Pääkirjoitus 2.9.2021 08:03

Elinvoimaan tarvitaan yrittäjiä

Katri Linnikko
Katri Linnikko

Sunnuntaina vietetään Yrittäjän päivää. Päivää on juhlistettu vuodesta 1997 lähtien. Pirkanmaan vuoden yrittäjä julkistetaan jo torstaina suorassa lähetyksessä verkossa. Paikallisyhdistykset valitsevat puolestaan omat vuoden yrittäjänsä, jotka palkitaan yrittäjäjuhlissa syksyn aikana.
Yrittäjyyden arvostus on viime vuosina noussut. Yksi merkki siitä on yrittäjyyskasvatuksen lisääntyminen kouluissa. Viime vuosituhannen puolella ei peruskouluissa, eikä lukio-opetuksessakaan kerrottu kovin kummoisia yrittäjyydestä. Nyt monissa yläkouluissa yrittäjyyttä nostetaan erilaisin kurssein ja vierailuin. Lukioista löytyy jopa yrittäjyyteen erikoistuneita. Esimerkiksi Ylöjärven lukiossa on tarjolla yrittäjyyslinja. Ammattiopinnoissa yrittäjyyden esillä pitämisen täytyy olla tänä päivänä itsestäänselvyys, sillä ammattiin valmistuvilla yrittäjyys on vahva vaihtoehto itsensä elättämiselle.
Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuonna 2019 yhteensä 292 377 yritystä. Tähän määrään eivät sisälly maa-, metsä- ja kalatalousyritykset. Yrityksistä 93 prosenttia on alle 10 hengen yrityksiä. Peräti 68 prosenttia on yksinyrittäjiä. Nämä luvut toteutuvat melko tarkasti myös meidän seudullamme.
Korona on haastanut monet yrittäjät täysin uudella tavalla. Osa yrittäjistä, kuten kahvila- ja ravintoyrittäjät, joutuivat tilanteeseen, jossa oman toimeentulon harjoittaminen oli hetken aikaa käytännössä mahdotonta. Toki korona-ajasta löytyy myös voittajia, joiden tuotteille ja palveluille korona toi selkeän kysyntäpiikin. Tällä hetkellä, toivottavasti korona-aallon vähitellen laantuessa, suurinta osaa yrittäjistä yhdistää epävarmuus. Harva osaa ennustaa, mihin suuntaan talousnäkymät tästä lähtevät ja palataanko missään asiassa vanhaan ja tuttuun, vai onko esimerkiksi ihmisten kulutuskäyttäytyminen muuttunut pysyvästi.
Paikallisen elinvoiman kannalta ratkaisevaa on se, että tulevaisuudessakin muistetaan, että läheltä löytyy paljon hyviä palveluita. Jotta seutumme säilyy elinvoimaisena, tarvitsemme työpaikkoja ja verotuloja, eli siis yrittäjiä, jotka niitä tarjoavat.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

MIELIPIDE 11.10.2021 06:00 Tilaajille

Lukijalta: Ajoitukset kohdillaan Ikaalisissa – ”Menestystä molemmille hankkeille”

MIELIPIDE 10.10.2021 06:00 Tilaajille

Lukijalta: Ei säästön takia voi siirtää uuteen paikkaan – eikö itsemääräämisoikeus koske kehitysvammaisia?

JÄMIJÄRVI 7.10.2021 10:00 Tilaajille

Jämijärvi alkaa laskuttaa paljon aikaa vievästä tiedonhausta

PÄÄKIRJOITUS 7.10.2021 06:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Aluevaltuustoon tarvitaan paikallista ääntä – harva kaupunkiseudulla asuva osaa tai haluaa ajatella palveluita täkäläisen käyttäjän näkökulmasta

KOLUMNI 6.10.2021 19:00 Tilaajille

Kolumni: Polkkatukat ja pirtupöksyt