Mielipiteet 30.4.2021 14:00

Hämeenkyröllä on eväät parempaan – jos on tahtoa

Tuoreessa raportissa Pirkanmaan kunnat on luokiteltu hyvinvoinnin perusteella neljään luokkaan. Tampereen ympäryskunnat on luokiteltu ykköskastiin, Hämeenkyrö puolestaan keskivertokunnaksi. Hämeenkyröllä on eväät parempaan, pitää vain tunnistaa muuttuvan yhteiskunnan tarpeet ja oman kuntamme valttikortit.
Turun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet, 52 prosenttia etätöissä olevista suomalaisista haluaisi jäädä etätöihin pysyvästi. Tämä osaltaan selittää omakotitalojen ja rakennuskelpoisten tonttien kasvaneen kysynnän kohtuullisen matkan etäisyydellä kaupungista. Muuttoliike kaupungista maaseudulle turvallisiin ympäristöihin voimistuu kovaa vauhtia. Halutaan oma rauha omakotitalossa, jossa molemmat vanhemmat voivat etätyöskennellä tuntematta ahtaan paikan kammoa ja missä lapsilla on turvatumpi elämä kuin kaupungissa. Oma auto on luonnollinen liikkumismuoto niin harrastuksiin kuin kauppareissuihin, kaupungissa oman auton käyttöä vaikeutetaan jatkuvasti.
Muuttoliike tulee voimistumaan huomattavasti kun Tampereen kiskokiimaiset ympäryskunnat sananmukaisesti hitsataan kiinni keskuskaupunkiin. Tampere tarvitsee laskunmaksajia, joten yhteistyö tiivistyy tulevaisuudessa.
Tämä kehitys on Hämeenkyrön etu, meillä on elinvoimaisia kyliä kunnnan etelä- ja itäosissa, Lavajärvi, Pinsiö, Pentinmaa jossa viemärisuunnitelmat ovat jo alulla. Näille alueille tulee kunnan mahdollistaa omakotirakentamista lähitulevaisuudessa.
Työpaikkarakentamiseen on 3-tien vartta 15 kilometriä helppoa rakentaa ja tällä hetkellä täysin hyödyntämättä. Nyt täytyy tunnustaa maantieteen merkitys, etäisyys Tampereelta on ratkaisevin tekijä yritysten sijoittumiseen. Asuinrakentamisessa etäisyys on vieläkin tärkeämpi, sähkötohottimessakin virta riittää kotimatkaankin töistä tai kauppareissulla välillä lataamatta.
Kiireellisintä tällä hetkellä on valmistelussa olevan Sasi-Mahnala-Laitila -kaavan päivittäminen. Askelmerkit tänä päivänä ovat täysin toiset kuin vuosi sitten. Kaavaehdotus tulisi ottaa vakavaan tutkisteluun ja lisätä merkittävästi rakennuspaikkoja.
Sasin alueelle on mahdollista luoda yhtenäisiä korkeatasoisia asuinalueita, juuri sellaisia joita työssäkäyvät ja siten veronmaksukykyiset perheet etsivät. Kunnan verotulojen kasvu riippuu asukkaista, tässä tapauksessa uusista asukkaista.
Kaavaehdotuksessa Pinsiönkankaalla muutama rakennuspaikka on sijoitettu hieman erilleen. Tilaa olisi kymmenkertaiselle määrälle, viemärikin on jo alueella. Ketunkivestä alkaa Pinsiönkankaan suurimman maanomistajan Tampereen kaupungin alue. Löytyisiköhän neuvotteluhalukkuutta yhteistyöstä kaupungin kanssa, Ylöjärvellä ainakin on onnistuttu, Tampereen maa-alueet 3-tien eteläpuolella Metsäkylässä siirtyvät kolmen vuoden kuluttua Ylöjärven kaupungille. Asuntomessut Pinsiönkankaalla tuntuisi paremmalta kuin nykyinen moottoripyörä- ja mönkijäralli!
Kaava-alueella on tehty mittavat investoinnit, vesijohto, viemäri, valokuitu, koulu ja päiväkoti. Investointikulujen maksuun tarvitaan maksimaalinen käyttöaste.
Timo Sasi

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

OIVASEUTU 24.4.2024 14:00 Tilaajille

Kesäteatterit haluavat jälleen hykerryttää katsojia niin hauskoilla hahmoilla kuin tarinoiden käänteillä

JÄMIJÄRVI 19.4.2024 17:00 Tilaajille

Jämijärvellä mietitään, striimataanko edelleen kaikki valtuuston kokoukset

IKAALINEN 19.4.2024 09:00 Tilaajille

Julia Vähä-Peltomäki ryhtyi osa-aikaiseksi yrittäjäksi: Macaron-leivosten teko on oma erikoistaitonsa

JÄMIJÄRVI 18.4.2024 15:00 Tilaajille

Jämijärven tilinpäätös viipyy yhteistyökumppanin ongelmien vuoksi

JÄMIJÄRVI 16.4.2024 13:40 Tilaajille

”Pitää luoda ympäristö, jossa kukaan ei jää yksin” – Nuorten tilanne huoletti Jämijärven valtuustoa