PÄÄKIRJOITUS 12.11.2021 13:00

Vaikuttaa voi muutenkin kuin äänestämällä – "Harmaantuneiden kuntapäättäjien pitäisi jalkautua nuorten pariin"

Terhi Palonen
Terhi Palonen

Hämeenkyrön ja Ikaalisten yhteiskouluilla vietettiin viime viikolla Vaikuta!-teemapäivää. Valtakunnallisella tapahtumalla haluttiin innostaa ja kannustaa nuoria vaikuttamaan. Innostusta yhteisten asioiden pohtimiseen ja päätöksentekoon viriteltiin ryhmäpelaamisella.
Palaute nuorilta teemapäivästä oli hyvää.
– Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on kiinnostavaa, ja on tärkeää puhua siitä myös nuorille, nuoret kertoivat.
Yhteiskunnalliset asiat, esimerkiksi ilmastonmuutos kiinnostavat nuoria, mutta monelle politiikka tuntuu hankalalta ja kaukaiselta. Se näkyi muun muassa viime kesän kuntavaaleissa, joissa nuoria ehdokkaita oli luvattoman vähän.
Merkittävimmät muutokset saadaan aikaan yhdessä tekemällä. Sen vuoksi melko harmaantuneen kuntapäättäjäjoukon pitäisi jalkautua nykyistä paljon enemmän nuorten pariin ja kuunnella heidän näkemyksiään. Pelkkä kuuloaisti ei kuitenkaan riitä, vaan nuorten mielipiteiden olisi syytä jalostua myös päätöksiksi. Sillä tavoin varmistetaan se, että tulevaisuudessakin nuoremmat uskovat siihen, että demokratialla on merkitystä.
Kapulaa voi viedä myös toisin päin, eli nuorten kannattaa napata päättäjiä kiinni hihansuusta ja kertoa rohkeasti heille näkemyksiään ja toiveitaan.
Tapoja vaikuttaa on monenlaisia, kuten kuntalaisaloitteet. Hämeenkyrössä ja Ikaalisissakin on virinnyt halua ottaa käyttöön osallistuva budjetointi. Kunnanvaltuustot päättävät kunnissa kuntatalouden isoista linjoista, mutta osallistuva budjetointi on toimintatapa, jossa kuntalaiset päättävät tietyn rahasumman käytöstä. Kunta osoittaa tarkoitukseen rahaa ja kuntalaiset suunnittelevat ja päättävät, mitä sillä tehdään.
Hyvä keino vaikuttaa päätöksentekoon on myös liittyä puolueen jäseneksi ja vaikuttaa sitä kautta asioihin.
Kunnan päätöksiin voi siis vaikuttaa jatkuvasti, ei vain neljän vuoden välein äänestyskopissa.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

MIELIPIDE 19.9.2023 14:00 Tilaajille

Lukijalta: Ikaalislaiset, käyttäkää vaikutusvaltaanne! – ”Kaupungista aiotaan lähes viedä kaikki palvelut”

HÄMEENKYRÖ 15.8.2023 08:00 Tilaajille

Nuorten mielenterveysongelmat huolestuttavat – kysyimme nuorilta itseltään, mikä auttaisi

Pääkirjoitus 9.11.2022 07:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Nuorten ideat keskusteluun - ”Kukaan ei jaksa montaa kertaa tehdä parannusehdotuksia, jos tuntuu, että ideoita ei kuunnella tai oteta todesta”

HÄMEENKYRÖ 16.10.2022 09:00 Tilaajille

Lukijalta: FES:in lukiolaiset saivat rutkasti ajateltavaa Finlandia-voittajalta – ”Hän vertaa raakkuja ihmisiin todeten jokaisen raakun olevan yksinään kuorensa sisällä, kuten me ihmisetkin”

OIVASEUTU 8.10.2022 19:00 Tilaajille

Katso video: Tinke vastaili nuorten kysymyksiin ja kertoi matkastaan somekuuluisuudeksi – ”Uskaltakaa unelmoida, uskaltakaa inspiroitua”