OIVASEUTU 11.11.2024 07:00

UutisOiva selvitti, miten ja millä hinnalla seudun kunnat käyttävät konsulttipalveluita – Konsulttia tarvitaan, kun oma osaaminen ei riitä

Terhi Palonen

Kun kunta tarvitsee ulkopuolista näkemystä tai sillä ei ole omaa tarvittavaa osaamista, apua haetaan usein konsultilta. Konsultin apua seutukunnan kunnissa on tarvittu muun muassa talouden tasapainottamiseen, valitusprosesseihin ja investointien suunnitteluun.

Kiinteistöveroselvitys suurin meno

Hämeenkyrön kunta maksoi konsulteille ja asiantuntijoille viime vuonna yli 680 000 euroa. Hämeenkyrön talous- ja hallintojohtaja Tiina Paloranta kertoo, että hallintopalveluissa konsulttia käytetään yleensä kertaluontoisiin asioihin tai silloin, kun asia vaatii enemmän ja syvempää asiantuntijaosaamista kuin hallinnon viranhaltijoilla on. Kunnan hallintopalvelut käytti viime vuonna konsulttipalveluihin kaikkiaan noin 155 000 euroa, johon kuului muun muassa 136 000 euroa maksanut kiinteistöveroselvitys.

Tänä vuonna konsulttipalveluihin on kulunut noin 25 000 euroa. Esimerkiksi lainopillisia palveluita on tänä ja viime vuonna ostettu yhteensä 3 800 eurolla.

Asiantuntijoille yli puoli miljoonaa

Hämeenkyrön elinympäristöjohtaja Ritva Asula-Myllynen puhuu konsultin sijaan asiantuntijapalveluista.

Viime vuonna elinympäristöpalvelut, johon kuuluvat tekniset, elinkeino- ja työllisyyspalvelut, käytti asiantuntijapalveluihin noin 310 000 euroa, ja tänä vuonna niihin on käytetty 112 000 euroa. Lisäksi investointeihin liittyviä konsulttipalveluita käytettiin viime vuonna 217 000 eurolla, ja tänä vuonna niihin on käytetty noin 170 000 euroa.

Esimerkiksi kiinteistöpuolella on kilpailutettu talotekniikkatyöt. Elinkeinopalvelut ovat maksaneet muun muassa mainostoimistopalveluista ja graafisista palveluista sekä työllisyyspalvelut sijoittumispalveluista.

Hankekohtaista ja lyhytaikaista

Asula-Myllysen mukaan lyhytaikaisten asiantuntijapalveluiden ostaminen on kunnalle kustannustehokasta ja siitä on apua kiireellisiin tilanteisiin.

Asula-Myllynen toteaa, että kunnassa on työntekijöitä, jotka osaavat erittäin hyvin pitkän uransa vuoksi käytännön asiat, mutta uudet vaateet vaativat uutta osaamista.

– Esimerkiksi ulkopuolisten pätevien suunnittelijoiden käyttö urakoissa auttaa kilpailuttamaan urakoita ja laskemaan päivän kustannuksia, kun heillä on vastaavista kokemusta, markkinatuntemusta, työn tarpeeseen hankitut ohjelmistot ja voimassa olevat laatujärjestelmät ja takuut, mitä meillä ei ole, Asula-Myllynen sanoo.

Kaavoihin tarvitaan asiantuntijoita

– Kaavapuolella vaaditaan myös selvityksiä muun muassa ympäristön kannalta erilaisista teemoista, joihin tarvitaan asiantuntija-apua. Maankäytön hankkeissa korostuvat erityisesti ulkopuolisuus ja riippumattomuus.

Asula-Myllynen kertoo, että viher- ja katupuolella sekä ja tilapalveluissa henkilöstön määrä on vähentynyt.

– Nykyisellä henkilöstömäärällä ei saada tehtyä omin voimin vuotuisia valtuuston talousarviossa hyväksymiä investointeja eikä sellaisia äkillisiä, kuten katuihin tai palvelurakennuksiin tarvittavia yllättäviä, mutta pakollisia remontteja, joita ei ole voitu ennakoida talousarviovaiheessa, Asula-Myllynen kertoo.

