IKAALINEN/LEMPÄÄLÄ, NURMIJÄRVI 18.8.2022 17:00

Hopea ja pronssi Ikaalisiin nuorten yleisurheilun SM-kisoista – valmentaja ei saanut peiteltyä liikutustaan

Susanna Mäkelä

Suomen parhaat nuoret yleisurheilijat kilpailivat kuluneena viikonloppuna Suomen mestaruuksista Lempäälässä ja Nurmijärvellä. Lempäälässä kilpailtiin 16- ja 17-vuotiaiden Suomen mestaruuksista ja Nurmijärvellä 14–15-vuotiaiden Suomen mestaruuksista.

Lempäälässä N17-sarjan kolmiloikan finaalissa Jenni Sormunen hyppäsi elämänsä kilpailun. Sormunen oli iskussa ensimmäisestä hypystä alkaen ja paranteli omaa ennätystään hyppy hypyltä. Hänen pisin hyppynsä kantoi 11,34 ja kyseisellä tuloksella Sormunen saavutti ensimmäisen SM-mitalinsa ja paransi samalla omaa ennätystään 43 senttimetriä. Kamppailu pronssisesta mitalista oli tiukka, sillä neljänneksi hypännyt Joensuun Katajan Sara-Sofia Hyvönen hyppäsi pisimmällä hypyllään niin ikään tuloksen 11,34, mutta Sormusen toiseksi pisin hyppy (11,27) oli kovempi kuin Joensuun Katajan tytön ja näin ollen SM-pronssi ripustettiin tunnollisena harjoittelijana tunnetun ja onnellisen Sormusen kaulaan. SM-hopealle hyppäsi Tampereen Pyrinnön Roosa Myllymäki tuloksella 11,45 ja SM-kulta meni Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Noora Salmelle tuloksella 11,86.
Nurmijärvellä, Klaukkalan yleisurheilukentällä, elettiin niin ikään jännittäviä hetkiä P14-sarjan kolmiloikan finaalissa. Tuomas Mäkelä hyppäsi toisella hypyllään 11,76 ja varmisteli paikkaansa kahdeksan parhaan joukossa. Kolmen viimeisen finaalikierroksen käynnistyessä hypyt alkoivat pidentyä yhdellä jos toisella kilpailijalla ja kisan kärkipaikka vaihtui useaan otteeseen poikien nokittaessa toisiaan hyppy hypyltä. Viidennellä kierroksella Mäkelä sai kunnon apinanraivon päälle ja hyppäsi kisan kärkeen ennätyksellään 12,11. Kisa ei kuitenkaan ollut vielä läheskään taputeltu. Viimeisellä kierroksella Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Lauri Sinkkonen hyppäsi tuloksen 12,20 ja otti hetkeksi kärkipaikan itselleen. Mäkelä vastasi Sinkkosen hyppyyn loikkimalla heti perään uuden ennätyksensä 12,25, palauttaen itsensä takaisin kisan kärkeen. Mäkelän hypyn jälkeen oli Lahden Ahkeran Elias Kemppaisella vielä viimeinen hyppy jäljellä. Kemppainen oli tässä vaiheessa kisaa kolmantena tuloksella 11,98 mutta pystyi viimeisellään venyttämään tuloksen 12,38 ja nappaamaan jännääkin jännemmässä finaalitaistelussa itselleen SM-kullan. Yleisön kannustuksesta ja isoista kisoista nauttiva Mäkelä nieli hetken SM-kullan menetystä mutta nopeasti pieni harmitus vaihtui tyytyväiseen hymyyn. Auringon kanssa kilpaa hymyili myös Jennin ja Tuomaksen valmentaja Antti Mäkelä, joka ei voinut pidätellä liikutustaan kahden suojattinsa saavuttaessa SM-mitalin muutaman tunnin sisään.

