JÄMIJÄRVI 11.9.2023 15:30

Vesi pitää keittää myös Jämijärven vesiosuuskunnan alueella vesinäytteestä löytyneen bakteerin vuoksi – Keittokehoitus oli jo Palojoen vesiosuuskunnan alueella

Liisa Raipala

Jämijärven vesiosuuskunnan alueella on annettu kehotus keittää kaikki juotavaksi tai ruoanlaittoon tarkoitettu vesi. Syynä on vesiosuuskunnan kaivosta otetusta vesinäytteestä löydetty vähäinen määrä suolistoperäistä enterokokkibakteeria.

Viime perjantaina vastaava vedenkeittokehotus annettiin Palojoen vesiosuuskunnan alueelle, koska verkostosta otetusta näytteestä löydettiin vähäinen määrä suolistoperäistä E.coli-bakteeria.
Susanna Salokangas Kankaanpään terveysvalvonnasta kertoo, että vedenottamoilta otettiin näytteitä rutiinitarkastuksessa viime viikon keskiviikkona 6. syyskuuta. Palojoen vesiosuuskunnan näytteestä tutkimustulos valmistui perjantaina, ja Jämijärven vesiosuuskunnan näytteen tulos saatiin vasta maanantaina.
Vastaavia valvontanäytteitä otetaan vuoden aikana useaan kertaan säännöllisesti. Koska näiden talousvedestä seurattavien bakteerien raja-arvo on nolla, annettiin vedenkeittokehoitukset.
Salokankaalla on vahva epäilys siitä, että bakteerit ovat päätyneet talousveteen runsaiden sateiden vuoksi, kun rankasti satanut vesi ei ole ehtinyt puhdistua imeytyessään pohjaveteen.

Vettä keitetään 5–10 minuuttia

Vesiosuuskuntien alueella kaikki juotavaksi tai ruoanlaittoon tarkoitettu vesi pitää keittää ennen käyttöä 5–10 minuutin ajan. Keitettävä on myös mehun laimennukseen käytettävä vesi.

Jos vesi kiehuu ja sitä keitetään ruokaa laitettaessa riittävän kauan, sitä ei tarvitse etukäteen erikseen keittää. Sen sijaan kahvin- tai vedenkeittimissä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi, vaan niissä pitää käyttää etukäteen keitettyä vettä. Myöskään jääkuutioita ei saa tehdä keittämättömästä vedestä.
Vihannekset huuhdellaan keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä, eikä talousvesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja saa käyttää.
Hanavettä voi käyttää normaalisti siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamiseen, peseytymiseen ja wc:n huuhteluun. Pestyjen astioiden ja esimerkiksi leikkuualustojen pitää kuivua kunnolla ennen seuraavaa käyttöä.

Seuraava vesinäyte ensi maanantaina

Salokankaan mukaan vedenkeittokehotus on voimassa, kunnes kaksi peräkkäistä vesinäytettä on puhtaita. Vedenottokehotuksen purkamisesta tehdään aikanaan oma päätös ja siitä tiedotetaan erikseen.

Uudet näytteet on otettu Jämijärven ja Palojoen vesiosuuskuntien kaivoista ja verkostosta maanantaina 11. syyskuuta, ja tuloksia niistä odotetaan keskiviikkona 13. syyskuuta. Tuloksista tiedotetaan vesiosuuskunnan alueen kotitalouksille.
Seuraavan kerran vesinäytteet otetaan ensi viikon maanantaina 18. syyskuuta.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

Uutiset 18.6.2024 15:00 Tilaajille

Jämijärven strategian päivitys hyväksyttiin – Gallen-Kallela nousee kunnanhallitukseen

OIVASEUTU 20.5.2024 07:00 Tilaajille

Ikaalinen ja Jämijärvi paransivat tuloksiaan yrittäjäbarometrissa – ”Tulee pientä urheiluhenkeä”

JÄMIJÄRVI 17.4.2024 09:00 Tilaajille

Jämijärven kunta haluaa kohentaa Jämijärven vesistön tilaa, ei lisätä turpeen ottoa Koninevalla

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 2.4.2024 07:00 Tilaajille

Seudun jokainen kunta keräsi viime vuonna muuttovoittoa – Hämeenkyrö nousi mairittelevalle listalle

JÄMIJÄRVI 31.3.2024 10:00 Tilaajille

Vastaus nuorisovaltuuston aloitteeseen: Cellarin nuorisotilalle ei toista ohjaaja