Vaikuttaa voi muutenkin kuin äänestämällä – "Harmaantuneiden kuntapäättäjien pitäisi jalkautua nuorten pariin"
Hämeenkyrön ja Ikaalisten yhteiskouluilla vietettiin viime viikolla Vaikuta!-teemapäivää. Valtakunnallisella tapahtumalla haluttiin innostaa ja kannustaa nuoria vaikuttamaan. Innostusta yhteisten asioiden pohtimiseen ja päätöksentekoon viriteltiin ryhmäpelaamisella.
Palaute nuorilta teemapäivästä oli hyvää.
– Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on kiinnostavaa, ja on tärkeää puhua siitä myös nuorille, nuoret kertoivat.
Yhteiskunnalliset asiat, esimerkiksi ilmastonmuutos kiinnostavat nuoria, mutta monelle politiikka tuntuu hankalalta ja kaukaiselta. Se näkyi muun muassa viime kesän kuntavaaleissa, joissa nuoria ehdokkaita oli luvattoman vähän.
Merkittävimmät muutokset saadaan aikaan yhdessä tekemällä. Sen vuoksi melko harmaantuneen kuntapäättäjäjoukon pitäisi jalkautua nykyistä paljon enemmän nuorten pariin ja kuunnella heidän näkemyksiään. Pelkkä kuuloaisti ei kuitenkaan riitä, vaan nuorten mielipiteiden olisi syytä jalostua myös päätöksiksi. Sillä tavoin varmistetaan se, että tulevaisuudessakin nuoremmat uskovat siihen, että demokratialla on merkitystä.
Kapulaa voi viedä myös toisin päin, eli nuorten kannattaa napata päättäjiä kiinni hihansuusta ja kertoa rohkeasti heille näkemyksiään ja toiveitaan.
Tapoja vaikuttaa on monenlaisia, kuten kuntalaisaloitteet. Hämeenkyrössä ja Ikaalisissakin on virinnyt halua ottaa käyttöön osallistuva budjetointi. Kunnanvaltuustot päättävät kunnissa kuntatalouden isoista linjoista, mutta osallistuva budjetointi on toimintatapa, jossa kuntalaiset päättävät tietyn rahasumman käytöstä. Kunta osoittaa tarkoitukseen rahaa ja kuntalaiset suunnittelevat ja päättävät, mitä sillä tehdään.
Hyvä keino vaikuttaa päätöksentekoon on myös liittyä puolueen jäseneksi ja vaikuttaa sitä kautta asioihin.
Kunnan päätöksiin voi siis vaikuttaa jatkuvasti, ei vain neljän vuoden välein äänestyskopissa.
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!