HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 16.12.2021 16:00

”Valaistaan yhdessä seudun hautausmaat” – hautausmaalla syttyi tunne, jonka innoittamana Jaana Härmä haastaa seudun ihmisiä

Anne Salminen

Oli pyhäinpäivä. Isänsä ja muiden rakkaiden haudoille kynttilöitä vienyt hämeenkyröläinen Jaana Härmä ehti jo istua autoon lähteäkseen Viljakkalan hautausmaalta.

Autossa oli vielä ylimääräisiä kynttilöitä, ja jostain tuli tunne, että ne pitäisi viedä haudoille. Tarkemmin sanottuna sellaisille haudoille, joilla ei palanut kynttilöitä, ja joille kynttilöitä tuskin tuotaisiinkaan.

– Paljon on sellaisia hautoja, jotka ovat olleet kymmeniäkin vuosia täysin hoitamatta. Ei ole välttämättä enää sukulaisia tai jälkipolvia, ketään, joka muistaisi, joten ei ole ketään enää viemässä, Härmä sanoo.

Samoihin aikoihin sosiaalisessa mediassa näkyi kuvia sankarihautarivistöistä, jotka monella hautausmaalla valaistaan komeasti pyhäinpäivinä.

Paikallishistorian tuntijana Härmä tiesi, että monella hautausmaalla sankarihautoja löytyy muualtakin kuin rivistöistä. Niin on esimerkiksi Viljakkalassa.

– Viljakkalassa on kolme erillistä hautaa, jotka eivät ole rivistöissä. Niihin on haudattu myös perheenjäseniä, mutta ne ovat sankarihautoja, koska edesmennyt on kaatunut sodassa, Härmä kertoo.

Vaikka sankarihautarivistöt loistivat komeina pyhäinpäivänä, joidenkin sodassa kaatuneiden haudalla ei välttämättä ollut yhtään kynttilää. Se jäi pyörimään Härmän mieleen.

Seuraavana päivänä ajatus alkoi muotoutua haasteeksi.

– Ajattelin, miten ihanaa olisi, jos Viljakkalan kirkonmäki olisi jouluna valaistu, että joka ikisellä haudalla olisi kynttilä, Härmä sanoo.

Siksi Härmällä onkin haaste, jonka hän esitti keskiviikkona UutisOivan joulukalenterissa: hän toivoo, että tänä jouluna jokainen toisi hautausmaalle mukanaan edes yhden ylimääräisen kynttilän, jonka asettaa palamaan kynttilättömälle haudalle.

– Koska Ikaalinen on minulle sukujuurien vuoksi läheinen ja asun nykyään Hämeenkyrössä, niin toivon, että ikaalilaiset, hämeenkyröläiset ja viljakkalalaiset ottaisivat osaa haasteeseen, Härmä sanoo.

– Valaistaan yhdessä seudun hautausmaat.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

Mielipiteet 29.6.2023 13:15 Tilaajille

Lukijalta: Miksei voi ostaa vain kastelua? – ”Kasteluhoito on hoitomuodoista työllistävin”

KOLUMNI 5.1.2023 07:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Joulun hengessä kevätvaloa kohti – ”Ilman mummoa ja mummon aikalaiskuvauksia olisin jäänyt elämässäni paitsi paljosta”

HÄMEENKYRÖ 9.12.2022 19:00 Tilaajille

Tonttutalo heräsi eloon Haukijärvellä – Joulupukille kerrottiin toiveita vanhan ajan puhelimella

HÄMEENKYRÖ 9.12.2022 13:00 Tilaajille

Joululehdet: Kyrön Joulussa seilataan, ajellaan ja muistellaan ja käydään läpi vuoden tapahtumat

KOLUMNI 7.12.2022 15:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Kinkkupohdintoja kalliin sähkön aikaan – ”Entä jos jo radikaali ajatus porkkanoiden puputtamisesta pistää pupun pöksyyn ja tuntuu pelottavalta?”