JÄMIJÄRVI 11.9.2023 15:30

Vesi pitää keittää myös Jämijärven vesiosuuskunnan alueella vesinäytteestä löytyneen bakteerin vuoksi – Keittokehoitus oli jo Palojoen vesiosuuskunnan alueella

Liisa Raipala

Jämijärven vesiosuuskunnan alueella on annettu kehotus keittää kaikki juotavaksi tai ruoanlaittoon tarkoitettu vesi. Syynä on vesiosuuskunnan kaivosta otetusta vesinäytteestä löydetty vähäinen määrä suolistoperäistä enterokokkibakteeria.

Viime perjantaina vastaava vedenkeittokehotus annettiin Palojoen vesiosuuskunnan alueelle, koska verkostosta otetusta näytteestä löydettiin vähäinen määrä suolistoperäistä E.coli-bakteeria.
Susanna Salokangas Kankaanpään terveysvalvonnasta kertoo, että vedenottamoilta otettiin näytteitä rutiinitarkastuksessa viime viikon keskiviikkona 6. syyskuuta. Palojoen vesiosuuskunnan näytteestä tutkimustulos valmistui perjantaina, ja Jämijärven vesiosuuskunnan näytteen tulos saatiin vasta maanantaina.
Vastaavia valvontanäytteitä otetaan vuoden aikana useaan kertaan säännöllisesti. Koska näiden talousvedestä seurattavien bakteerien raja-arvo on nolla, annettiin vedenkeittokehoitukset.
Salokankaalla on vahva epäilys siitä, että bakteerit ovat päätyneet talousveteen runsaiden sateiden vuoksi, kun rankasti satanut vesi ei ole ehtinyt puhdistua imeytyessään pohjaveteen.

Vettä keitetään 5–10 minuuttia

Vesiosuuskuntien alueella kaikki juotavaksi tai ruoanlaittoon tarkoitettu vesi pitää keittää ennen käyttöä 5–10 minuutin ajan. Keitettävä on myös mehun laimennukseen käytettävä vesi.

Jos vesi kiehuu ja sitä keitetään ruokaa laitettaessa riittävän kauan, sitä ei tarvitse etukäteen erikseen keittää. Sen sijaan kahvin- tai vedenkeittimissä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi, vaan niissä pitää käyttää etukäteen keitettyä vettä. Myöskään jääkuutioita ei saa tehdä keittämättömästä vedestä.
Vihannekset huuhdellaan keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä, eikä talousvesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja saa käyttää.
Hanavettä voi käyttää normaalisti siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamiseen, peseytymiseen ja wc:n huuhteluun. Pestyjen astioiden ja esimerkiksi leikkuualustojen pitää kuivua kunnolla ennen seuraavaa käyttöä.

Seuraava vesinäyte ensi maanantaina

Salokankaan mukaan vedenkeittokehotus on voimassa, kunnes kaksi peräkkäistä vesinäytettä on puhtaita. Vedenottokehotuksen purkamisesta tehdään aikanaan oma päätös ja siitä tiedotetaan erikseen.

Uudet näytteet on otettu Jämijärven ja Palojoen vesiosuuskuntien kaivoista ja verkostosta maanantaina 11. syyskuuta, ja tuloksia niistä odotetaan keskiviikkona 13. syyskuuta. Tuloksista tiedotetaan vesiosuuskunnan alueen kotitalouksille.
Seuraavan kerran vesinäytteet otetaan ensi viikon maanantaina 18. syyskuuta.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

JÄMIJÄRVI 2.10.2023 14:57 Tilaajille

Esitys: Jämijärven terveyskeskus kiinni ensi vuonna

JÄMIJÄRVI 18.9.2023 13:00 Tilaajille

Jämijärvi mielii mukaan Pirkanmaan puolen matkailuhankeeseen – Kunta haluaa markkinointia Tampereen suuntaan

JÄMIJÄRVI 14.9.2023 10:00 Tilaajille

Jämille halutaan lisää tapahtumia – Tapahtumat toisivat yrityksille myyntiä ja markkinoisivat paikkaa matkailijoille

JÄMIJÄRVI 12.9.2023 19:00 Tilaajille

Jämijärven suunnitelmat: leikkauksia yksityisteistä, teknisen johtajan virkaa täytetä – nuorisotoimesta tai aamu- ja iltapäivätoiminnasta ei säästetä

JÄMIJÄRVI 12.9.2023 10:00 Tilaajille

Satakunta palautti palveluverkon uuteen valmisteluun – Syksy näyttää, miten vuodeosastojen käy