Dekkarit, historialliset romaanit ja romantiikka nousivat seudun kirjastojen lainatuimmiksi – Kirjailijavierailuita on luvassa lisää kaikissa kirjastoissa
Dekkarit ja historialliset romaanit kiinnostivat seudun kirjastoissa eniten viime vuonna. Satu Rämön huippusuositun Hildúr-dekkarisarjan Jakob (2023) nousi Ikaalisten sekä Viljakkalan lainatuimmaksi ja Jämijärven kolmanneksi lainatuimmaksi kirjaksi. Hämeenkyrössä viiden kärkeen pääsi Rämön Rósa & Björk (2023). Myös tamperelaisen Seppo Jokisen teokset nousivat kaikkien kirjaston lainatuimpiin.
– Uutuusdekkarit pääsivät kymmenen suosituimman listalle, kuten Lilja Sigurdardottirin Kalmankalpea maa sekä Elly Griffithsin uutuudet Särkyneen sydämen murhat ja Viimeinen leposija, kirjastonhoitaja Katriina Tuomisto Viljakkalan kirjastosta kertoo.
Suosittuja olivat myös Enni Mustosen Suomen historiaa naisten näkökulmasta kuvaavat romaanit. Kasvattitytär (2023) oli Hämeenkyrön ja Ikaalisten lainatuimpia kirjoja ja sen jatko-osa Kartanonrouva (2024) nousi Jämijärvellä toiseksi luetuimmaksi. Siellä kärkeen nousi Kirsi Pehkosen romanttinen Hiekkalinnoja Jylhäsalmella ja suosittu oli myös samaan sarjaan kuuluva Talven taikaa Jylhäsalmella.
Tatu, Patu, Ella ja Supertavis
Nettikohut eivät vaikuttaneet lasten suosikkeihin, sillä lastenkirjoissa luetuimpia olivat Ikaalisissa ja Viljakkalassa tuttuun tapaan huippusuositut Tatu ja Patu -kirjat. Mauri Kunnas, Pipsa Possu ja Ryhmä Hau olivat myös tuttuja nimiä monen perheen valinnoissa.
Jämijärvellä luetuimmaksi tosin nousivat Martin Widmarkin Ruusun salaisuus sekä Timo Parvelan Ella-kirjat. Kirjastonjohtaja Riitta Kantonen kertoo, että koko luokan yhdessä lukemat kirjat näkyvät tilastoissa.
– Lasten ja nuorten lainatuimmissa on monia kirjavinkkauskirjoja, jolloin useampi oppilas on lainannut saman teoksen, Kantonen huomauttaa.
Hämeenkyrössä lastenkirjoissa kärkeen nousivat perinteisten nimien sijaan Sari Kaarnirannan Supertavis, Roope Lipastin Thorin pöly sekä Minna Levolan Oma elämäni.
– Nuortenkirjoissa lainatuin viime vuonna oli Magdalena Hain Sarvijumala, kirjasto- ja kulttuuripäällikkö Minna Al-Taeshi kertoo.
Suosittuja nuortenkirjoja olivat myös muun muassa Alice Osemanin Heartstopper-sarjakuvat, joista on tehty myös suosittu Netflix-sarja.
Kirjailijavierailuja odotetaan
Kirjastojen päätapahtumia olivat suositut kirjailijavierailut.
– Viime vuonna kirjastolla kävivät muun muassa Heli Laaksonen, Satu Rämö ja Anneli Kanto. Musiikkivieraina kävivät Rauno Nieminen ja Yuki Hattori, kertoo kirjastonjohtaja Elina Pimiä Ikaalisista.
– Tänä vuonna suunnitelmissa on esimerkiksi Ilari Taskinen, joka on tulossa kertomaan sota-ajan kirjeenvaihdosta, Pimiä vinkkaa.
Hämeenkyrön kirjasto sai keväällä aluehallintoviraston apurahaa aikuisten kirjailijavierailuita varten. Kirjastolla järjestettiin myös muita tapahtumia, kuten seniorimessut, teatteri- ja musiikkiesityksiä lapsille, luentoja sekä joululaulut.
– Kevään aikana Hämeenkyrön kirjastoon on tulossa kirjailijavieraita, lapsille kevätkarkelot sekä Harry Potter -tapahtuma. Luvassa maaliskuussa on Kuluttajaliiton huijausinfo. Kirjastolla kokoontuu myös neulekerho, kertoo Minna Al-Taeshi.
Viljakkalan kirjastolla kävivät kirjailijavieraina Tuomas Hoppu ja Niina Hakalahti. Viime vuonna kirjastolla kävi myös lastenmusiikkiyhtye Palago. Nuorisopalveluiden kanssa järjestettiin myös Satupäivä. Asiakaskyselyn perusteella Viljakkalaan toivotaan eniten juuri kirjailijavierailuita. Niitä onkin toivotusti luvassa.
– Myös musiikkiesitykset, asiantuntijaluennot ja esitelmät kiinnostaisivat, Katriina Tuomisto kertoo.
– Kannatusta sai myös tarinankertoja, eli aikuisten satutunnit.
Jämijärvellä kirjailijavierailuita ei tänä vuonna ehditty järjestää. Näyttelyitä kirjastolla järjestettiin vuoden mittaan kolme.
– Kirjastossa on meneillään omatoimikirjastohanke, joka on työllistänyt paljon. Tälle vuodelle on luvassa ainakin yksi kirjailijavierailu, Riitta Kantonen kertoo.
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!