Pääkirjoitus 9.9.2021 06:00

Kehittämisen aika on nyt

Katri Linnikko
Katri Linnikko

Hämeenkyrön kunnan tulevaisuuden askelmerkkejä louhitaan parhaillaan Hämeenkyrönväylän työmaalla. Kolmostien uusi linjaus muuttaa kunnan vetovoimaa valtatien halkomana paikkakuntana matkalla Pohjanmaalta etelään tai toisinpäin. Mihin suuntaan vetovoima kehittyy, se ratkaistaan lähitulevaisuuden päätöksillä.
Uusi väylä avaa Hämeenkyrölle mahdollisuuksia, kun Hanhijärven iso yritysalue saadaan aivan valtatien varteen, sujuvan matkan päähän Tampereesta. Samoin Tippavaaraan on mahdollista luoda uutta kaupallista keskittymää. Toisaalta samaan aikaan nykyisen liikekeskuksen ympäristö lähialueineen väistämättä hiljenee, kun liikenne siirtyy nykyiseltä tieltä uudelle valtatielle.
Kunnan kehittämistä pitäisi nyt suunnitella avaralla katseella ja reippaalla otteella. Kunnan elinkeinoyhtiön toimitusjohtaja Markus Pikan jättäessä paikkansa hänen seuraajansa etsintä on tehtävä nopeasti. Samoin jo kolmatta kertaa avoimeksi laitetun kaavoituspäällikön viran täyttämisellä olisi hoppu. Uusien ja kiinnostavien yritystonttien kaavoittamisen sekä uusien yrittäjien houkuttelemisen etsikkoaika on nyt.
Suomesta löytyy iso liuta surullisia esimerkkejä, joissa uusi tielinja on tehnyt kuntakeskuksista unohdettuja maamerkkejä. Hämeenkyrössä pitää nyt tarttua tilaisuuteen saada kuntaan uutta yritystoimintaa ja myös selkeä kaupallinen keskittymä Kyröskosken ja kirkonkylän välille. Positiiviset uutiset kuntaan sijoittuvista uusista yrityksistä olisivat koronakurimuksen jälkeen enemmän kuin kaivattuja.
Tielinjan positiivisia vaikutuksia odotetaan myös Ikaalisiin. Ajoaika Tampereelta lyhenee uuden linjan myötä jokusen minuutin, minkä toivotaan tuovan Ikaalisen lähemmäs Tampereen imua niin yritysten kuin asukkaidenkin silmissä.
Yhteistä molempien kuntien näkökulmasta on se, että toimeen on tartuttava nyt heti, jotta tielinjan valmistuessa on hyviä uutisia kerrottavana. Uusien valtuustojen aloittaessa työnsä on tärkeää kääntää katse heti peruutuspeilistä eteenpäin ja alkaa miettiä uusia keinoja kehittää kuntaa.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

Mielipiteet 17.9.2021 12:35 Tilaajille

Järkeä päätöksentekoon

Mielipiteet 16.9.2021 09:32 Tilaajille

Ikäihmisten liikunta

Pääkirjoitus 16.9.2021 06:00 Tilaajille

Luottamus pitää ansaita – mediassakin

Kolumni 15.9.2021 11:04 Tilaajille

Geopuisto syventää käsitystämme luonnosta

Mielipiteet 8.9.2021 16:08 Tilaajille

Koskilinna menetetään vain kerran