IKAALINEN 23.9.2022 15:00

Vastaus aloitteeseen: läpiajettavia yksityisteitä olisi syytä perusparantaa, ja niihin tarvitaan valtionavustusta

Liisa Raipala

Kaupungin ensi vuoden talousarvioon on tarkoituksenmukaista esittää määrärahaa sellaiselle yksityistien perusparannukselle, jonka toteutukseen haetaan valtion avustusta. Lisäksi teknisen lautakunnan on tarkoituksenmukaista jatkaa valtion avustuksella toteutettavia yksityisteiden perusparannuksia.

Näin todetaan teknisen lautakunnan vastauksessa keskustan valtuustoryhmän yksityisteitä koskevaan aloitteeseen, jossa esitettiin kyläkuntia yhdistävien läpikulkuteiden kunnostamista.
Aloitteessa todetaan, että osa Ikaalisten yksityisteistä on läpikulkuteitä, joiden liikenne on suurelta osin muuta kuin kulkua tien vaikutuspiirin kiinteistöille. Teillä kulkee myös esimerkiksi koulukuljetuksia ja kotihoidon liikennettä.
Aloitteessa esitetäänkin, että kaupunki kartoittaisi yhdessä tiekuntien kanssa perusparannusta tarvitsevat yksityistiet, joihin on mahdollista saada ely-keskuksen avustusta. Aloitteen mukaan hankkeissa voisi hyödyntää kaupungin kalliomursketta, ja tiekunnat voisivat olla mukana hankkeissa esimerkiksi poistamalla teiden reunoilta perusparannusta haittaavaa puustoa. Tavoitteeksi esitetään aina yhden läpikulkutien kunnostusta vuodessa ensi vuodesta lähtien.

Valtio on esittänyt lisämäärärahoja yksityisteille

Teknisen lautakunnan vastauksessa todetaan, että valtio on myöntänyt yksityisteille lisärahoitusta. Ensi vuodelle on esitetty 13:a miljoonaa euroa yksityistieavustuksiin ja tiekuntien neuvonnasta aiheutuviin kulutusmenoihin. 10:tä miljoonaa on esitetty huoltovarmuuden ja kotimaisen puun saatavuuden varmistamiseksi myönnettäviin yksityistieavustuksiin.
Teknisen lautakunnan mukaan kaupungin hoidossa onkin useita läpiajettavia yksityisteitä, joita olisi perusteltua perusparantaa kantavuutta lisäämällä, kuivatusta parantamalla ja rumpuja uusimalla. Tämäntyyppisiä perusparannuksia ely-keskus tyypillisesti avustaa siltojen uusimisen lisäksi. Yksityisteiden perusparantamista pidetään perusteltuna valtion avustamana, ja perusparannus myös helpottaisi teiden ylläpitoa.
Lautakunnan mukaan perusparantamiseen olisi tarkoituksenmukaista laatia järjestys, jossa huomioidaan toteuttamisresurssit. Valtionavustuksen osuus eri hankkeissa vaihtelee, ja yleensä korkein avustusprosentti on ollut siltahankkeissa, jopa 75 prosenttia.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 10.5.2024 15:00 Tilaajille

Ikaalisten kaupunginhallitus maakuntakaavasta: Horhalanperän tuulivoima-alue saisi olla suurempi

IKAALINEN 10.5.2024 11:20 Tilaajille

Jyllin Säätiön senioritalon rakentaminen alkaa ensi maanantaina – Lähes viiden miljoonan hanke tuo 30 senioriasuntoa Ikaalisiin

HÄMEENKYRÖ 7.5.2024 17:00 Tilaajille

Hämeenkyrössä aloitteet nuorisotyöntekijästä ja matkailun kehittämisestä

IKAALINEN 7.5.2024 12:56 Tilaajille

Luhalahden palveluja puolustaa 574 allekirjoittajaa

IKAALINEN 6.5.2024 15:00 Tilaajille

Ikaalinen haluaa liikkeelle lapset, ikäihmiset ja kaupungin henkilöstön – Kaupunki sai kymmeniätuhansia valtionavustuksia