Kolumni 6.5.2022 14:00

Kirjoittajavieras: Valtuutetun tehtävä ei ole helpoimmasta päästä – ”Somemaailmassa on helppoa huudella sivusta”

Maarit Lepistö
Maarit Lepistö


Kenestä voi tulla Hämeenkyrössä kunnanvaltuuston ehdokas? Hänen tulee olla kirjoilla Hämeenkyrössä ja olla täysi-ikäinen, eikä niin sanotusti vajaavaltainen, kuten kuntalaki sanoo.

Kaikki nämä edellä mainitut ehdot täyttävä henkilö on arjen asiantuntija olemaan ehdolla valtuustoon. Ja sitten kun vielä vaaleissa äänimäärä riittää läpimenoon, siinä on meillä kunnanvaltuutettu!
Kunnanvaltuutettu toimii tärkeässä luottamustehtävässä tekemässä päätöksiä monista kunnan asukkaisiin vaikuttavista asioista. Valtuutettu edustaa yhteisöä, kuntalaisia, valitsemaansa aate- ja intressisuuntaa, itseään ja suomalaista kansanvaltaa.
Valtuutetulla on valtaa, mutta tämä täytyy aina kaikkien pitää mielessä: valtaan liittyy vahvasti vastuu. Valtuutettu saa paljon tietoa päätöksiensä tueksi ja hakee tietoa myös itse. Tämä valta ja vastuu otetaan vakavasti. Valtuutetulla pitää olla myös taitoa tehdä päätöksiä, yhteistyötä ja kompromisseja ja hän on itsenäinen päättäjä, joka katsoo koko kunnan etua vieden asioita eteenpäin. Näin myös Hämeenkyrössä.
Silläpä tuntuu kohtuuttomalta valtuutettujen arvostelu ja suoranainen vähättely, sillä kyllä nämä päätökset on tehty vastuut tunnistaen. Totta kai jokaisella kuntalaisella on oikeus omiin mielipiteisiinsä ja voidaan myös kyseenalaistaa valtuutettujen päätöksiä, mutta asiallisesti.
Peräänkuulutankin arvostusta valtuutetuille ja työlle, mitä valtuutetut tekevät kuntalaisilta saadun mandaatin myötä. Tämä kaikki heijastuu myös meidän valtuutettujen yhteistyöhön.
Nykyisessä somemaailmassa on helppoa huudella sivusta. Tiedämme, millaista vahinkoa ja kiusaamista somessa tehdään, myös koulumaailmassa. Nyt on Hämeenkyrössä päätetty aloitteen pohjalta ottaa käyttöön Etelä-Karjalan malli lainvastaisten tekojen puuttumiseen koulussa.
Vaan mikä malli otetaankaan käyttöön kunnan työpaikkojen kiusaamistapauksissa? Kaikenlaiseen kiusaamiseen on kunnassamme nollatoleranssi.
Tehkäämme kaikki yhteistyötä toisiamme kunnioittaen.

Kirjoittaja Maarit Lepistö on Hämeenkyrön kunnanvaltuuston puheenjohtaja, joka pohtii kuntalaisia koskettavia asioita valtuuston näköalapaikalta.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

JÄMIJÄRVI 21.6.2022 13:05 Tilaajille

Jämijärven tilinpäätös sai kiitosta, plussaa yli 400 000 euroa – tarkastuslautakunta nosti arviointikertomuksessaan esiin henkilöstön vaihtuvuuden ja korkojen nousun

OIVASEUTU 18.5.2022 20:00 Tilaajille

Kysyykö kaveri pankkitietojasi? – tarkkana, kyseessä saattaa olla huijaus

MIELIPIDE 11.5.2022 08:30 Tilaajille

Lukijalta: Ikaalisten luottamushenkilöt sovitellen sopua etsimään – ”Nyt pitäisi katsoa kaupungin kokonaisetua ja istua vielä sovittelupöytään”

Pääkirjoitus 11.5.2022 07:00 Tilaajille

Miten suojata lasta verkossa? - Some haastaa vanhempia

MIELIPIDE 7.5.2022 09:00 Tilaajille

Lukijalta: Lasit ja tolkku lukiessa päässä – ”Edes paikallislehdessä ei voi kirjoittaa ilman faktojen tarkastusta”