HÄMEENKYRÖ 19.7.2024 17:00

Yleisömenestys Pertti Nykäsen muistonäyttelyn avajaisissa – Paikalla puolensataa vierasta

Pirkko Pitko



Vanha Hämeenkyrön keskusta heräsi virkeästi eloon, kun Uskelan galleriaan saatiin graafikko Pertti Nykäsen elämäntyön näyttely, aikamoinen osa siitä. Puolensataa vierasta kuunteli 13. heinäkuuta ulkona upeassa säässä Vilho Ponkiniemen sanat ja Matti Huusarin esitelmän. Mukana oli monia Nykäsen ystäviä jo 1970-luvulta, jolloin Pertin monikymmenvuotinen kausi täällä alkoi.


Nykänen oli graafikkona TV2:ssa Tampereella, mutta asui Hämeenkyrössä ja loi laajasti pitäjän ulkoasua eri julkaisuissa, kuvittaen, maalaten ja veistäenkin. Tuotteliaita valokuvausretkiä hän teki Kalevi Lammelan ja Vesa Suikan kanssa.


UutisOiva-lehden edeltäjän Hämeenkyrön Sanomien ulkoasun hän uudisti offset-painoon siirryttäessä 1970-luvulla, jolloin muutenkin pitäjässä alkoi tapahtua. Myllykolun näytelmätoiminta alkoi 1972 Myllykolun Eemelillä, kun Kansalaisopiston moottori Kauno Perkiömäki kysyi kirjallisuuden opiskelija Panu Rajalalta, että olisiko jotain näytelmää saatavissa. Nykänen laati teatteriin julisteet siitä eteenpäin.


Nobel-kirjailija F.E. Sillanpään Seuraa perustamassa 1975 olivatkin sitten Matti Huusari, Panu Rajala, Kauno Perkiömäki, Pertti Nykänen, Jorma Mikkonen ja paikallislehden päätoimittaja Pirkko Ojala. Nyt esillä olevan näyttelyn järjestäjä on juuri tuo seura, kokoajina ja ripustajina Matti ja Minni Huusari. Kuntaan perustettiin tuohon aikaan myös kulttuurilautakunta, jossa oli tuttuja nimiä, Pertti puheenjohtajana.


Nykäsen muistonäyttelyssä avautuu Hämeenkyrön historia monella lailla. Luettavana on vuoden 1975 Hämeenkyrön Sanomiakin.

Näyttely on Uskelan Galleriassa 4. elokuuta asti.


Pertti Nykänen oli syntynyt Lapinlahdella Ranskan kansallispäivänä 14. heinäkuuta 1932, kuten hän Ranskan ystävänä muisti mainita. Pertti Nykänen kuoli Tampereella 10. helmikuuta 2024.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 16.8.2024 17:00 Tilaajille

Mikko on tuorein ”Kyläläinen” – Liisa Hietasen tuorein teos esiteltiin Majakan kesäkahvilassa

IKAALINEN, VILJAKKALA 16.8.2024 09:00 Tilaajille

Kulttuurikuvia taltioitiin Ikaalisissa – Maalaukset ja valokuvat saadaan näytille Komppiin

HÄMEENKYRÖ 10.7.2024 17:00 Tilaajille

Uskelan Galleriassa muistellaan Pertti Nykästä – ”Hän oli sellainen peikkopoika”

MUISTOKIRJOITUS 20.3.2024 13:00 Tilaajille

Muistokirjoitus: Pertti Nykänen – Savon lahja Hämeenkyrölle

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 6.2.2024 19:00 Tilaajille

Taike myönsi avustuksia Ikaalisiin harmonikoille ja Haukijärvelle taiteeseen