JÄMIJÄRVI 27.1.2024 10:00

Skicross-hiihto kehittää ketteryyttä ja tasapainoa – Vetääkö Jämin entinen laskettelurinne maastohiihtäjiä treenaamaan taitojaan?

Liisa Raipala

Kova pakkanenkaan ei haittaa, kun joukko maastohiihtäjiä viilettää Jämin entistä laskettelurinrinnettä alas ja kipuaa sitä ylös. Menossa on ensimmäinen testaus Jämin entiseen lasketturinteeseen tampatussa skicross-mäessä.

Rinteeseen ollaan kehittämässä skicrossin eli XCX-hiihton harjoittelupaikkaa, jossa pystyisi treenaamaan hiihtoa jyrkässä ja vaativassa mäessä. Idean treenipaikkaan saivat Kankaanpään Hiihtäjien hiihtojaoston Susanna Salokangas ja Teemu Hietaoja.
– Puhuimme, että olisi kiva saada kunnon mäkiä harjoitteluun, ja Jämi tuli mieleen. Idea heitettiin Jämijärven kunnan hyvinvointipäällikölle Teemu Huhtakankaalle ja tässä sitä nyt ollaan, Susanna Salokangas sanoo.
Syksyllä rinteestä raivattiin pusikoita Kankaanpään Urheilijoiden hiihtojaoston ja Jämin Jänteen talkoovoimin. Rinteen tamppaamisen hoitaa Jämin latuverkostoa muutenkin hoitava Jämin Jänne, ja kustannukset maksaa Jämijärven kunta.
Salokankaan mukaan skicross-mäen tavoitteena olisi muun muassa innostaa nuoria hiihtäjiä. Kun on mahdollisuus temppuilla ja taituroida, harjoitteluun saadaan eri tavalla motivaatiota kuin jos vain patistelisi junioreita hiihtolenkille.
Alkuvaiheessa rinteeseen satanut lumi on tampattu latukoneella tiiviiksi, ja rinteeseen on tehty myös yksi hyppyri. Toiveissa olisi saada vielä pujottelurataa ja aaltolatua, jossa on lumesta rakennettuja pieniä kumpareita.
– Kun mennään haastavampiin maastoihin kilpailuihin, juniorit olisivat oppineet vauhtia ja taituruutta. Niitä ei voi kilpailuissa harjoitella, Susanna Salokangas sanoo.
– Tai kun kilpailuissa tulee eteen iso ylämäki, ei alhaalla katsottaisi että mikä tuo on. Pitää tottua jyrkkiin ylämäkiinkin, Teemu Hietaoja sanoo.

Rohkeus kasvaa

– Ihan ok, tuumaavat rinnettä testaamassa olleet Kankaanpään Urheilijoiden juniorihiihtäjät Vesperi Laino ja Eemeli Hietaoja.

Parasta oli heidän mielestään mäen laskeminen, hyppyri puolestaan kuulemma oli vielä aika pehmeä. Tosin hyppyrin luona he jaksoivat kerran toisensa jälkeen kokeilla erilaisia hyppyjä ja käännöksiä.
Myös juniorihiihtäjiin kuuluvat Elsa Hietaoja ja Siiri Laino kertovat, että heidän tavallisissa harjoitusmaastoissaan ei ole yhtä jyrkkää ja pitkää mäkeä kuin nyt testatussa entisessä laskettelurinteessä.
Millaisia ominaisuuksia skicross-rinteessä voisi kehittää?
– Tasapaino ja ketteryys kehittyvät, ja rohkeus. Jos ei uskalla laskea, hiihdosta ei tule mitään, Elsa Hietaoja sanoo.
– Taitoa ja kehonhallintaa, Siiri Laino lisää.
– Ja ylämäkeä kiivetessä voima kasvaa, Susanna Salokangas sanoo.

”Paljon potentiaalia”

Susanna Salokangas ja Teemu Hietaoja kertovat, että toiveissa olisi järjestää Jämin rinteeseen harjoituksia juniorihiihtäjille Satakunnasta ja ehkä myös Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan puolelta.

– Tämä voisi olla hyvä vetonaula, katsotaan, saadaanko porukkaa innostumaan, Salokangas sanoo.
Jämillä latuja hoitava Klaus Uusipaasto kertoo, ettei skicross-rinnettä hoideta samalla tavalla säännöllisesti kuin Jämin muita latuja.
Rinne on periaatteessa vapaassa käytössä muinakin aikoina, mutta huomioon pitää ottaa sen vaativuus: oma kroppa pitää hallita ja laskutaito olla kunnossa ennen mäkeen tuloa.
– Nyt on testivuosi, ja toivottavasti tälle olisi käyttöä, Teemu Hietaoja sanoo.
– Tällä olisi todella paljon potentiaalia ja tänne voisi visioida vaikka mitä, Susanna Salokangas sanoo.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

JÄMIJÄRVI 24.5.2024 09:00 Tilaajille

Lennokit täyttävät Jämin taivaan kesäkuussa – Yleisökin pääsee tutustumaan harrastukseen

JÄMIJÄRVI 20.3.2024 14:00 Tilaajille

Jämijärveläinen seikkailupuisto myynnissä – Mukana tulevat vaijeriliuku ja kiipeilyvaljaat

JÄMIJÄRVI 12.2.2024 17:00 Tilaajille

Jämille halutaan lisää tapahtumia – tähän tähtäävää hanketta vetämään on valittu paikkakuntalainen Laura Koivumäki

JÄMIJÄRVI 26.1.2024 09:00 Tilaajille

Jämin kisoissa pääsee seuraamaan valjakkojen menoa – Rekikoiralla on palava into juoksemiseen

JÄMIJÄRVI 9.12.2023 10:00 Tilaajille

Jämin ladut ovat luvattua paremmassa kunnossa – Sotaharjoituksen sotkema Pirkan ura hoidetaan jouluksi hiihtokuntoon vaikka kolaamalla