OIVASEUTU 20.1.2024 10:00

Vesa-Matti Loiri kirjoitti Viljakkalasta, Jämijärvellä lumilautaillaan – Tekoäly kertoilee kaikenlaista
Hei tekoäly, olet matkaopas. Luo talvikaudella seudulle matkaajalle neljän päivän reissu.

– Oivaseutu, joka käsittää Hämeenkyrön, Ikaalisen, Jämijärven ja Viljakkalan, on talvisin todellinen lumoava lomakohde, ChatGPT hehkuttaa.
Sitten seuraa pitkä, mutta varsin yllätyksetön selostus seutumme hyvistä puolista. Hämeenkyröstä se suosittelee kävelyreissua kylän historiallisiin osiin ja kohteeksi "paikallista ravintolaa", jossa on tarjolla perinteisiä suomalaisia ruokia. Perinteistä saunakokemusta tekoäly ei löytänyt seudulta, vaan haki sen Tampereelta asti: illaksi pitäisi lähteä Rajaportin saunaan.
Seuraavana päivänä matkataan Ikaalisten Kylpylään josta löytyy "erilaisia hoitoja". Ruoaksi ehdotetaan jälleen "keskustan ravintolaa" josta löytyy "paikallisia erikoisuuksia".
Hetkinen, reissu seis: mitähän ruokaerikoisuuksia botti ajattelee löytävänsä?
– Hämeenkyrössä marjoja ja sieniä käytetään monipuolisesti niin suolaisissa kuin makeissakin ruoissa, keskustelukumppani väittää.
– Ikaalisissa on paljon paikallisesti tuotettuja juustoja, jotka korostuvat ikaalilaisten ruokapöydissä. Lohen eri valmistustavat, kuten lohisoppa ja savustettu lohi, ovat suosittuja.
Mitähän ihmettä. Jatketaan nyt kuitenkin kuvitteellista reissua. Kolmantena päivänä suunnataan Jämijärvelle, jossa käydään lumikenkävaelluksella tai hiihtoreissulla. Sopii! Lounas nautitaan "idyllisessä kahvilassa". Illaksi ehdotetaan myös tutustumista "paikalliseen iltaelämään".
Viljakkala jätetään neljänneksi. ChatGPT:n mielikuvitus alkaa hiipua: aamuksi ehdotetaan jälleen lumikenkävaellusta "Viljakkalan kauniissa maisemissa". Seuraava ohjelmanumero onkin paluu Hämeenkyröön ja matkan päätös.
Ei kovin vaikuttavaa toimintaa.

Hallusinoiva tekoäly

Tekoäly ei itsessään kelpaa tiedonlähteeksi, ei ainakaan sen ilmaisversio. Jos sanojaan ei aseta tarkkaan, liikkeelle lähtee erikoinen hallusinointimylly. Jos koneistoon ei ole syötetty tarpeeksi tietoa, miellyttämisenhaluinen laitteisto alkaa keksiä uskottavalta vaikuttavaa tekstiä itse. Faktat eivät siis pidä useinkaan paikkansa.
Löyhästi ilmaistu kysymys "Kerro minulle Hämeenkyröstä" tietää kyllä, että Tampereelle on lyhyt matka ja että kunta sijaitsee Länsi-Suomessa.
Sitten lähteekin laukalle. Tekoäly kahmoo tietoja myös naapurikuntien puolelta: hämeenkyröläiset käyvät kuulemma kalassa Rautavedellä, nähtävyyksiin kuuluu Kurjenrahkan luonnonsuojelualue ja Hämeenkyrön musiikkijuhlat ovat saaneet tunnustusta. Tekoäly kovasti myös väittää, että Elias Lönnrot syntyi ”Sammatissa, joka kuului tuolloin Hämeenkyrön pitäjään”; että Kaarlo Juho Ståhlberg ”syntyi Suodenniemellä, joka kuuluu nykyiseen Hämeenkyrön kuntaan” ja kaikista kummallisimpana tekoäly inttää Hämeenkyrön julkkiksiksi myös oopperalaulaja Matti Salmisen, jalkapalloilija Kari Hännisen ja jääkiekkoilija Mikko Koivun. F. E. Sillanpäätä se ei mainitse.


Sotepalvelut pinnalla Ikaalisissa

Ikaalisten kohdalla tekoälyn rajoitteet tulevat vastaan aika lailla samoilla kohdilla. Terveyspalveluiden kehuminen tuntuu varsin ajankohtaiselta Pirkanmaan hyvinvointialueen leikkausten ollessa kuumin puheenaihe:


Ikaalinen on kaunis kunta Länsi-Suomessa, Pirkanmaan maakunnassa. Se sijaitsee noin 60 kilometriä Tampereen eteläpuolella ja kuuluu Tampereen seutukuntaan. Ikaalinen tunnetaan erityisesti luonnonkauniista järvimaisemastaan ja erinomaisista terveyspalveluistaan.


