Uutiset 22.11.2021 09:00

Kysyimme kunnanjohtajilta: Mikä muuttuu kunnissa, kun hyvinvointialue aloittaa?

Terhi Palonen


1. Paljonko kunnastanne siirtyy työntekijöitä hyvinvointialueelle?

2. Paljonko kuntianne budjetista siirtyy hyvinvointialueelle?

3. Kuinka pitkäksi aikaa kunnille luvataan, että tilanne esimerkiksi kiinteistöjen suhteen säilyy ennallaan? Mitkä kaikki kiinteistöt kunnastanne siirtyvät hyvinvointialueen hallintaan?



Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Alenius:

1. Hämeenkyrön kunnasta hyvinvointialueelle siirtyy noin 240 vakituista sote-työntekijää. Lopullinen määrä tarkentuu myöhemmin.


2. Ensi vuoden talousarviossa perusturvan osuus on 55 prosenttia eli 33,9 miljoonaa euroa.

3. Kolme vuotta. Rajaus vielä joiltakin osin vaatii lisäselvitystä, esimerkiksi asumisen palvelujen osalta. Hyvinvointialueelle vuokrattavat kiinteistöt käsittää sote-kampukseksi kutusun keskittymän, jossa on terveyskeskus, Kurjenmäkikoti, Siljankoti, sosiaalipalvelun tiloja, kotihoitokeskus.

Ikaalisten kaupunginjohtaja Kari Tolonen:

1. Ikaalisten kaupungilta siirtyy hyvinvointialueelle noin 245 työntekijää


2. Hyvinvointialueen myötä kaupungin toimintakate pienenee arviolta 60–65 prosenttia. Euroina se on arviolta 26–30 miljoonaa euroa. Toimintakate kertoo sen, paljonko käyttötalouden kuluista jää katettavaksi verotuloilla ja valtionosuuksilla.

3. Kolme vuotta ja sen päälle yksi optiovuosi. Hyvinvointialueelle siirtyvät todennäköisesti kaikki ne kiinteistöt, jotka ovat soten käytössä tällä hetkellä.

Jämijärven kunnanjohtaja Markus Ojakoski:


1. Jämijärveltä ei siirry työntekijöitä.

2. Kunnan hyvinvointialueelle siirtyvä meno lienee lähellä seitsemää miljoonaa euroa eli reilu 60 prosenttia nettomenoista.

3. Jämijärvellä kyse on vain terveysasemasta ja palokunnan tiloista. Jälkimmäiselle on varmasti jatkossakin tarvetta. Terveysaseman osalta tosiasia on, että sen käyttö ei ole taloudellisesti sellainen taakka, että sen käytöstä olisi tarvetta luopua. Palvelujen järjestäminen Jämijärven terveysasemalla ei ole kallista eikä tila myöskään itsessään.

Mistä aluevaaleissa on kysymys?


Sote-uudistuksessa vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista siirtyy hyvinvointialueille, jotka aloittavat toimintasa vuoden 2023 alusta.

Pirkanmaan hyvinvointialueelle siirtyvät kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut, pelastuslaitoksen palvelut sekä sairaanhoitopiirin palvelut.
Ensimmäisten aluevaalien vaalipäivä on sunnuntai 23. tammikuuta 2022. Aluevaalien ennakkoäänestys kotimaassa on 12. – 18. tammikuuta 2022.
Aluevaaleissa valittavan valtuuston on tehtävä hyvinvointialuestrategia, jossa päätetään muun muassa palveluiden järjestämistä ja tuottamista koskevista linjauksista, palvelutavoitteista sekä asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista.
Pirkanmaan aluevaltuustoon valitaan 79 valtuutettua.
Aluevaltuuston toimikausi on neljä vuotta. Aluevaltuustot aloittavat toimikautensa 1. maaliskuuta 2022.
Aluevaaleissa vaalipiirinä on hyvinvointialue. Ehdokkaat asetetaan koko hyvinvointialueelle.
Äänestäjät äänestävät vain oman hyvinvointialueensa ehdokkaita ja tulos lasketaan hyvinvointialuekohtaisesti. Aluevaalien vaalitapa on suhteellinen, kyseessä on avoin listavaali samalla tavalla kuin kuntavaaleissa.
Helsingissä vaaleja ei järjestetä. Helsingin kaupungilla säilyy sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 11.4.2022 15:00 Tilaajille

Vaikka moni asia on hyvin, parannettavaa on yhä – ”Hämeenkyrön Sanna Marin” eli Lotta Hamari työskentelee tutkijana konkreettisesti sen eteen, että kaikkialla saa hyvää hoitoa

KOLUMNI 3.3.2022 13:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Nyt mitataan teot kauniiden sanojen takana – ”Hieman kaksijakoisia ajatuksia synnyttää se että valitetaan kalliista energiasta ja samanaikaisesti heristellään sormea uudenlaisten, puhtaiden energialähteiden suuntaan ja maalaillaan paholaisen kuvia”

KOLUMNI 24.2.2022 20:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Historiallista – ”Harvoin säästötoimenpiteissä on helppoja ratkaisuja, mutta päätöksiä on vaan tehtävä”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 22.2.2022 12:34 Tilaajille

Lisää seutulaisia nimetty tarjolle hyvinvointialueen luottamustehtäviin – alustavat nimitykset voivat vielä muuttua

MIELIPIDE 6.2.2022 08:00 Tilaajille

Lukijalta: Aluevaltuustoon tarvitaan uusi paikkajako – ”Törkeää, että pikkukunnat jäävät ilman edustajaa”