Hämeenkyrön kunnan tilapalvelupäällikkö Harri Jääskeläinen kertoo, että asiantuntijapalveluita käytetään suunnitteluun, projektinjohtoon, valvontaan, kuntoselvityksiin, haitta-ainekartoituksiin, purkusuunnitelmien tekemiseen ja kilpailutuksiin.

– Suunnittelutyölle on olemassa pätevyysluokitukset. Esimerkiksi Kyröskosken jäähalliin piti tehdä asetuksen mukainen lujuuslaskentaselvitys. Tämä työ on erittäin spesifinen eikä sen työn tekijöitä ole joka suunnittelutoimistossa.

– Ulkopuolisia asiantuntijoita käytetään myös esimerkiksi rakennusprojektien valvonnassa.

Ikaalisten kaupunki maksoi viime vuonna asiantuntija- ja konsulttipalkkioita noin 390 000 euroa

Ikaalisten kaupunki käytti viime vuonna kaikkiaan noin 390 000 euroa asiantuntija- ja konsulttipalveluihin. Leijonanosan niistä nielaisivat lainopilliset palvelut.

– Kaikki ulkopuoliset palvelut on kilpailutettu. Pitää myös huomata, että asiantuntijapalvelut ovat vain osa prosessia, ja perustavan työn tekevät kaupungin omat työntekijät, sanoo kaupunginjohtaja Eeva Viitanen.

Viitanen ja kaupungin hallintojohtaja Jenni Alppi pitävät asiantuntijoiden käyttöä kohtuullisena ja tapauskohtaisena.

– Asiantuntijaa käytetään aina harkinnan perusteella, kun omat resurssit eivät työhön riitä. Esimerkiksi lakiasiantuntemus vaatii laajaa osaamista, ja siihen meillä ei ole resursseja. Lakipalveluiden käyttö on ollut kuitenkin kohtuullista siihen nähden, kuinka paljon meillä on ollut käsiteltävinä valituksia, Alppi ja Viitanen sanovat.

Teknisen kilpailutus naapurien kanssa

Kaupunki käytti viime vuonna teknisen toimen sopimusten kilpailutuksessa lainopillisiin asiantuntijapalkkioihin noin 41 500 euroa. Sopimukset liittyvät muun muassa rakentamiseen, tienhoitoon ja maanrakennukseen. Sopimukset ovat voimassa kolme vuotta ja yhden optiovuoden. Kilpailutukset Ikaalinen teki yhdessä Hämeenkyrön ja Parkanon kanssa, ja kaikki kunnat maksoivat palveluista oman osuutensa.

Hallintopuolella lakiasianpalveluista maksettiin viime vuonna noin 20 000 euroa. Suurin osa niistä liittyy kaupungin laatimiin vastineisiin erilaisissa valituksissa.

Yhteiskoulun korjaussuunnitelmat maksoivat yhteensä non 30 000 euroa.

Kaavojen laadintaan kaupunki käytti viime vuonna asiantuntijoita noin 22 500 eurolla. Summasta on edelleen laskutettu maanomistajia 6 500 eurolla.

Sivistyspuolella asiantuntijapalveluita on tarvittu noin 14 000 eurolla, ja siitä suurin osa liittyy erilaisiin tulkkauksiin.

Kaupunki käytti viime vuonna työllisyyspalveluisssa asiantuntijoita noin 25 000 eurolla. Siitä suurin osa meni seutuyhteistyön valmisteluun ja osa liittyy työllisyyspalveluiden yksityisiltä ostettuihin lääkärinlausuntoihin, joita on hankittu muun muassa asiakkaiden eläkepäätöksiä varten.

Muutamia tuhansia euroja kaupunki on käyttänyt muun muassa asiantuntijapalkkioihin vakuutusten kilpailuttamisessa, palkkalaskennassa ja kiinteistöjen, kuten metsän myynnissä.

Lakipalveluihin tänä vuonna 47 000 euroa

Myös tänä vuonna kaupunki on ostanut asiantuntijapalveluita eri toimialueille.

