KOLUMNI 10.12.2021 14:00

Kirjoittajavieras: Oma kansalaisopisto on ikaalilaisen kulttuurin kultavaskooli

Kimmo Mattila
Kimmo MattilaNäin itsenäisyyspäivän jälkitunnelmissa sopii miettiä itsenäisyyden käsitettä laajemmin. Tavallisesti päivä yhdistyy siihen, kun yli 80 vuotta sitten iso naapurimaa halusi ottaa meidät haltuunsa ja aikoi ryhtyä päättämään meitä koskevista asioista meidän itsemme puolesta. Meille tarjottiin silloin ns. leveämpiä hartioita. Siihen ei suostuttu ja siitä me jälkipolvet olemme kiitollisia.


Ikaalisten kansalaisopisto on toiminut jo lähes 60 vuotta kaupungin sivistystoimen alaisuudessa. Jokseenkin kaikki ikaalilaisen kulttuurin saavutukset ja pitkäaikaiset vaikutukset ovat tavalla tai toisella lähtöisin opiston piiristä. Kun aikanaan kansalaisopiston työparina oli lisäksi oppilaskuntayhdistys, vain taivas oli rajana kulttuuriin liittyville aikaansaannoksille.

Oma kansalaisopisto on siis paljon enemmän, kuin pelkästään opintopiirien teknistä toteutusta ja oppituntien pitoa. Varsinkin Ikaalisissa opisto on ollut myös uusien avausten hautomo, ikään kuin kulttuurin kaivinkone tai vaskooli, jolla kirkkaimmat kulttuurin kultahiput on onnekkaasti löydetty.

Esimerkkejä on: Sata-Häme Soi, kymmenen kotiseutunäytelmää, maankuulujen pelimanniryhmien toiminta, monet kuorot, kesäteatteri, Ikaalisten Nuoriso-orkesteri, lukemattomat kuvataiteen saavutukset ja monet muut kauaskantoiset toiminnot tuskin olisivat syntyneet ilman kansalaisopiston suojaa. Kansalaisopiston jopa päätoimiset opettajat ovat olleet ketteriä reagoimaan, kun Ikaalisissa on tarvittu moottoria uusille paikallisille sysäyksille. Tuntikiintiöön on tarvittaessa raivattu tilaa tärkeille avauksille.

Myös Ikaalisten kylien elinvoima kytkeytyy vahvasti kansalaisopiston toimintaan. Opisto on liimannut kyliä yhteen, kun opintopiirit ovat jalkautuneet ympäri pitäjää erilaisten harrastajien keskuuteen. Lisäksi yhteistyö Jämijärven kanssa on ollut luonteva osa tätä toimintaa.

Ikaalisten kaupunki on parhaillaan järjestämässä opistoa uudelleen. Kutsuhuuto kaikuu jo ilmoilla.

Tämä on siis kannanotto Ikaalisten kansalaisopiston itsenäisyyden puolesta. Omat hartiat ovat niin leveät, että niiden varaan voi laskea tulevatkin oman opiston vuosikymmenet.

Pelkään, että jos Ikaalisten kansalaisopisto päätyy jonkin suuren organisaation piskuiseksi osaksi, sen toiminta jähmeytyy ja päätöksiä ryhdytään tekemään jossain etäällä hallintobyrokratian labyrintissa. Opistoa ei koeta enää omaksi entiseen tapaan.

Nostan voudinhattuni korkealle kaikille niille ikaalilaisille, jotka ovat tehneet omasta kansalaisopistosta laadukkaan ja tärkeän paikallisen kulttuurin edistäjän.

Kirjoittaja Kimmo Mattila eli Kauppalan vouti tekee tällä palstalla havaintoja kulttuurista.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

PÄÄKIRJOITUS 8.5.2024 06:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Mikä on musiikinopetuksen tulevaisuus? – ”Mikäli yksilöopetus kansalaisopistoissa loppuu kokonaan, tulee musiikista väistämättä varakkaiden harrastus”

HÄMEENKYRÖ 2.8.2023 08:00 Tilaajille

Kansalaisopistojen syyskausi alkaa – Hämeenkyrössä musiikkikurssit vähenivät, verkko-opetuksen osuus kasvaa

PÄÄKIRJOITUS 2.8.2023 07:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Onko yhtenäistäminen aina supistamista? – ” Opetuksen siirtäminen verkkoon syö osaltaan kansalaisopistotoiminnalta sille tärkeäksi koettuja arvoja”

IKAALINEN 28.4.2023 10:00 Tilaajille

Kylpylässä tanssitaan läpi kesän – festarien ystäville on tarjolla jopa kolme vaihtoehtoa

MIELIPIDE 11.1.2023 19:00 Tilaajille

Lukijalta: Onko Kyröskosken Setlementillä muitavaihtoehtoja kuin lopettaminen? – ”Muutama vuosikymmen sitten opistotoiminta oli myös luupin alla”