IKAALINEN 2.6.2023 17:00

Nouski on suunnistuksen suurviestien kestomenestyjä – edustusjoukkueen tavoitteena on sijoitus Jukolan kärkiviisikkoon

Sakari Ilomäki

Ikaalisten Nouseva-Voiman seitsikko on viimeisimmän vuosikymmenen aikana suunnistanut Jukolan viestissä viisi kertaa 15 parhaan joukkoon. Napapiiri-Jukolassa 2021 Nouski ylsi tässä maailman suurimmassa suunnistusviestissä yhdeksänneksi.

Tänä vuonna Jukola suunnistetaan Porvoossa 17.-18. kesäkuuta ja Nouski tavoittelee jälleen hyvää sijoitusta.
Nouskin edustusryhmässä ja seuratoiminnassa lähes 20 vuotta vaikuttanut Juho-Veikko Hytönen arvioi, ettei ykkösjoukkueen juoksijoiden nimeäminen Porvoo-Jukolaan ole kovin vaikeaa, vaikka Tiomila-viesti ei kaikilta aivan odotetusti sujunutkaan. Kauden päätavoitteeseen on valmistauduttu muun muassa harjoitusleirillä Porvoon seudulla toukokuun alussa ja osa joukkueesta matkaa Porvooseen jo viestiviikonloppua edeltävänä keskiviikkona.
– Porvoossa on luvassa vaativaa uusimaalaista maastoa, joka on tuttua useimmille suunnistajille.
– Ennakkoon arvioiden maastotyyppi ei siksi suosi mitään joukkueita, Hytönen sanoo.

Seuralla on komea Jukola-historia

Nouskin tuloshistoria Jukolan viestissä on varsin poikkeuksellinen. Ikaalisten Urheilijoiden joukkue osallistui Jukolan viestiin ensimmäistä kertaa vuonna 1962 ja vuonna 1974 nimi vaihtui Ikaalisten Nouseva-Voimaksi. Suurviestissä palkitaan nykyään 25 parasta joukkuetta, ja Ikaalisten miehet ylsivät TOP 25:een ensimmäisen kerran vuonna 1971 ja tekivät siitä saman tien perinteen.

Seuran poikkeuksellisen vahvasta viestisuunnistustaidosta kertoo, että Nouski ja sen edeltäjä IU on osallistunut vuosina 1971–2022 Jukolaan 50 kertaa ja yltänyt 25 parhaan joukkoon 38 kertaa. Vuonna 2004 seura oli järjestämässä Jukolaa ja vuonna 2020 viesti peruttiin koronapandemian vuoksi.
Kesäkuun puolivälissä selviää, karttuuko viestimenestystä lisää ”Porvoon mitalla.”

Nähdäänkö nouskilaisia arvokisoissa?

Nouskille Jukola on vuoden päätapahtuma, johon seura osallistuu usealla joukkueella ja ykkösjoukkue hakee menestystä. Seuran suunnistajilla on luonnollisesti myös henkilökohtaisia tavoitteita.

Suunnistuksen maailmancupissa nouskilaisista ovat Suomea viime aikoina edustaneet muun muassa Eetu Savolainen ja Teemu Oksanen, joista jälkimmäinen on panostanut myös sprinttisuunnistukseen. Tämä kaksikko matkaa kesäkuun alussa Sveitsiin, missä käydään näyttökilpailuja heinäkuisia MM-kisoja varten.
Suomen MM-joukkueeseen on valittu aiemmin keväällä kaksi naista ja kaksi miestä, ja joukkueet täydennetään 7. kesäkuuta näyttökisojen jälkeen.

Kuntosuunnistusta tarjolla koko kesän

Paikallisten suunnistusseurojen, Ikaalisten Nouseva-Voiman ja Kyrös-Rastin kuntorasteilla pääsee suunnistamaan syyskuun lopulle asti. Seurat järjestävät kuntorasteja pääsääntöisesti vuoroviikoin ja kerran kuukaudessa on iltarasteilla tarjolla ajanotto.

Korona-ajan innovaationa syntyneet omatoimirastit ovat vakiintuneet pysyväksi käytännöksi, ja nykyään rasteille voikin suunnata silloin kun se omaan aikatauluun parhaiten sopii. Sata-Häme-rastien päivä on keskiviikko, ja kunkin tapahtumakerran rastit ovat maastossa seuraavan viikon keskiviikkoon asti.
Sata-Häme-rastien kalenteri löytyy seurojen verkkosivuilta sekä Rastilippu.fi-palvelusta, jonka kautta on mahdollista myös maksaa omatoimirastien osallistumismaksu ja tulostaa itselleen kartta. Lähtöpaikan lähistöllä on postilaatikko, jossa on valmiiksi tulostettuja karttoja ja ohjeet osallistumismaksun maksamiseen. Kuntorastikalenterista löytyy myös tieto siitä, mistä alkaa opastus suorituspaikalle.
Viikoittain on tarjolla kolmesta neljään erimittaista rataa, ja elokuulla myös sprinttisuunnistusta sekä Hämeenkyrössä että Ikaalisissa.
Omatoimirasteilla tarpeellisia varusteita ovat karttamuovi ja kompassi. Ajanotollisilla kerroilla myös Emit-leimauskortti, jos haluaa suorituksensa kellottaa. Emitin voi vuokrata järjestäjiltä.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 15.5.2024 08:00 Tilaajille

Nouskin kasvatit, Oksasen sisarukset valittiin suunnistuksen maailmancup-reissuun Sveitsiin ja Italiaan

IKAALINEN 14.5.2024 19:00 Tilaajille

Oksasilla mahtava sprinttiviikonloppu pääkaupunkiseudulla – Nouski loppusuoran verran kymppisakista Tiomilassa

IKAALINEN/NYNÄSHAMN 2.5.2024 11:00 Tilaajille

Nouskin joukkue Tiomilaan on parempi kuin vuosiin – Perinteikäs viesti suunnistetaan ensi viikonloppuna

IKAALINEN 20.2.2024 14:00 Tilaajille

Teemu Oksanen rikkoi IU:n ikivanhan ennätyksen – Suunnistaja kunnostautui ratajuoksussa

KOUVOLA/HÄMEENKYRÖ 12.2.2024 12:00 Tilaajille

Kyrös-Rastin nuoret naiset toivat kolme hopeaa hiihtosuunnistuksen SM-kisoista