JÄMIJÄRVI 10.3.2022 12:55

Avustustyöntekijä Keijo Mäkelä tulee Jämijärvelle kertomaan työstään eri puolilla maailmaa – ”Muistoja on kertynyt valtavasti”

Teea Tunturi

Punaisen Ristin Jämijärven osasto juhlii tänä vuonna 71-vuotista taivaltaan vapaaehtoistyön parissa. Pyöreiden juhlintaa jouduttiin koronan vuoksi lykkäämään viime vuodelta.
Punaisen Ristin avustustyöntekijä Keijo Mäkelä on työskennellyt maailman kriisialueilla Haitilta Nepaliin. Nyt hän tulee keskiviikkona 16. maaliskuuta Jämijärvellä POP-pankin kerhohuoneella järjestettävään, kaikille avoimeen tilaisuuteen kertomaan, miten Punainen Risti auttaa maailmalla ja miten meistä jokainen voi nyt auttaa Ukrainan sodan uhreja.
Mäkelällä on vahva epäilys, että sota Ukrainassa on vasta alussa.
– Perheet hajoavat, pakolaisia on valtavat määrät. On kärsimystä ja henkisiä vammoja. Tilanne jatkuessaan vaikuttaa vuosikymmenten päähän. Ainoa helpottava ajatus on avustusten suuret määrät.

Hirmumyrskyjä ja maanjäristyksiä

Mäkelän viimeisin avustustehtävä ulkomailla suuntautui Kreikkaan, jossa autettiin pakolaisia, jotka jumittivat leirillä. Hän on ollut tehtävissään muun muassa hirmumyrskyn ja maanjäristysten sekä koleraepidemian aiheuttamien tilanteiden vuoksi. Suomessa tehtäviin on kuulunut muun muassa koronaan varautuminen. Teknikkona Mäkelän työtehtäviin kuuluu muun muassa kenttäsairaaloiden pystyttäminen ja sähkö- ja vesiasioista huolehtiminen.
– Muistoja on kertynyt valtavasti. Kaikki paikat ovat olleet niin erilaisia. Jokaisessa on ollut jokin vaikea ongelma käsillä. Luonnonmullistus tai ihmisen itsensä aiheuttama. Kaikkialla on ollut köyhyyttä, hätää, kiitollisuutta ja vähään tyytyviä autettavia.
Parasta työssä on ollut Mäkelän mukaan nähdä auttamisen tulos. Se työ, joka on saanut alkunsa koti-Suomessa tai jossain muualla.
– Auttaminen konkretisoituu juuri siellä, siinä missä koko avun ketju saa paljon aikaan. Eri ammattikunnat tukevat toinen toistaan jatkaen avun ketjun loppuun saakka.

Huomio historiaan

Punaisen Ristin Jämijärven osaston uusi, aloittava puheenjohtaja Eveliina Lauttalammi kertoo, että juhlavuonna halutaan kiinnittää huomio osaston pitkään ja monipuoliseen historiaan. Osaston kantava voima on aina ollut ensiapuryhmä, mutta toiminnassa on vuosikymmenten aikana ollut mukana niin ystävätoiminnan kuin nuorisoryhmän ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun sekä ensihuollon ja henkisentuen sekä keräystoiminnan vapaaehtoisia.
Keijo Mäkelän vierailun lisäksi Jämijärven osasto järjestää juhlavuonna 20. huhtikuuta Kontti-keräyksen, ja syyskuulle on suunniteltu virallinen vuosijuhla, johon kutsutaan mukaan niitä, jotka ovat joskus olleet Jämijärvellä mukana Punaisen Ristin toiminnassa. Osasto pitää valmiuttaan yllä muun muassa osallistumalla Suoja22-harjoituksen webinaareihin.
Luonnollisesti Punaisen Ristin Jämijärven osasto osallistuu myös Ukraina-keräykseen muun muassa lipaskeräyksellä, joka järjestetään perjantaina 11. maaliskuuta kaupan edustalla.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 20.10.2023 10:00 Tilaajille

SPR Ikaalisten osasto kehittää yhteisöllistä ruoka-aputoimintaa – Avuntarve on kasvanut

HÄMEENKYRÖ 31.7.2023 17:00 Tilaajille

Hämeenkyröstä lähtöisin olevan taiteilijan taidetta lähtee Ukrainaan – ”Tämä on tärkeä projekti”

IKAALINEN 20.12.2022 16:00 Tilaajille

Ukrainalaisen Dmytron uudenvuoden ennuste toteutui karmealla tavalla

HÄMEENKYRÖ 14.11.2022 08:30 Tilaajille

Hämeenkyröstä lähtee sarja happigeneraattoreita avustuksena Ukrainaan – ”1 100 sairaalaa Ukrainassa on saanut jollain tapaa siipeensä ja 144 on täysin tuhottu”

Pääkirjoitus 28.9.2022 07:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Koulu edistää kotoutumista - ”Lasten kotoutuminen helpottaa koko perheen sopeutumista”