Esimerkiksi juristipalveluita on tarvittu moneen eri kohteeseen. Leppäkosken Sähkön osakejärjestelyihin liittyviä lakiasianpalveluita on ostettu tänä vuonna 38 000 eurolla. Parkanon havittelemaan, Ikaalisten alueella sijaitsevaan Rukonevan enklaaviin liittyviä juristipalveluita on ostettu 4 500 eurolla.

Luhalahden koulun lakkauttamisesta tehty valitus hallinto-oikeudelle ja siihen tehty vastine maksoi kaupungille 3 100 euroa. Jyllin Kodin uudisrakennuksen takaussopimukseen tarvittiin lakiasiantuntemusta ja se maksoi 1 500 euroa.

Kaupunki teetti talouden tasapainottamissunnitelman, ja siinä käytettiin apuna konsulttia, jonka kustannus oli 24 000 euroa. Kaavoihin liittyvistä asiantuntijoilla teetetyistä selvityksistä on maksettu tänä vuonna 14 000 euroa. Kirjanpito ja tilinpäätös ovat vaatineet asiantuntija-apua, ja siihen on tänä vuonna käytetty 16 000 euroa. Uuden työllisyysalueen valmistelusta Ikaalinen on maksanut omana osuutenaan noin 10 000 euroa. Kotouttamiseen ja siinä etenkin tulkkaukseen on kulunut tänä vuonna 6 000 euroa.

Jämijärvellä turvaudutaan ensin ilmaisiin kanaviin

Jämijärven kunta käytti viime vuonna asiantuntija- ja konsulttipalveluihin noin 34 000 euroa ja tämän vuoden lokakuuhun mennessä 19 000 euroa.

– Viime vuonna on hankittu tavanomaista enemmän lainopillista neuvontaa, yhteensä noin 24 000 eurolla. Merkittävän osan tästä summasta muodostaa hankintoihin ja sopimuksiin liittyvä lainopillinen neuvonta. Muita konsulttipalveluita on käytetty muun muassa talouden sopeuttamisen suunnitteluun, vakuutusmeklarin palkkioon ja sopimuksiin liittyviin konsultaatioihin, kertoo Jämijärven kunnanjohtaja Aku Autio.

Aution mukaan tänä vuonna lokakuun mennessä liittyvä lainopilliseen neuvontaan kunta on käyttänyt noin 10 000 euroa.

– Muita pienempiä summia ovat olleet Pääskyn takuuaikaisten korjauksien valvonta, kiinteistöihin liittyvä suunnittelu ja vakuutusmeklarin palkkio, Autio kertoo.

Konsultin käyttö harkitaan tarkasti

Aution mukaan konsultin käyttöä harkitaan tarkasti.

– Jos meillä on talossa omaa osaamista eikä asiaan tarvita kiireen vuoksi pikaista ratkaisua, tehdään omana työnä. Ensin tukeudutaan ilmaisiin kanaviin, kuten Kuntaliiton yleiseen neuvontaan, kollegiaaliseen apuun ja verkostoihin sekä tietysti kirjallisiin lähteisiin, Autio sanoo.

Jämijärvellä konsulttia on tarvittu lainopilliseen neuvontaan.

– Lakiasiat vaativat usein erityistä osaamista, jonka kanssa emme kunnassa tavanomaisesti tai säännöllisesti ole tekemisissä. Harkitsemme erityisesti sitä, miten paljon oma syventyminen vie aikaa ja on pois muista työsuoritteista suhteessa siihen, miten pikaisesti ja kattavasti asia saataisiin ratkaistua ulkopuolisen asiantuntijan avulla, Autio sanoo.

Hänen mukaansa vakuutusmeklarin käyttö on hyvin perusteltua.

– Kunnan vakuutuskokonaisuuden hallinta ja kilpailutus omana työnä olisi aikaa vievää eikä välttämättä saataisi niin kilpailukykyisiä sopimuksia kuin meklarin kautta saadaan. Vakuutusmeklaripalvelu on ajankäytön ja vakuutusten näkökulmasta tehokasta ja tullee veronmaksajille edullisemmaksi, Autio toteaa.

Uutista korjattu 11.11. kello 13.54: Lisätty muokkausvaiheessa pois jäänyt tieto, paljonko Hämeenkyrön kunta maksoi konsulteille ja asiantunteijoille viime vuonna.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää