HÄMEENKYRÖ 7.7.2023 08:00

Väinö Pääkön kesä kuluu hiihtäessä – palkintoja kahminut veteraani suksii kuumillakin keleillä

Veikko AlakomiHiihto lajina herättää varmasti kaikissa mielikuvia, jotka liittyvät ennen kaikkea talveen. Sitä voi kuitenkin yhtä hyvin harrastaa kesällä, kunhan vain on oikeanlaiset välineet. Väinö Pääkkö on harrastanut kesällä hiihtämistä jo monta vuotta.

– Hiihto on aina ollut tärkeä osa elämääni. Pienenä talvisin tuli aina hiihdettyä kouluun ja takaisin kotiin, ja tulihan sitä kilpailtuakin, Kainuusta lähtöisin oleva Pääkkö muistelee.
Kesällä rullasuksilla hiihtäminen eli rullahiihto alkoi Pääkön osalta suunnilleen samoihin aikoihin, kun ilmiö rantautui Suomeen. Nykyisin hän hiihtää useampana päivänä viikossa.
– Pyrin hiihtämään neljä kertaa viikossa. Viime viikonloppuna hiihdin lauantaina 30 kilometriä ja sunnuntaina 20. Ne ovat pituudeltaan tavallisia lenkkejä, Pääkkö kertaa.

Hyvä vaihtoehto esimerkiksi juoksemiselle

Hiihdossa pätee samat tyylierot niin kesällä kuin talvella. Kumpaankin hiihtotyyliin tarvitaan omat sukset, joita on helposti saatavilla urheilutarvikekaupoissa

– Minulla on vapaan hiihtotyylin sukset, mutta aikaisemmin olen omistanut myös perinteiseen tyyliin sopivat, Pääkkö kertoo.
Rullahiihto soveltuu hyvin vaihtoehdoksi esimerkiksi juoksemiselle, mikäli jalat eivät sitä kestä. Näin Pääkkö ajattelee asian olevan hänen kohdalla.

Kokemus määrittää kulkunopeuden

Rullahiihdossa vauhdit voivat olla kovia, sillä suksissa ei ole jarruja. Pääkkö pitääkin tätä seikkaa tärkeänä, kun lähtee hiihtämään.

– Tietenkin on hiihtäjän omalla vastuulla valita reittinsä ja vauhtinsa sekä ennakoida liikennettä, mutta toivoisin, että myös muut liikenteessä kulkevat tiedostaisivat, ettei rullasuksissa ole jarruja, Pääkkö huomauttaa.
Jarrujen puutteen vuoksi Pääkkö välttääkin hiihtoreiteillään jyrkkiä alamäkiä, joissa vauhti voi kiihtyä todella kovaksi.
– Vanhemmiten pitää tuntea rajansa, Pääkkö naurahtaa.
Varusteiden huollon merkitys korostuu rullahiihdossa, sillä pyörien kuluessa kulkemisesta tulee epätasaista, ja riski kaatua kasvaa.
– Nykyiset sukseni ovat jo niin vanhat, että niihin ei enää saa varaosia. Lähiaikoina aionkin ostaa uudet sukset, Pääkkö tuumaa.

Kulkureiteissä on parannettavaa

Muutamia muitakin harrastajia löytyy Hämeenkyröstä, mutta erityisen hyviä reittejä rullahiihdolle ei kunnassa Pääkön mielestä ole. Se ei kuitenkaan hiihtämistä estä.

– Suurin osa jalkakäytävistä on liian pieniä ja ahtaita, mutta hiihtoa haittaa eniten teiden kehnot pinnat. Viljakkalassa on paremmat kulkuväylät, mutta ne ovat minulle turhan jyrkkiä, Pääkkö harmittelee.
Hän on kuullut myös muilta valituksia kulkureittien heikkoudesta ja ollut yhteydessä Ely-keskukseen teiden pinnoista, mutta vastausta ei ole tullut.

Kilpailua kesät talvet

Kisaaminen ei ole Pääkölle tuntematonta, hän hiihti muun muassa helmikuussa Veteraanien SM-kisoissa 75-vuotiaiden miesten sarjassa vapaalla hiihtotyylillä toisen ja perinteisellä tyylillä kolmannen sijan. Myös kesälle on luvassa kilpailua.

– Elokuussa järjestetään rullahiihdon SM-kisat koronavuosien tauon jälkeen Kouvolassa. Olen kisannut aikaisempina vuosina, ja myös tänä vuonna minun on tarkoitus osallistua, Pääkkö sanoo.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 24.6.2024 13:35 Tilaajille

Krista Pärmäkoski jatkaa uraansa vielä kaksi vuotta – ”Rakastan laittaa itseni ahtaalle ja haastaa”

IKAALINEN, JÄMIJÄRVI / ROVANIEMI 7.4.2024 16:45 Tilaajille

Markus Vuorela vei SM-hopeaa Rovaniemeltä – Lauantaina kultaa ja hopeaa viesteistä

JÄMIJÄRVI/ÄÄNEKOSKI 24.3.2024 16:35 Tilaajille

Suosikkina miesten viestiin lähtenyt Jämin Jänne selvisi hopealle – SM-hopeaa Husulle, Hakolalle, Vuorelalle ja Lepistölle

IKAALINEN/ÄÄNEKOSKI 24.3.2024 14:22 Tilaajille

Hopeaa naisten SM-viestistä Äänekoskelta Ikaalisten Urheilijat – Hilla Niemelä teki uskomattoman loppukirin

JÄMIJÄRVI/ÄÄNEKOSKI 23.3.2024 15:30 Tilaajille

Jämin Jänteelle SM-mitaleita Äänekoskelta – Hakolalle hopeaa, Vuorelalle pronssia