IKAALINEN/YLÖJÄRVI 3.6.2022 13:00

Uittajanpolku vie Seitsemisen tärkeimpien aarteiden äärelle – Kansallispuiston nelikymppisiä juhlitaan elokuussa

Nina Ylinen


Aarnimetsien ja saloseutujen kansallispuisto Seitseminen on tänä kesänä piirtänyt reittinsä uusiksi. Monelle luonnonystävälle tutuksi tulleet reitit Seitakierros ja Virkatie on suljettu ja niiden tilalle on luotu upouusi Uittajanpolku. Ympyräreitti on 18 kilometrin mittainen, alkaa Koveron perinnetilalta kärrytietä pitkin ja on kuljettavissa sulan maan aikaan. Kulkuaika on noin kuusi tuntia.

Erikoissuunnittelija Johanna Väkeväinen kertoo, että reitin nimi sitoo sen alueen menneisyyteen.
– Seitsemisessä on pitkä savottahistoria. Seitsemisjoessa ja Liesijoessa on uitettu aikoinaan tukkeja. Uusi reitti myös myötäilee jokien vieriä.
Uittajanpolku yhdistää puiston eteläisen osan parhaat puolet: Koveron perinnetilan, taianomaisen Multiharjun aarnimetsän sekä Soljasten suoalueen.
Haastavuudeltaan reitti on suunnilleen samaa tasoa kuin Seitakierroskin.
– Seitseminen on hyvin tasaista maastoa, suurimmat korkeuserot tulevat aarnimetsän kohdalla, mutta nähtävyyksien kannalta kyseessä on monipuolisempi reitti. Matkalla on myös useampia taukopaikkoja ja palveluita.
Reitit muuttuivat käytännöllisestä syystä.
– Käytöstä poistetut Seitakierros ja Virkatie kulkivat yksityismaiden läpi ja niiden sopimus päättyi. Uusi reitti kulkee Metsähallituksen omilla mailla, Väkeväinen kertoo.
Virkatie oli 26 kilometrin mittainen rengasreitti, jonka tulevaisuutta selvitetään parhaillaan hoito- ja käyttösuunnitelman päivitystyössä.


Nelikymppinen juhlii elokuussa

Muitakin pieniä muutoksia on tehty. Iso-Kivijärven tulentekopaikka on otettu pois käytöstä ja Kirkaslammelle on rakennettu keittokatos. Kesällä Kirkaslammen ympäristöä muutetaan esteettömäksi.

Luontokeskuksen pysäköintialueelle on saatu neljä sähköautojen latauspaikkaa. Jotta syrjäiseen puistoon pääsisi vieläkin helpommin myös ilman autoja, yhteistyötä on viritelty uuteen suuntaan: Metsähallitus ja VR ovat koonneet ohjeet kymmenestä eri luontokohteesta, jonne pääsee kätevästi myös junalla. Seitsemisen lähin juna-asema on Parkanossa, 26 kilometrin päässä. Paikallisten taksiyrittäjien kanssa on sovittu kiinteä hinta, jolla pääsee perille metsään.
Pyöreät 40 vuotta tänä vuonna täyttävä kansallispuisto saa arvoisensa juhlat elokuussa – totta kai Suomen luonnon päivänä. Juhlia vietetään Koverolla ja paikalle ovat tervetulleita kaikki puiston ystävät. Luvassa on ainakin musiikkia, maksuttomia opastuksia, yleisötilaisuus ja muuta ohjelmaa, lupaa Johanna Väkeväinen.
– Kaikkea en uskalla vielä paljastaa. Toivottavasti saamme ihanan kesäpäivän!

Jokaiselle löytyy sopiva reitti

Seitsemisen kansallispuisto on luotu syrjäiselle ja harvaanasutulle seudulle. Nykyään puistosta löytyy monenmittaista reittiä erilaisiin retkeilytarpeisiin. Seitsemisen maastosta yli puolet on suota. Sieltä löytyy männikköisiä rämeitä ja tiheitä korpikuusi

Erikoissuunnittelija Johanna Väkeväisen suositus ensikertaa puistossa vierailevalle on Torpparin taival. Hiukan päälle kuuden kilometrin mittainen reitti antaa Väkeväisen mukaan hyvän ensikosketuksen kansallispuistoon.
– Reitti lähtee Koveron perinnetilalta. Matkan varrella on vanhoja rakennuksia, puiston sydän eli Multiharjun aarnimetsä, sekä suo- ja metsämaisemia. Se on monipuolinen ja lyhyehkö reitti, joka sopii koko perheelle.
Retkeilijän kannattaa muistaa, että uusi Uittajanpolku on merkitty väliaikaisesti punaisella kuitunauhalla. Varsinainen viitoitus tulee myöhemmin.
Metsäpalovaroituksen aikana Seitsemisessä tulet saa tehdä ainoastaan luontokeskuksen, Kirkaslammen tai Soljosten hormillisiin ja katettuihin keittokatoksiin. Kulkijan kannattaa muistaa myös, että Soljastensuolla ja Iso Seitsemisjärven ympäristössä on voimassa lintujen pesinnän turvaavat liikkumisrajoitukset. Reitiltä ei saa siis poiketa maastoon 15. heinäkuuta asti.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 28.1.2024 14:00 Tilaajille

Seitsemisen kävijämäärä pysyi ennallaan – Koveron perinnetila kasvatti suosiotaan

HÄMEENKYRÖ 5.1.2024 15:00 Tilaajille

Varpuspöllö ja valtavasti pikkuvarpusia talvilintulaskennassa – Lintukannat muuttuvat hurjasti

MIELIPIDE 18.12.2023 15:00 Tilaajille

Lukijalta: Pahaa sutta ken pelkäisi – ”Mistä poliiseille on tullut asiantuntemus määrittää susi liian kesyksi?”

HÄMEENKYRÖ/HELSINKI 13.10.2023 15:00 Tilaajille

Kiasman uutuusnäyttelyssä etsitään yhteyttä maahan Hämeenkyröstä – Helsingissä on esillä kuivattuja yrttejä ja Kirkkojärven mutaa

IKAALINEN, YLÖJÄRVI 15.9.2023 17:00 Tilaajille

Seitsemisessä on vierailtu alkuvuonna entistä enemmän – Mättäiltä löytyy reilusti puolukoita ja kantarelleja