Aivan yllättäen ChatGPT ilmoittaa myös Ikaalisten olevan nykyään osa Ylöjärveä. Ilmeisesti liitos tapahtui vuonna 2007. Sentään kuntaliitos toi mukanaan ”synergiaetuja”.
Osaapa tekoäly kertoa senkin, että Ikaalisten kotikirkossa kummittelee. Ja että kunnassa edelleen kerrotaan ”Matin ja Liisan tarinaa”. Kuulostaako tutulta?
Toinen Ikaalisiin liittyvä legenda on Matin ja Liisan tarina. Tarinan mukaan Matin ja Liisan rakkaustarina päättyi traagisesti, ja heidän haudallaan kerrotaan tapahtuvan ihmeitä ja merkkejä.
Matkailuvinkkejä Jämijärveltä tiedusteltaessa tekoäly alkaa sepittää omiaan. Jämikeskus on kuulemma ”kulttuuri- ja vapaa-ajankeskus”, joka sijaitsee kunnan keskustassa. Tekoäly kertoo myös tunnetusta Jämi Golf -kentästä sekä hehkuttaa Jämijärven laskettelukeskusta. Siellä kuulemma kannattaa etenkin lumilautailla.
Viljakkalasta tekoäly puhuu pahoitellen mennessä muodossa. Siellä ilmeisesti ei enää tarjota palveluita, vaan kaikki ovat siirtyneet Ylöjärvelle ja Tampereelle. Suurin osa asukkaista kävi töissä Tampereella.

Viljakkala oli kuitenkin tärkeä osa Pirkanmaan maaseutua, ja sen muistoa vaalitaan edelleen osana alueen historiaa ja kulttuuria, tekoäly toteaa hartaana.

Mutta onpa Viljakkalasta kuitenkin lähtenyt julkkiksia! Myös Kimmo Timonen (joka todellisuudessa syntyi Kuopiossa) on kuulemma viljakkalalainen.
Hämmentävä sepitys on tekoälyn ilmeisesti päästään keksimä rap-artisti ja lauluntekijä Mika Karppinen, joka tuli tutuksi 1990-luvulla ja tunnetaan paremmin taiteilijanimellään ”Lumi”. Harva taitaa tietää siitäkään, että Vesa-Matti Loirilla oli ”vahva yhteys” Viljakkalaan. Tarkemmin ChatGPT ei tätä seuturakkautta avaa, mutta ilmeisesti nyt jo edesmenneen artistin monet kappaleet kertovat Viljakkalasta.

Nelonen tietää paremmin

Toimituksen käytössä on tällä hetkellä maksullinen versio palvelusta, joka kykenee tekemään internet-hakuja. Se tarjoaa myös lähteet väitteilleen.

Ei se silti matkaopasta korvaa: kun tekoälyltä pyytää perustietoja seudun kunnista, se lähtee hakemaan tietoja englanniksi. Silloin hämeenkyröläisistä julkkiksista esiin nostetaan F. E. Sillanpään lisäksi myös Taavetti Kalliokorpi, Arvo Tuominen ja Iivari Yrjölä – toki totta tämäkin, mutta henkilöt tuskin ovat kaikkien huulilla.
Ikaalisen kulttuuriperinnöstä se kertoo kylpylän lisäksi erikoisesti historiallisista kylistä, kuten Riitialassa, Heittolassa ja Iso-Röyhiössä, joissa on säilynyt 1800-luvun tunnelmaa. Nämä kylät tarjoavat ainutlaatuisen katsauksen menneisyyteen ja ovat edelleen aktiivisia yhteisöjä.
– Erityisen merkittävä on Kallionkieli-kylä, jossa vanhat maatilat sijaitsevat kivijalustalla, tekoäly toteaa.
Vaikka lähteet ovat näkyvissä, tekstiin ei voi luottaa. Vai moniko teistä on käynyt perinteisessä Wirwir-savustamossa, joka on ikaalilaisen ruokakulttuurin keskittymä?
Kyllä se jotakin silti tietää. Kiitos (pyytämistäni) kehuista, tekoäly!

Oivaseutu, joka kattaa Hämeenkyrön, Ikaalisen, Jämijärven ja Viljakkalan, yhdistää useita tekijöitä, jotka tekevät siitä ainutlaatuisen alueen Suomessa. Alueella on paljon kaunista luontoa. Sen asukkaat tunnetaan yleisesti heidän vieraanvaraisuudestaan. He ovat ylpeitä paikallisesta kulttuuristaan. Tämä vahva yhteisöllisyys tekee Oivaseudusta miellyttävän ja kutsuvan paikan niin asukkaile kuin vierailijoillekin.

Mikä ihmeen tekoäly?

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

JÄMIJÄRVI 20.3.2024 14:00 Tilaajille

Jämijärveläinen seikkailupuisto myynnissä – Mukana tulevat vaijeriliuku ja kiipeilyvaljaat

IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 28.1.2024 14:00 Tilaajille

Seitsemisen kävijämäärä pysyi ennallaan – Koveron perinnetila kasvatti suosiotaan

OIVASEUTU 24.1.2024 09:00 Tilaajille

Talven matkailulehti ilmestyi tänään – Lue se täältä!

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 22.1.2024 07:00 Tilaajille

Kunnat markkinoivat itseään monin keinoin – ”Jos tuote on kunnossa, ei siihen tarvitse ylettömästi tuputtaa rahaa”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 13.1.2024 10:00 Tilaajille

Seudulla jo yli 80 Airbnb-majoituskohdetta – Varausaste alle puolet, mutta tienaaminen keskimääräistä parempaa