IKAALINEN/KUORTANE 14.8.2023 19:00

Daniel Sillanpää nelossijalle SM-kilpailuissa – ”Loistava esimerkki siitä, ettei lajivalintaa kannata lyödä liian aikaisin lukkoon”

Susanna Mäkelä
16–17-vuotiaiden yleisurheilijoiden SM-mitalit ratkottiin viikonloppuna Kuortaneella. Ikaalisten Urheilijoiden värejä näissä karkeloissa edusti P16 –sarjassa Daniel Sillanpää. Vasta muutaman vuoden yleisurheilua treenannut Sillanpää hyppäsi SM-kilpailussa ennakkoluulottomasti elämänsä kaksi pisintä pituusleiskautusta. Sillanpään kilpailu alkoi loistavasti, sillä heti ensimmäisellä kierroksella ja koko kisan ensimmäisenä hyppääjänä hän ponnisti ensimmäisellä hypyllään ennätyksensä 6,09 parannellen muutama viikko aiemmin syntynyttä ennätystään 15 senttimetriä. Kaksi seuraavaa hyppyä olivat yliastuttuja, mutta ensimmäisellä kierroksella hypätty tulos oikeutti kolmen kierroksen jälkeen sijaan 6 ja riitti kolmelle viimeiselle kierrokselle, jossa kisan 8 kovinta hyppääjää ratkoivat paremmuusjärjestyksensä.

Neljännellä hypyllä sekä askelmerkki että tuuli (+2,0) osuivat nappiin ja Sillanpää ponnisti komean leiskautuksen 6,32 nostaen itsensä kisassa sijalle 4 ja parantaen ensimmäisellä kierroksella syntynyttä ennätystään vielä 23 senttimetriä lisää. Sillanpään kisan kaksi viimeistä hyppyä olivat erittäin pitkiä, mutta harmillisesti yliastuttuja. SM-pronssiin olisi vaadittu tulos 6,46. Kisan jälkeen kentällä nähtiin kuitenkin syystäkin erittäin tyytyväinen mies. Sillanpään kisaurakkaan kuului myös 200 metrin juoksu. Muutama tunti pituuskisan jälkeen kisatut 200 metriä alkuerät juostiin kovaan vastatuuleen, eikä Sillanpää saanut itsestään aivan parasta irti. Aika 24,52 (-2,2) oli oman alkueränsä kolmanneksi nopein ja kokonaistuloksissa kymmenes. Kahdeksan parhaan joukkoon ja finaaliin olisi vaadittu aika 24,48, joten kauas ei finaalipaikka jäänyt.
Sillanpää on loistava esimerkki kaikille junioreille siitä, että omaa lajivalintaa ei kannata lukita vain yhteen lajiin liian aikaisin. Sillanpää on treenannut Antti Mäkelän valmennuksessa pikajuoksupainotteisesti ja kisasi elämänsä ensimmäiset pituuskilpailut vasta tänä kesänä. Vaikka pääpaino harjoittelussa on ollut juoksemisessa, niin harjoituksissa on yhtä lailla kehitetty monipuolisesti kimmoisuutta ja elastisuutta.
– Liian aikaisessa vaiheessa ei kannata keskittyä vain yhden lajin harjoittelemiseen. Mahdollisimman monipuolinen treenaaminen nuorena rakentaa hyvää pohjaa ja mahdollistaa sen, että urheilija voi tehdä lajikokeiluja useassa eri lajissa ja tätä kautta löytää itselleen parhaiten sopiva lajin, summaa ajatuksiaan valmennuspäällikkö Mäkelä.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

IKAALINEN/TAMPERE 24.9.2023 10:00 Tilaajille

IU:n Timofei Karpoville piirimestaruuskultaa viisiottelusta Tampereelta

IKAALINEN 15.9.2023 11:00 Tilaajille

”95 prosenttisesti elämäni on pikajuoksua” – Samuli Samuelsson kertoo unelmansa toteutumisesta dokumenttiohjelmassa

IKAALINEN 1.9.2023 08:00 Tilaajille

Ikaalisten Syyskisoissa tehtiin komeita tuloksia Samuli Samuelssonin johdolla

HÄMEENKYRÖ 23.8.2023 10:00 Tilaajille

Aleksi Savolaiselle kymmenottelun kultaa M22-sarjassa – ”Tällä kaudella olen otellut tasaisesti”

IKAALINEN 21.8.2023 10:00 Tilaajille

Ikaalisten Urheilijat nappasivat 3 mitalia PM-sisulisäviesteistä – saaliista vastasivat P13-sarjan pojat Susanna Mäkelä