JÄMIJÄRVI 2.2.2023 13:00

Geopark halutaan vielä paremmin näkyville, Jämille mietitään alueesta kertovaa näyttelyä

Liisa Raipala

Miten tehdä Lauhanvuori–Hämeenkankaan Geoparkin alueesta vielä tunnetumpi ja kävijöille helpommin löydettävä? Tätä mietitään parasta aikaa, kun muun muassa Jämin ja muun Hämeenkankaan alueelle ulottuvassa geoparkissa tehdään monenlaista kehittämistyötä yhteistyössä Metsähallituksen kanssa maaseuturahoitteisessa Löydä LH Geopark -hankkeessa.

Geoparkin toiminnanjohtaja Terttu Hermansson kertoo, että näkyvyyttä on tarkoitus parantaa muun muassa isojen sisääntuloväylien varteen tulevilla tienvarsiopasteilla.
Opastusta parannetaan paikallisemminkin. Esimerkiksi alueen kuntien keskustoihin on tulossa alueesta kertovia opastauluja, joihin tulee muun muassa reittikartta ja kunnan valitsemat geopark-kohteet, niin geologiset kohteet kuin luonto-, maisema- ja kulttuurikohteetkin.
– Jämijärveltä nostetaan esiin muun muassa Hämeenkankaan kohteita: ainakin lähteet, Vaarinnevankeidas ja Koivistonvati. Myös kulttuurikohteet ovat tärkeitä, kuten kirkko, Äiti-muistomerkki ja kotiseutumuseo, ja Jämijärvellä on myös upeita maisema-alueita ja viehättäviä kyliä. Kulttuurikohteita pyritään myös opastamaan paremmin, jotta kävijät saavat niistä enemmän tietoa.

Näyttelypisteet suunnitelmissa

Alueen geologista perintöä, kulttuuria ja luontoa on tarkoitus esitellä myös näyttelyillä, joita ollaan rakentamassa ainakin yksi jokaiseen alueen maakuntaan eli Satakuntaan, Pirkanmaalle ja Etelä-Pohjanmaalle. Satakunnan näyttelypaikaksi on mietitty Jämiä.

– Alustava ajatus on, että alueen tarina tuodaan näyttelyissä esiin ymmärrettävällä tavalla: mitä alueen geologiassa on tapahtunut vuosisatojen, -tuhansien ja -miljardien aikana.
Myös verkkosivuja ollaan uusimassa niin, että tieto alueen kohteista ja palveluista löytyisi helpommin.
– Nyt sivut ovat vähän sekavat. Materiaalia on paljon, mutta tiedon pitäisi löytyä helpommin.

Pyörämatkailu on nousussa

Reittejä kehitetään koko alueella, ja yksi iso asia tässä on pyörämatkailijoiden houkuttelu alueelle. Kaikkiin alueen kuntiin onkin tulossa pyörien omatoimiseen huoltamiseen huoltopiste työkaluineen.

– Ihmisillä on sähköpyöriä, ja alueen yritykset vuokraavat pyöriä. Pyörämatkailu on merkittävä markkina, kun palveluita on saatavilla. Tavoitteena on, että alueen yrityksillä olisi pyöräily-ystävällisen yrityksen tunnus.
Eri puolille aluetta on linjattu digitaalisesti opastettuja pyöräreittejä, jotka on saatu geoparkin omien sivujen lisäksi bikeland.fi-sivustolle. Yksi niistä on Jämijärven vesistöalueen kiertävä 37 kilometrin Jämijärven kierros, joka kulkee sorateitä ja päällystettyjä teitä pitkin.
– Jämin ja Koivistonvadin välille on tulossa myös noin kymmenen kilometrin viitoitettu ja opastettu geobike-reitti, joka vie Jämin ympäristön hienoimpiin geokohteisiin, kuten lähteille, Niiniharjulle ja Koivistonvadille. Hämeenkankaalle on lisäksi suunnitteilla uusia maastopyöräreittejä, ja myös alueen toimijoilla on omia reittejään ja Pirkan Uraa on voinut maastopyöräillä.

Geoparkille tulee uudelleenarviointi

Lauhanvuori–Hämeenkangas Geoparkilla on ollut Unescon virallinen status vuodesta 2020. Tänä vuonna tulossa on uudelleenarviointi siitä, täyttyvätkö geoparkin kriteerit edelleen ja säilyykö status taas seuraavan nelivuotiskauden.

– Arvioijat tulevat kesällä katsomaan, miten aluetta on kehitetty. Aivan kaikkea arvioidaan: alueen näkyvyyttä, opasteita, kohteiden säilymistä, luonto- ja kulttuuritekijöitä ympäristökasvatusta ja matkailua.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

JÄMIJÄRVI 1.2.2023 08:00 Tilaajille

Golfata voi talvellakin ja tavallista rennommin – Jämillä talvigolfia on pelattu 20 vuotta

IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 26.1.2023 08:20 Tilaajille

Seitsemisissä ja geoparkissa vierailtiin vähemmän kuin edellisvuosina

JÄMIJÄRVI 16.12.2022 13:00 Tilaajille

Hiihtotunnelissa varaudutaan ensi kauteen ja lunta tykitetään, päätös aukiolosta tehdään myöhemmin

JÄMIJÄRVI 25.10.2022 08:30 Tilaajille

Reilut 600 suunnistuksen ystävää haki rasteja Jämillä – miesten voittaja haaveilee muuallekin samanlaisia maastoja

JÄMIJÄRVI 19.9.2022 20:00 Tilaajille

Jämillä elvytetään kasvupaikaltaan tarkkojen paahdelajien kantoja - viime viikolla lentokentän alueelle istutettiin erittäin uhanalaisen hietaneilikan taimia

Näytä mainos