HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 16.12.2021 16:00

”Valaistaan yhdessä seudun hautausmaat” – hautausmaalla syttyi tunne, jonka innoittamana Jaana Härmä haastaa seudun ihmisiä

Anne Salminen

Oli pyhäinpäivä. Isänsä ja muiden rakkaiden haudoille kynttilöitä vienyt hämeenkyröläinen Jaana Härmä ehti jo istua autoon lähteäkseen Viljakkalan hautausmaalta.

Autossa oli vielä ylimääräisiä kynttilöitä, ja jostain tuli tunne, että ne pitäisi viedä haudoille. Tarkemmin sanottuna sellaisille haudoille, joilla ei palanut kynttilöitä, ja joille kynttilöitä tuskin tuotaisiinkaan.

– Paljon on sellaisia hautoja, jotka ovat olleet kymmeniäkin vuosia täysin hoitamatta. Ei ole välttämättä enää sukulaisia tai jälkipolvia, ketään, joka muistaisi, joten ei ole ketään enää viemässä, Härmä sanoo.

Samoihin aikoihin sosiaalisessa mediassa näkyi kuvia sankarihautarivistöistä, jotka monella hautausmaalla valaistaan komeasti pyhäinpäivinä.

Paikallishistorian tuntijana Härmä tiesi, että monella hautausmaalla sankarihautoja löytyy muualtakin kuin rivistöistä. Niin on esimerkiksi Viljakkalassa.

– Viljakkalassa on kolme erillistä hautaa, jotka eivät ole rivistöissä. Niihin on haudattu myös perheenjäseniä, mutta ne ovat sankarihautoja, koska edesmennyt on kaatunut sodassa, Härmä kertoo.

Vaikka sankarihautarivistöt loistivat komeina pyhäinpäivänä, joidenkin sodassa kaatuneiden haudalla ei välttämättä ollut yhtään kynttilää. Se jäi pyörimään Härmän mieleen.

Seuraavana päivänä ajatus alkoi muotoutua haasteeksi.

– Ajattelin, miten ihanaa olisi, jos Viljakkalan kirkonmäki olisi jouluna valaistu, että joka ikisellä haudalla olisi kynttilä, Härmä sanoo.

Siksi Härmällä onkin haaste, jonka hän esitti keskiviikkona UutisOivan joulukalenterissa: hän toivoo, että tänä jouluna jokainen toisi hautausmaalle mukanaan edes yhden ylimääräisen kynttilän, jonka asettaa palamaan kynttilättömälle haudalle.

– Koska Ikaalinen on minulle sukujuurien vuoksi läheinen ja asun nykyään Hämeenkyrössä, niin toivon, että ikaalilaiset, hämeenkyröläiset ja viljakkalalaiset ottaisivat osaa haasteeseen, Härmä sanoo.

– Valaistaan yhdessä seudun hautausmaat.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

MIELIPIDE 10.1.2024 09:00 Tilaajille

Napakat mielipiteet 10.1. – ”Tarpeettoman kärsimyksen aiheuttaminen on julmaa”

KOLUMNI 8.1.2024 13:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Yllätyslahja – ”Työkaverini kertoi paketistaan paljastuneen ilmastointiremontin”

HÄMEENKYRÖ 21.12.2023 10:00 Tilaajille

Hertta ja Kerttu näpersivät satoja ja satoja koruja – Korurahoilla päästään kesällä heppaleirille

MIELIPIDE 14.12.2023 12:00 Tilaajille

Napakat mielipiteet 13.12. – ”Viikonloppupäivystyksen loppuminen tuo maanantaille Ikaalisiin hirveät ruuhkat”

VILJAKKALA 27.11.2023 17:00 Tilaajille

Joululta odotetaan lahjoja ja herkkuja – ”Meillä siivotaan jouluksi, ettei pukki kompastu ja nyrjäytä selkäänsä.”