OIVASEUTU 1.6.2022 15:00

Kotiseutumuseot kutsuvat tutustumaan historiaan ja tarjoavat tekemistä – ”Rakennuksen pääsee kiertämään ympäri seinien välissä kulkevaa solaa pitkin”

Tuukka Olli

Kirkkoa vastapäätä vanhassa viljamakasiinissa sijaitsevan Hämeenkyrön kotiseutumuseon ovet avautuvat tälle kesää tiistaina 7. kesäkuuta. Samalla avataan museon kesänäyttely, joka keskittyy kirjeenvaihdon historiaan ja sen eri aikakausien välineistöön.

Hämeenkyrössä kotiseutumuseon kesän ohjelma oli lehden painoon mennessä vielä työstävaiheessa. Hämeenkyrön museoista vastaava kansalaisopiston rehtori Pirkko Pilvinen kertoo kesän tavoitteena olevan järjestä keskiviikkoisin lasten ohjelmaa ja torstaisin kädentaitoja.
– Soitinhupia on keskiviikkona 8.6. kello 13 ja 15. Kyseessä on kulttuurikeskus Uulun tuottamia soitinrakennuspajoja. Torstaina sitten huovutetaan kello 13–15. Tätä näin aluksi, Pilvinen kertoo.
Lisäksi kunnasta löytyy Frans Emil Sillanpään synnyinkoti Myllykolu sekä Ahlforsin asepaja. Tietoa museoiden toiminnas

Kälmin käytävä Ikaalisissa

Ikaalisten kirkon vieressä vanhassa viljamakasiinissa sijaitseva kotiseutumuseo pääsee vaihteeksi palaamaan normaalin aukioloon. Museo on auki kesäkuun alusta elokuun puoliväliin keskiviikkoisin kello 10–13, siis markkinapäivien aikaan. Lisäksi museo aukeaa tilauksesta ryhmille.

– Yläkerrasta löytyy lasten suosittu leikkipaikka Vintiöiden vintti. Lisäksi rakennuksen pääsee kiertämään ympäri seinien välissä kulkevaa solaa pitkin. Olemme nimenneet sen Kälminkäytäväksi, kertoo Helena Pesonen Ikaalinen-seurasta.
Ikaalisten kotiseutumuseossa on tosiaan tuplaseinät ja niiden välissä tyhjä tila. Tämä esti varastamisen: jos ulkoa porasi seinään reiän, päätyi tyhjään tilaan. Vilja lepäsi turvassa sisemmän seinän sisällä. Sana kälmi puolestaan viittaa kelmiin, siis varkaaseen.
Museolla toimivat oppaina Ikaalinen-seuran talkoolaiset sekä kesätyöntekijä. Pesonen on iloinen, että heti keväällä museolla on käynyt kosolti koululais- ja päiväkotiryhmiä.
– Ehkä kotiseututietoisuus ja kansallisylpeys ovat nousussa, hän pohtii.ta ja aukioloista löytyy Hämeenkyrön kunnan nettisivuilta.

Kultuurikeskiviikkoja Jämijärvellä

Jämijärven kotiseutumuseolla kokeillaan jotain uutta: kesäkuun kulttuurikeskiviikkoja. Kesäkuun jokaisena keskiviikkona museo on auki, lisäksi museonmäellä järjestetään oheisohjelmaa.

– Ajankohdat hieman vaihtelevat, mutta jokaisena kesäkuun keskiviikkona tapahtuu jotain pientä. Tarkempi aikataulu löytyy nettisivuiltamme ja sosiaalisesta mediasta, vinkkaa Leena Saloniemi museota ylläpitävästä Jämijärvi-seurasta.
Kulttuurikeskiviikkojen ohjelma vaihtelee kirkossa laulettavasta yhteislaulusta lasten museoon. Lisäksi kulttuurikeskiviikkojen tiimoilta on tarjolla esimerkiksi harmonikkamusiikkia ja opastettuja kierroksia.
Heinäkuussa kotiseutumuseo on auki tavalliseen tapaan sunnuntaisin kello 11–13. Museolla palvelee talkoolaisten lisäksi kesätyöntekijä.
– Kulttuurikeskiviikot lähtivät keskusteluista kunnan työntekijän kanssa. Ja nyt, kun meillä on nuori työllistettynä, on hienoa, että on kesäkuussakin ohjelmaa.

Haverissa tutustutaan kaivoshistoriaan

Viljakkalassa Haverin vanhalla kultakaivoksella järjestetään opastettuja kierroksia heinäkuussa jokaisena lauantaina ja sunnuntaina kello 11 ja 13. Oppaan vetämä kierros kestää noin tunnin, jonka aikana kuljetaan jalkaisin noin kilometrin mittainen matka sorateitä pitkin ja vieraillaan museorakennuksissa.

Opastettu kierros tarjoaa aikamatkan Haverin kaivoksen historiaan, josta ensimmäiset asiakirjamainnat ovat 1700-luvulta. Viimeksi kaivostoimintaa harjoitti Oy Vuoksenniska Ab vuosina 1935–60. Päätuote oli kulta, lisänä olibat kupari ja hopea. Tämän ajan rakennuksista merkittävä osa on yhä paikoillaan, samoin kaivoskylän alkuperäinen muoto on edelleen selkeästi nähtävissä.
Kierroksen aikana vieraillaan myös alueella sijaitsevassa kaivosmuseossa, jossa tutustutaan entisajan kaivoksen toimintaan. Lisäksi näytteillä on kivinäytteitä ja muuta esineistöä.
Kierroksille on vapaa pääsy ja mukaan mahtuu 20 ensimmäistä. Kierroksen järjestävät Ylöjärven kaupungin kulttuuripalvelut ja Haveri ry.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 9.3.2024 15:00 Tilaajille

Kulttuurietämys ylittää esteet ja yhdistää – Katri Lagerström kehitti opinnäytetyössään etävierailuja kulttuurikohteisiin

JÄMIJÄRVI 20.9.2023 10:00 Tilaajille

Perinneruokien valmistustaidot kunniaan – Jämijärvi-Seuran kurssilla tutustuttiin juoksutinjuuston saloihin

IKAALINEN 26.11.2022 17:00 Tilaajille

Ikaalisten jouluihin on viidessä vuosikymmenessä kirjoitettu 1300 juttua – ”Kotiseutu- ja talkookulttuurille Ikoolihih kuuluu hyvää”

IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 7.11.2022 17:00 Tilaajille

Ikaalisten kansallispukuhanke palkittiin – myös geopuisto-hankkeelle palkinto

HÄMEENKYRÖ 30.9.2022 18:00 Tilaajille

Kaksi perintöä tuo Hämeenkyröön digitaalisen kotiseutuarkiston – varoja yhteensä 62 000 euroa