JÄMIJÄRVI 1.2.2023 08:00

Golfata voi talvellakin ja tavallista rennommin – Jämillä talvigolfia on pelattu 20 vuotta

Liisa Raipala

Kun vain talvisää sallii, ikaalilaiset Heini ja Esa Husari tulevat pelaamaan Jämin talvigolf-radalle.

– Täällä on monta vuotta käyty pelaamassa, ja tämä on ykkösaktiviteetti tähän vuodenaikaan. Talvigolf mahdollistaa, että golfia pääsee harrastamaan ympäri vuoden, Heini Husari sanoo.
Harrastusta hän kuvailee hauskaksi ja rennoksi.
– Tämä ei ole niin totista. Lumella ei voi tietää niin tarkkaan, mihin pallo menee, eikä voi suuttua, jos se ei menekään reikään.
Noin kolmen tunnin golf-kierrokseen Husareilla kuuluu myös tauko golf-laavulla, jota Jämi Snow Golf ry:n puheenjohtaja Hannu Narvi kuvailee kentän golf-klubiksi. Välillä juodaan mehut ja haukataan leivät, jonka jälkeen kierros jatkuu.
– Täällä saa olla luonnossa, saa liikuntaa ja saa heiluttaa mailaa. Kun tällainen rata on tehty, sitä pitää hyödyntää, Heini Husari sanoo.

Lievitystä golfkuumeeseen

Jämi Snow Golf ry:n ylläpitämä talvigolf-rata täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Rata saadaan pelikuntoon traktorilla vedettävällä tampparilla tamppaamalla, ja griinit eli puttausalueet lanataan vielä tasaisemmiksi auton perään kiinnitettävällä lanalla.

Narvi kertoo, että Jämin lisäksi Suomessa on talvigolfrata vain Rovaniemellä, jossa kausi jää pohjoisen päivän lyhyyden vuoksi noin 1,5 kuukauteen. Jämillä kausi kestää yleensä nelisen kuukautta.
– Yhdistykselle meiltä syvä kumarrus. Jos on keliä, käymme täällä kolme kertaa viikossa, ja viime talvena kävimme 30 kertaa, Heini Husari sanoo.
Narvin tiedossa on pelaaja, joka viime kaudella kävi golfaamassa 57 kertaa sadan aukiolopäivän aikana.
– Niiden jotka golfaavat, ei tarvitse olla puolta vuotta golfaamatta, ja tämä lievittää golfkuumetta.

Lumipyry tuo huoltotauon

Talvigolfia varten Jämillä kunnostetaan yhdeksän väylää, ja mahdollisuus olisi avata 18:kin väylää. Vaikka monesti Jämillä onkin tuulista, talvigolfrata on sen verran suojaisempi, ettei tuuli tunnu siellä niin kovasti.

– Kesällä moni reitti on tuulisempi pelata. Ja kun kevätaurinko paistaa, se lämmittää laavulle, Narvi sanoo.
Jämillä myös kilpaillaan talvigolfissa, ja 20-vuotisjuhlakisa on kalenterissa merkitty helmikuun 19. päivälle. Tänä talvena sää on oikutellut tavallista enemmän, ja vesisateiden vuoksi kauden ensimmäiset kilpailut päästiin mittelemään vasta 21. tammikuuta.
Niin kilpailuissa kuin muutenkin pelaamisessa on aina säävaraus: jos esimerkiksi yön aikana tupruttaa paksu kerros lunta, lumet on tampattava, ennen kuin pelaaminen taas onnistuu. Pelaamista suunnittelevan kannattaakin katsoa talvigolfin verkkosivuilta, ovatko väylät pelattavassa kunnossa.
Normaaleja golfin sääntöjä on talvigolfiin hieman muutettu, ja golfarit kertovat, että palloa pitää lyödä jonkin verran eri tavalla.
– Samat pelaajat kuitenkin pärjäävät täällä kuin kesälläkin, kertoo Jämi Snow Golf ry:n sihteeri Markku Peltonen.

Paksut kintaat ja liukuesteet

Vaatetukseksi käy talviliikuntaan muutenkin sopiva varustus, ja jalassa on hyvä olla nastakengät tai liukuesteet. Käsiin on pelaamiseen sopivien käsineiden päälle hyvä pukea lyöntien välille isot lämpimät kintaat.

Peltonen kertoo monella golfarilla olevan ennakkoluuloja talvigolfia kohtaan ennen kuin kokeilee lajia.
– Eräs pelaaja sanoi ensin, ettei tule tänne punaista palloa lyömään. Hän tuli kuitenkin kokeilemaan, ja kun tapasin hänet täällä, hän oli jo kuudetta kertaa, Narvi sanoo.
– Tätä pitää tulla kokeilemaan, jos ei muuten ymmärrä, millaista tämä on.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

JÄMIJÄRVI 2.2.2023 13:00 Tilaajille

Geopark halutaan vielä paremmin näkyville, Jämille mietitään alueesta kertovaa näyttelyä

JÄMIJÄRVI 16.12.2022 13:00 Tilaajille

Hiihtotunnelissa varaudutaan ensi kauteen ja lunta tykitetään, päätös aukiolosta tehdään myöhemmin

JÄMIJÄRVI 25.10.2022 08:30 Tilaajille

Reilut 600 suunnistuksen ystävää haki rasteja Jämillä – miesten voittaja haaveilee muuallekin samanlaisia maastoja

JÄMIJÄRVI 19.9.2022 20:00 Tilaajille

Jämillä elvytetään kasvupaikaltaan tarkkojen paahdelajien kantoja - viime viikolla lentokentän alueelle istutettiin erittäin uhanalaisen hietaneilikan taimia

JÄMIJÄRVI 18.9.2022 15:00 Tilaajille

Sivakointikautta pääsee taas aloittamaan hiihtotunnelissa, kausi alkaa syyskuun viimeisenä viikonloppuna

Näytä mainos