Mielipiteet 30.4.2021 14:00

Hämeenkyröllä on eväät parempaan – jos on tahtoa

Tuoreessa raportissa Pirkanmaan kunnat on luokiteltu hyvinvoinnin perusteella neljään luokkaan. Tampereen ympäryskunnat on luokiteltu ykköskastiin, Hämeenkyrö puolestaan keskivertokunnaksi. Hämeenkyröllä on eväät parempaan, pitää vain tunnistaa muuttuvan yhteiskunnan tarpeet ja oman kuntamme valttikortit.
Turun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet, 52 prosenttia etätöissä olevista suomalaisista haluaisi jäädä etätöihin pysyvästi. Tämä osaltaan selittää omakotitalojen ja rakennuskelpoisten tonttien kasvaneen kysynnän kohtuullisen matkan etäisyydellä kaupungista. Muuttoliike kaupungista maaseudulle turvallisiin ympäristöihin voimistuu kovaa vauhtia. Halutaan oma rauha omakotitalossa, jossa molemmat vanhemmat voivat etätyöskennellä tuntematta ahtaan paikan kammoa ja missä lapsilla on turvatumpi elämä kuin kaupungissa. Oma auto on luonnollinen liikkumismuoto niin harrastuksiin kuin kauppareissuihin, kaupungissa oman auton käyttöä vaikeutetaan jatkuvasti.
Muuttoliike tulee voimistumaan huomattavasti kun Tampereen kiskokiimaiset ympäryskunnat sananmukaisesti hitsataan kiinni keskuskaupunkiin. Tampere tarvitsee laskunmaksajia, joten yhteistyö tiivistyy tulevaisuudessa.
Tämä kehitys on Hämeenkyrön etu, meillä on elinvoimaisia kyliä kunnnan etelä- ja itäosissa, Lavajärvi, Pinsiö, Pentinmaa jossa viemärisuunnitelmat ovat jo alulla. Näille alueille tulee kunnan mahdollistaa omakotirakentamista lähitulevaisuudessa.
Työpaikkarakentamiseen on 3-tien vartta 15 kilometriä helppoa rakentaa ja tällä hetkellä täysin hyödyntämättä. Nyt täytyy tunnustaa maantieteen merkitys, etäisyys Tampereelta on ratkaisevin tekijä yritysten sijoittumiseen. Asuinrakentamisessa etäisyys on vieläkin tärkeämpi, sähkötohottimessakin virta riittää kotimatkaankin töistä tai kauppareissulla välillä lataamatta.
Kiireellisintä tällä hetkellä on valmistelussa olevan Sasi-Mahnala-Laitila -kaavan päivittäminen. Askelmerkit tänä päivänä ovat täysin toiset kuin vuosi sitten. Kaavaehdotus tulisi ottaa vakavaan tutkisteluun ja lisätä merkittävästi rakennuspaikkoja.
Sasin alueelle on mahdollista luoda yhtenäisiä korkeatasoisia asuinalueita, juuri sellaisia joita työssäkäyvät ja siten veronmaksukykyiset perheet etsivät. Kunnan verotulojen kasvu riippuu asukkaista, tässä tapauksessa uusista asukkaista.
Kaavaehdotuksessa Pinsiönkankaalla muutama rakennuspaikka on sijoitettu hieman erilleen. Tilaa olisi kymmenkertaiselle määrälle, viemärikin on jo alueella. Ketunkivestä alkaa Pinsiönkankaan suurimman maanomistajan Tampereen kaupungin alue. Löytyisiköhän neuvotteluhalukkuutta yhteistyöstä kaupungin kanssa, Ylöjärvellä ainakin on onnistuttu, Tampereen maa-alueet 3-tien eteläpuolella Metsäkylässä siirtyvät kolmen vuoden kuluttua Ylöjärven kaupungille. Asuntomessut Pinsiönkankaalla tuntuisi paremmalta kuin nykyinen moottoripyörä- ja mönkijäralli!
Kaava-alueella on tehty mittavat investoinnit, vesijohto, viemäri, valokuitu, koulu ja päiväkoti. Investointikulujen maksuun tarvitaan maksimaalinen käyttöaste.
Timo Sasi

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

Mielipiteet 12.5.2021 12:15 Tilaajille

Tietyö hidastaa autoilijoita, mutta kuka vastaa pienistä koululaisista?

Pääkirjoitus 12.5.2021 06:00 Tilaajille

Kuntakokeilu palauttaa palvelua lähelle

Mielipiteet 11.5.2021 17:00 Tilaajille

Mitä yrittäjäystävällisyys konkreettisesti tarkoittaa?

Mielipiteet 6.5.2021 16:00 Tilaajille

Sanottavaa Sarkkilan lintutornista

Mielipiteet 6.5.2021 13:00 Tilaajille

Uusi jätelaki ei huomioi ongelmia