IKAALINEN 21.12.2021 17:00

Kyläpuoti avautuu myös ensi kesäksi, ohjissa uudet yrittäjät

Sakari Ilomäki

Kyläpuoti Iso-Röyhiössä on saanut uudet yrittäjät. Pitkäaikaiset ystävät Meeri Rautio ja Leila Alhainen jatkavat kyläpuodin toimintaa tulevana kesänä.

Luhalahti seutuineen ei ollut uusille kyläkauppialle entuudestaan tuttu. He vierailivat Iso-Röyhiössä ensimmäisen kerran, kun tulivat katsomaan kyläpuotia myynti-ilmoituksen perusteella. Kyläpuodin ruoriin hyppääminen on kirjaimellisesti hyppy tuntemattomaan.
– Vanha myymälän miljöö ihastutti heti ja näimme tämän monien mahdollisuuksien paikkana, Rautio kertoo ensimmäisestä kohtaamisesta Kyläpuodin kanssa.
Leilan ajatuksissa on ollut jo pidempään kahvilan pitäminen. Pikkutyttönä Meerin haaveammattina on puolestaan ollut kaupantäti.
– Olen haaveillut, että olisipa kiva saada kesätyöpaikaksi kahvila, kertoo puolestaan Alhainen.
Vanhan ajan tunnelmaa riittää myös myymälätilasta peremmälle siirryttäessä. Patinoituneet hirsiseinät tekivät vaikutuksen myös Rautioon ja Alhaiseen.

Joulupuodissa riitti kävijöitä

Vaikka kaupat on tehty hiljakkoin ja aikaa valmisteluihin ei ollut paljoa, yrittäjäkaksikko päätti aukaista joulupuodin joulun alla muutamaksi päiväksi. Kolmen arki-illan ja viikonlopun aikana puodilla poikkesikin reilusti toistasataa kyläläistä tai kesäasukasta.

Kaksikko on myönteisesti hämmentynyt ”tutustumisviikon” suosiosta.
– Moni on tullut kuin vanhojen ystävien luo ja kertonut omista kyläpuotiin liittyvistä muistoistaan, Rautio sanoo.
Hämeenkyröläinen Lea Ovaska kertoo olleensa jo noin 30 vuotta kylän kesäasukas ja sanoo Kyläpuodin olevan todella tärkeä palvelu.
– Perustarvikkeiden lisäksi puodista on saanut erikoisuuksiakin, Ovaska kiittelee iloisena siitä, että puoti avautuu myös ensi keväänä.
Luhalahdessa asuva Taina Ojanen poikkesi puodissa ja kertoo, että halusi tulla tutustumaan uusiin yrittäjiin.

Lampaita ja kanoja kesäksi pihaan

Lauantai-iltapäivänä glögillä pistäytyi myös Timo Saraketo yhdessä Aino-tyttärensä kanssa. Saraketo herätti yhdessä Anna-puolisonsa kanssa Kyläpuodin uudelleen eloon vuonna 2014 ja pariskunta myi yrityksen uusille omistajille marraskuussa.

Kesäkauden aloittamisen ajankohdasta aiemmalla yrittäjällä on selkeä näkemys.
– Pääsiäisen ajaksi puoti kannattaa avata. Moni kesäasukas tulee viettämään pyhiä maaseudulle, Timo Saraketo sanoi.
– Kuulostaa hyvältä ajatukselta. Mekin voisimme pitää puotia auki pääsiäisen aikaan. Pääsiäinen osuu ensi vuonna huhtikuun puoliväliin. Toukokuusta lähtien puoti on avoinna säännöllisemmin, Alhainen totesi.
Yksityiskohtaisia suunnitelmia tulevasta kesästä ja Kyläpuodin tarjonnasta kaksikolla ei vielä ole, mutta päälinjat ovat selvillä.
– Tarkoitus on pitää puoti ja kahvila kesällä auki joka päivä, ja kahvilan antimet pyrimme valmistamaan mahdollisimman pitkälti itse. Otamme tuotteissamme ruokarajoitteet huomioon, jotta ne sopisivat mahdollisimman monelle, yrittäjät pohtivat.
Ainakin vohveleita kaksikko kaavailee kahvilansa tarjontaan. Kesäkahvilan pihamaalle on myös tulevana kesänä tulossa lampaita ja kanoja miljöötä elävöittämään.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 19.7.2023 13:00 Tilaajille

Kyläpuodissa pääsee ihastelemaan grafiikkataidetta – ”Tässä työssä ei ole rajoja”

VILJAKKALA 21.12.2021 06:00 Tilaajille

”Mukavaa olisi tulla, mutta kun ei oikein ole rahaa” – vähävaraiset vanhukset kokoontuvat viettämään joulua kyläpuodille