JÄMIJÄRVI 29.1.2022 17:00

”Jämi on mahtava ja lumivarma paikka hiihtosuunnistuskisoille” – Hämeenkyröläinen suunnistusseura Kyrös-Rasti järjestää lajin kilpailuviikonlopun Jämillä 5.–6. helmikuuta

Liisa Raipala

Hiihtosuunnistusta halutaan tuoda entistä enemmän kaiken kansan tietoisuuteen. Tässä hämeenkyröläinen suunnistusseura Kyrös-Rasti kantaa kortensa kekoon ja järjestää lajin kilpailuviikonlopun Jämillä 5.–6. helmikuuta.

Lauantaina käydään lajin kansallisille huipuille suunnatun Optiwax-cupin kaksi osakilpailua, ja sunnuntaina ja lauantaina on yleiset kansalliset kilpailut.

Kilpailuiden johtaja Eeva Linnainmaa kuvailee hiihtosuunnistuskilpailuita näillä leveyksillä harvinaiseksi herkuksi, sillä haastetta tuovat epävarmoiksi muuttuneet talvisäät.
– Nyt kilpailua tarjottiin meille Suunnistusliiton puolelta, ja tartuimme tilaisuuteen. Optiwax-cup televisioidaan IS-tv:ssä, ja sillä halutaan nostaa lajia esiin, Linnainmaa kertoo.

Lauantaina aamupäivällä käydään Optiwax-cupin sprintti, puolelta päivin tavallinen kansallinen kisa ja iltapäivällä Optiwax-cupin takaa-ajokisa. Sunnuntaina vuorossa on kansallinen keskimatkan kilpailu.

Latuverkostoa ja kelkkauria

Jämiä Linnainmaa kuvailee mahtavaksi paikaksi hiihtosuunnistuskilpailuille.

– Jämillä on paljon valmista latuverkostoa, johon pystytään tukeutumaan. Lisäksi moottorikelkalla ajetaan metsään lisäuria, joita ei olemassa olevien latujen vuoksi tarvitse tehdä niin paljon. Myös televisioinnille leveät latu-urat ovat hyvät.

– Maasto puolestaan on avointa, joten siellä on näkyvyyttä. Ja kun maastossa on harjua ja mäkiä, reitinvalinnalla on väliä, mitä kautta kiertää rasteille. Jämi on myös lumivarmempi paikka kuin esimerkiksi Hämeenkyrö.
Lämmintä tilaa kisojen ajaksi tarjoaa Jämi Areena, ja kun ravintola myy kilpailijoille lounaan, järjestäjien ei tarvitse huolehtia ruokailusta.

Mikä reitti?

Hiihtosuunnistajalla on valittavanaan kolmentasoisia reittejä, jotka on karttaan merkitty erilaisilla viivoituksilla. Lisäksi kartassa on muun muassa korkeuskäyrät.

– Kapeimmilla urat ovat moottorikelkkauran levyisiä, noin 80–90-senttisiä, ja niillä pääsee hiihtämään tasatyöntöä. Vähän leveämmät urat ovat useamman kelkanuran levyisiä, ja niillä pääsee hiihtämään luistelutyylillä. Nopeinta on hiihtää olemassa olevalla latuverkostolla.

– Hiihtosuunnistajat pohtivat, onko nopeampi kiertää latu-uraa pitkin kuin oikaista hitaammin hiihdettävää reittiä. Riippuu urheilijan ominaisuuksista, onko hän vahva tasatyönnössä vai vapaalla. Tämä tuo lajiin oman mausteensa.
Kansallisissa kilpailuissa sarjoja on 11-vuotiasta 80-vuotiaisiin. Tavoitteena olisi saada paikan päälle 350–400 kilpailijaa.

Kuntosarjoja kaikelle kansalle ei viikonlopun aikana ole, mutta lajiin pääsee tutustumaan omatoimisesti. Kilpailuiden jälkeen Kyrös-Rasti myy hiihtosuunnistuskarttoja, ja reitit pidetään kunnossa ainakin seuraavaan keskiviikkon asti.

”Valmistelut sujuvat hyvin”

Reittien tilanne näytti tammikuun puolimaissa hyvältä.
– Reitit pitää ajaa moneen kertaan, että niistä tulee kovia eikä sauva uppoa lumeen. Niitä ehdittiin ajaa ennen ensimmäisiä plussakelejä, ja ne kovettuivat hyvin. Jämijärveltä saatiin paikalliselta henkilöltä myös kaksi moottorikelkkaa lainaksi, joten yhteistoiminta on ollut hyvää.

– Olen ensimmäistä kertaa kilpailuiden johtaja, ja kaikki tuntuu sujuvan melkein pelottavan hyvin. Meillä on niin hyvä tiimi valmistelemassa kilpailuita.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

KOUVOLA/HÄMEENKYRÖ 12.2.2024 12:00 Tilaajille

Kyrös-Rastin nuoret naiset toivat kolme hopeaa hiihtosuunnistuksen SM-kisoista

IKAALINEN 2.6.2023 17:00 Tilaajille

Nouski on suunnistuksen suurviestien kestomenestyjä – edustusjoukkueen tavoitteena on sijoitus Jukolan kärkiviisikkoon

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 29.5.2023 19:00 Tilaajille

Sata-Häme-suunnistus houkutteli lapsia ja nuoria Ansomäkeen – ilta-aurinko helli osallistujia

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 10.4.2023 15:00 Tilaajille

Rastit odottavat löytäjiään – suunnistuskausi alkaa runsaan viikon kuluttua

HÄMEENKYRÖ/MADONA 1.2.2023 11:40 Tilaajille

Johanna Naskalin huippuvire jatkuu – hiihtosuunnistuksen keskimatkalta EM-kultaa