Tuulipuisto Ikaalisissa ja Hämeenkyrössä
Pelastaakseen maailman ilmaston ja estääkseen hiilidioksidin nousun nykyisestä 0,04 prosentista 0,05 prosenttiin Suomi osallistuu myös tuuliturbiinien ja tuulipuistojen rakentamiseen. Ikaalisten ja Hämeenkyrön alueelle rakennetaan myös tuulipuisto uusiutuvan energian tuottamiseksi. Ikaalisen ja Hämeenkyrön tuulipuiston suunnittelu on tällä hetkellä tärkeää. Suuri kysymys on, onko hankkeesta hyötyä tai haittaa ihmisille ja luonnolle?
Tuuliturbiinin rakentamiseksi tarvitaan valtava perustuskuoppa, jonka koko riippuu tuuliturbiinin koosta. Kuopan koko on tuuliturbiinin koosta riippuen 10 kertaa 10 neliömetriä tai enintään 15 kertaa 15 metriä ja syvyys noin neljä metriä. Kaivo täytetään sitten 400 kuutiometrillä tai 900 kuutiometrillä soraa. Pelkästään valtava määrä soraa tuhoaa jo osan luonnosta. Soraa lisätään sementtiin. Sementin tuotanto tuottaa valtavan määrän hiilidioksidia. Sementin saamiseksi kalkkikiveä (CaO3) on lämmitettävä kalkkiuunissa 100 tuntia 1000 asteen lämpötilassa. Tämän seurauksena kalkkikivestä poistuu tonnia hiilidioksidia ja muodostuu Ca0. Poltetut kalkkikivet jauhetaan ja niistä valmistetaan laastia vedellä, betonia soralla ja teräsbetonia teräksellä.
Pelkkä soran tarve, kuopan rakentaminen, materiaalin kuljetus, kalkkikiven louhinta, sementin tuotanto, teräksen, generaattorin sekä lasikuitusiipien valmistus tuottavat tonneja hiilidioksidia. Kaikissa tuotantoprosesseissa luonto vahingoittuu valtavasti ja joissakin tapauksissa tuhoutuu ikuisesti. Siihen lisätään voimalaitosten rakentaminen ja toiminta sekä sen vaikutukset luontoon, maahan, ilmaan, veteen, kasvistoon ja eläimistöön. Jopa yksi tuuliturbiini on merkittävä häiritsevä tekijä luonnossa. Epäselvissä, epäilyttävissä asioissa, jotka vaikuttavat yleisöön, tiedotusvälineiden, sanomalehtien, radion ja television on tiedotettava julkisuudelle objektiivisesti ja puolueettomasti.
Kun otetaan huomioon tuulivoimaloiden aiemmat vaikutukset luontoon, on perusteltua ja oikeutettua kysyä, onko voimalaitosten hyöty suurempi kuin aiheutunut vahinko. Tiedetään kuitenkin, että viralliset arviot ovat joko positiivisia tai negatiivisia tuulivoimalaitokselle sen rahoittajien ja intressien mukaan.
Yksittäiselle tai muutamalle ihmisille tuuliturbiini tuottaa menestystä ja voittoa, mutta ei luonnolle ja suurelle yleisölle.
Heinrich Klug
lääketieteen tohtori
luonnontieteitten maisteri
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!