Kovia kisapäiviä

Lempäälässä N17-sarjan 100 metrillä Carita Kivimäki eteni 100 metrillä ensin alkueristä välieriin ja sitten välieristä finaaliin. Finaalissa Kivimäki pinkoi upeasti sijalle 6 ajalla 12,53 (+1,6). Juha Sainion valmennustiimissä treenaava Kivimäki oli sijoitukseensa syystäkin erittäin tyytyväinen. 200 metrillä Carita Kivimäki teki niin ikään kovan kisapäivän – hän juoksi välierissä toiseksi kovimman ajan 26,02 (-1,7) ja selvitti tiensä kevyesti finaaliin.

Finaalissa Kivimäki juoksi neljänneksi ajalla 25,71 (-1,3). SM-finaalin voiton vei Kuivasjärven Auran Aino Vuorijoki ajalla 25,07. Kivimäen juoksu kulki välierässä todella hyvin ja kisan aikana puhalsi hänen toivomansa vastatuuli. Finaaliin Kivimäki lähti kovalla rähinällä tuloksena hieno neljäs sija. Kivimäki osasi kääntää nelossijan tuoneen hetkellisen harmituksen hienosti positiivisiin asioihin: ehjään kauteen ja ennätyksen hienoon parannukseen – 1,7 vastatuuleen.
Nurmijärvellä P14-sarjan 1 500 metrin estejuoksun finaalissa Oskari Savolainen juoksi upeasti sijalle 7 ennätyksellään 5.17,71. Kesän helteisessä 28 asteen kuumuudessa suoritettu raskas kestävyyslaji sujui odotusten mukaisesti. Ennätys parani ja laji tuli tutummaksi, sillä Savolainen kisasi kyseisellä matkalla vasta toista kertaa. Kovana treenaajana tunnetun Oskarin kestävyysvalmennuksesta vastaa isä Kimmo Savolainen.
Nurmijärvellä P14-sarjan pituudessa Tuomas Mäkelä hyppäsi viimeisellä hypyllään ennätyksenä 573, joka oikeutti kovatasoisessa finaalissa sijaan 5. Oskari Savolaisen paras hyppy kantoi tuloksen 502, joka oikeutti sijaan 11. 14–15-vuotiaiden SM-kilpailuissa kisataan kenttälajeissa myös pari-SM-mitaleista. Ikaalisten Urheilijat saavuttivat P14-sarjassa pituuden parikisassa upeasti SM-kultaa.
Lempäälässä N17-sarjan pituuden karsinnassa 27 pituushyppääjä tavoitteli paikkaa 12 parhaan joukkoon ja SM-finaaliin. Jenni Sormunen onnistui heti ensimmäisessä karsintahypyssään hyppäämään karsinnan parhaimman hyppynsä 528, joka oikeutti lopulta karsinnassa hienosti sijaan 6. Finaalissa Sormunen ei saanut hyppyä osumaan lankulle aivan yhtä hyvin kuin karsinnassa ja tulokseksi jäi ensimmäisellä hypyllä hypätty 508, koska kaksi seuraavaa hyppyä olivat niukasti yliastuttuja. Sormunen sijoittui N17-sarjan pituuden SM-finaalissa hienosti sijalle 10.
Nurmijärvellä P15-sarjan 300 metrin alkuerissä vasta ensimmäistä kisakauttaan yleisurheilussa kilpaileva Daniel Sillanpää juoksi ennakkoluulottoman juoksun ja paransi ennätyksensä lukemiin 39,53. T14-sarjan 100 metrillä Ella Kurula juoksi alkuerissä ajan 13,19 ja selvitti tiensä hienosti välieriin. Välierässä Kurulan satanen kulki aikaan 13,14, joka oli välierien 10. kovin aika ja näin ollen finaalipaikka jäi vain muutaman sadasosan päähän. T14-sarjan pituudessa Kurula ei tällä kertaa saanut parastaan irti ja pituuskarsinnan parhaaksi tulokseksi jäi tulos 458.