, perussuomalaisia ja Liike Nytin edustajia ei kiinnostanut lähetystön asiat sen vertaa, että paikalla olisi ollut edes joku avustajista.
Kannanotossa todettiin muun muassa, että ikäihmiset ovat antaneet merkittävät panoksensa työikäisinä maamme kehittämiseen pohjoismaiseksi hyvinvointivaltioksi ja luoneet pohjan kaikkien hyvinvoinnille. Valtion tehtävä on nyt huolehtia ikäihmisten ja vanhusten palveluista. Kuitenkin sotepuolella erityisesti vanhusten hoito on kriisiytynyt. Hyvinvointialueiden rahoituksilla tulisi turvata tuo hoito, olisi se sitten laitoksissa tai kotihoidossa. Omaishoitajien asemaa ja kotihoiton laatua tulee parantaa. On turvattava omahoitajaperiaate ja toteuttaa täysimääräisesti hoivayksiköihin päätetty hoitajamitoitus. Lähipalveluiden, kuten terveyskeskusten sekä asumispalveluiden, pitää olla helposti saatavilla ja riittäviä.
Eläkeuudistuksessa isoja muutoksia ei tarvita. Järjestelmän kestävyyttä tulee parantaa työurien pidentämisellä. Eläkeläisten tuloerojen kasvu ja eläkeläisköyhyys tulee torjua. Matalia eläkkeitä pitää parantaa niin, ettei indeksiheikennyksiä tehdä ja takuueläkkeisiin on tehtävä euromääräisiä tasokorotuksia. Pienten työeläkkeiden tasoa on korotettava kansaneläkkeen leikkaavaa vaikutusta pienentäen.
Edustajat totesivat, että hyvällä asialla olette tulleet ja ongelmat ovat olemassa. Kuitenkin vastaukset olivat hiukan ympäripyöreitä kannanotossa esitettyihin asioihin. Ovatkohan kansanedustajat paneutuneet tarpeeksi vanhusten asemaan?
Eläkeläisedustajat kävivät myös Teollisuusliitossa kuulemassa mikä ay-liikkeen tilanne on tällä hetkellä. Valitettavasti ulkoisen viestinnän päälliköllä Antti Malsteeella ei ollut hyvää kerrottavaa. Maan hallituksen heikennysesitykset työelämässä oleville ovat karmaisevat. SAK:n työura- ja eläkeläisasioista vastaava päällikkö Sinikka Näätsaari valotti eläkekysymyksiä.
Lähetystön edustajilla on vahva yhteinen näkemys siitä, että vaikuttamista asioihin tarvitaan. Pelkkä äänestäminen vaaleissa ei riitä. Ei kansanedustajakaan voi kaikkia asioita ymmärtää tai halua, joten vaikuttamista tarvitaan vaalienkin välillä. Kansalaismielipiteen pitää kuulua päättäjille – eikä pelkästään hyvätuloisten ääni.
Erkki Moisio
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!