HÄMEENKYRÖ 29.5.2021 14:00

Universaali olento kutsuu kokemaan tunteita taidenäyttelyssä Mahnalassa

Anne Salminen

Hevonen ei ole pelkästään hevonen – ainakaan Mahnalan marjatilan Kivinavettagalleriaan pystytettävässä Tulikavio – hevosen matkassa<

– Hevonen on symboli, hahmo, jonka avulla voin esittää hyvin monenlaisia asioita, tunteita ja tunnelmia. Ei-hevosihmisetkin ovat taiteeni löytäneet, sillä hevonen on universaali olento, hyvinkääläinen taiteilija Stiina Hovi kuvailee.
Hovi tuo näyttelyyn sekä aivan ennennäkemättömiä että aiemmissa näyttelyissä mukana olleita teoksia. Hovi koostaa näyttelynsä aina samoin: koska taide ei kulu katsoessa ja uusi tila ja sen valaistus muuttavat teoksia, teokset näkee uusin silmin eri ympäristöissä.
– Yhdistävä teema on hevonen, tunteet ja värit, Hovi kertoo.
Jokaisen teoksen mukana on runo, joka avaa maalauksen syntyprosessia ja merkityksiä.
Millaisia merkityksiä teoksista pitäisi sitten etsiä? Mitä taiteilija sanoisi henkilölle, joka arastelee taidenäyttelyssä sitä, ettei ymmärrä taidetta?
– Haluan teoksillani madaltaa kynnystä taiteen kuluttamiseen. Mielestäni taiteen ymmärtämiseen riittää se, pitääkö teoksesta vai ei. Tuleeko kosketetuksi, liikuttuuko vai jääkö välinpitämättömäksi tai jopa inhoaako. Muu on epäolennaista. Se on taiteen syvin tarkoitus, herättää tuntemuksia, Hovi sanoo.

Taide kanavoi tunteita

Hovi tekee kaikki teoksensa akryyliväreillä itse kehittämällään tekniikalla. Mukana on aina myös sattuman elementti.
Päivätyökseen Hovi on media-alan graafikko. Vaikka työ on varsin monipuolista ja mielekästä, maalaaminen on hänelle tärkeä henkireikä työn vastapainona.
– Se antaa energiaa ja kanavoi tunteita. Ilman taidetta tuntisin oloni vajavaiseksi, se on minulle tapa olla ja elää.
Hämeenkyrössä Hovi on vieraillut, mutta Kivinavettagalleria ei ollut hänelle entuudestaan tuttu.
– Oli mieleinen yllätys, kun Mahnalan Kulttuuriyhdistyksestä otettiin minuun yhteyttä ja ehdotettiin yhteistyötä. Kivinavettagalleria on hieno paikka ja ainutlaatuinen mahdollisuus.
Tulikavio – hevosen matkassa on esillä Yrjölän marjatilan Kivinavettagalleriassa 29. kesäkuuta.–4. elokuuta. Jos taiteen nälkä yllättää aiemmin, galleriassa on esillä Pia Koposen näyttely Luovuuden kehällä. Näyttelyn teemana on luomisen kuusi elementtiä. Koposen näyttely on esillä 23. kesäkuuta asti.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

IKAALINEN 8.3.2023 13:00 Tilaajille

Serkukset toivat näytille kiehtovia maalauksiaan: ”Harrastus on kulkenut mukana lapsesta asti”

IKAALINEN 17.11.2022 09:40 Tilaajille

Pienten taiteilijoiden näyttely räiskyy väriä ja yllätyksiä – nuorimmat taiteen tekijät ovat vuoden ja vanhimmat viiden vuoden ikäisiä

IKAALINEN, JÄMIJÄRVI/YLÖJÄRVI 14.9.2022 08:30 Tilaajille

Taidenäyttely esittelee Ikaalisissa ja Jämijärvellä tavattuja pöllöjä – ikaalilaislähtöinen Rami Marjamäki on ikuistanut huhuilijoita jo yli 30 vuotta

HÄMEENKYRÖ 30.6.2022 13:00 Tilaajille

Kivinavetassa voi nauttia metsän taiasta tai tehdä omaa taidetta – ”Jokainen syntyy taiteilijaksi”

IKAALINEN 13.6.2022 09:00 Tilaajille

Kompin taidenäyttelyssä on kesäinen tunnelma – esillä on Taikan jäsenten tulkintoja kesästä