HÄMEENKYRÖ 30.5.2021 14:00

Delta Enigma – bändi, joka tekee kaiken itse

Tuukka Olli

Kotkalainen Delta Enigma on bändi, joka ei suurelle yleisölle sano juuri mitään, ainakaan vielä. Sen sijaan viime vuodet hiljaiseloa viettänyt Lovex varmasti soittaa monen matkailiankin kelloa. Nämä bändit toisiinsa liittää hämeenkyröläislähtöinen Sami Saarela. Hän on sekä tauolla olevan Lovexin että nousua suureen tietoisuuteen tavoittelevan Delta Enigman kitaristi. Saarelan liittyminen Delta Enigmaan vuonna 2019 liittyy bändien yhteiseloon.

– He lämmittelivät meitä, kun olimme Lovexin kanssa keikalla Helsingissä. Se oli ensimmäinen kerta, kun kuulin heitä ja tykkäsin heti. Lovex ja HIM olivat heidän esikuviaan. Aloitimme laulaja Vin Valentinon kanssa yhteydenpidon, joka kesti vuosia. Kävimme myös keikoilla yhdessä, Saarela kertaa.
Jossain kohtaa Delta Enigmassa oli avautumassa kitaristin paikka ja Saarelaa kysyttiin pestiin.
– Koko bändi kävi Tampereella, siinä tutustuttiin ja he soittivat demojaan. Se oli vakuuttavaa tavaraa, joten liityin bändiin.
Delta Enigmassa Saarela tunnetaan nimellä Sammy Black.

Kalliin näköistä halvalla

Delta Enigmaa musiikillisesti parhaiten kuvannee sanapari vaihtoehtoinen rock. Vaikutteita on niin melankolisen ilmaisun kuin pop-musiikinkin saralta. Musiikillisen persoonallisuuden lisäksi Delta Enigman erottaa muista se, että kaikki tehdään itse. Siis ihan kaikki, näyttäviä musiikkivideoita ja niiden erikoistehosteita myöten.

– Musiikin lisäksi se teki vaikutuksen. Jopa videoiden 3D-grafiikat tehdään itse. Kyllähän siinä aluksi oli huuli pyöreänä, en ollut kokenut mitään sellaista ennen. Vielä julkaisemattomalla videollamme pääsin tutustumaan lavasteiden rakentamiseen alusta asti. Kaikki lähti laulajan visiosta, josta hän oli tehnyt kuvan tietokoneella. Sitä lähdettiin toteuttamaan.
Vaikka kaikki tehdään itse, se ei ole pois kunnianhimosta. Musiikin pitää kuulostaa hyvältä ja videoiden on oltava näyttäviä.
– Eihän se aivan helppoa ole, kun pitää tehdä halvalla kalliin näköistä, Saarela nauraa.
– Se on sellaista ongelmien ratkaisua. Esimerkiksi jos joku ei lavasteessa onnistunut, sitten mietittiin, mikä materiaali olisi seuraavaksi paras. Lopulta pystyimme toteuttamaan vision ja videosta tulee massiivinen ja takuulla hienoin, mitä tämä bändi on tehnyt.
Venom-niminen biisi ja musiikkivideo julkaistaan kesä–heinäkuun vaihteessa.

Singlejä ja debyyttilevy

Sattuneesta syystä keikkarintama on hiljainen, sillä ainoa tiedossa oleva keikka on saksalaisen metallibändin Lacrimas Profunderen lämmittelykeikka Helsingissä syyskuussa. Silti Delta Enigmalla on tiedossa kiireinen kesä.

– Venomin lisäksi meiltä tulee kesän aikana vielä kaksi singleä ja niihin videot. Molemmat ovat vielä tekemättä, joten kiirettä pitää. Se on kuitenkin hyvä, sillä näille asioille on tilaa, nyt kun keikkoja ei ole.
Sekin auttaa, että kenenkään elanto ei ole riippuvainen Delta Enigmasta, ainakaan vielä.
– Sen eteen tehdään töitä, että tästä tulee päätyö meille kaikille.
Delta Enigman ensimmäistä levyä on lupa odottaa loppuvuodesta. Debyyttilevy on pitkälti valmis. Hyvää julkisuutta tarjosi Radio Rockin Rockstarba-kisa, johon haki yli 500 bändiä. Delta Enigma raivasi tiensä kymmenen finalistin joukkoon.
– Se oli hyvä kokemus ja Radio Rock soitti meitä. Se on poikinut hyviä yhteydenottoja, joista tosin ei vielä kannata enempää puhua. Katsotaan, mihin ne johtavat. Erityisesti lämmitti, kun Jussi69 sanoi radiossa, että me olimme hänen suosikkejaan.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää