IKAALINEN 8.2.2022 13:00

Tuomas Mäkelä sinkosi kuudennelle sijalle SM-hallimoniotteluissa – ”Erittäin onnistunut kisapäivä”

Susanna Mäkelä
15-vuotiaiden yleisurheilijoiden SM-hallimoniottelut kilpailtiin 6. helmikuuta Tampereen Pirkkahallissa. Ikaalisten Urheilijoita kilpailuissa edusti P15-sarjassa keväällä 14 vuotta täyttävä Tuomas Mäkelä. P15-sarjassa toisistaan otti mittaa yhteensä 21 vuosina 2007–2008 syntynyttä poikaa.


Poikien viisiottelun ensimmäisenä lajina kilpailtiin 60 metrin aitajuoksu. Mäkelän juoksu rullasi mukavasti ennätysaikaan 9,35, joka oikeutti avauslajissa pisteisiin 752. Avauslajin jälkeen Mäkelä oli kisassa sijalla 8.

Aitajuoksusta seuraavana lajina hypättiin pituus. Mäkelän kaksi ensimmäistä hyppyä lähtivät lankun takaa, mutta kolmannella ja viimeisellä hypyllä merkki osui paremmin kohdilleen ja tuloksena olikin uusi ennätys 551, joka oikeutti pisteisiin 602.

Pituuden jälkeen siirryttiin kuulantyöntöön, jossa tavoitteena oli työntää lähelle 13 metriä. Ennakkoon päivän varmimmaksi ja Mäkelän parhaimmaksi lajiksi kaavailtu kuulantyöntö ei tällä kertaa kulkenut aivan tavoitteiden mukaisesti. Tehot jäivät puuttumaan työnnöistä, jonka seurauksena parhaaksi kuulatulokseksi jäi lukema 10,97, jolla pistesaalis kasvoi 531 pisteellä. Kolmen lajin jälkeen Mäkelä oli noussut kisassa sijalle 6.


Kujanpään koulusta seiväsoppia


Kuulantyönnön jälkeen vuorossa oli seiväshyppy. Tätä vaativaa lajia Tuomas Mäkelä on alkanut treenaamaan vasta tällä kaudella Urho Kujanpään seiväskoulussa. Joitain oppeja oli Tuomakseen tarttunut, sillä rima ylittyi korkeuksista 215, 225, 235, 245 ja 255. Pisteitä tuloksella 255 kertyi 344. Myös seiväskisan jälkeen Mäkelä piti yhteispisteissä sijaa 6 hallussaan, vaikka seipäässä sijoitus oli yhdeksäs. Osa Tuomasta korkeammalle hypänneistä kilpakumppaneista oli Tuomasta selvästi heikompia kolmessa ensimmäisessä lajissa, eivätkä näin ollen pystyneet kuromaan piste-eroa kiinni korkeista seiväshyppytuloksista huolimatta.


Kestävyyskunto arvoituksena


Pitkän kisapäivän viimeisenä lajina juostiin raastava 1000 metriä. Tuomas on hallikaudella keskittynyt pääosin lajitekniikoiden, voiman, räjähtävyyden ja kimmoisuuden kehittämiseen ja 1000 metrin kestävyyskunto oli hieman arvoitus sekä urheilijalle että valmentajana toimivalle Antti-isälle ennen viimeisen lajin alkua. Mäkelän tavoitteena oli saada jätettyä kaikki jäljellä olevat energiat radalle ja siinä hän onnistui erinomaisesti ylittämällä maaliviivan ajalla 3.30,24. Pisteitä juoksusta kertyi 301 ja näin ollen viisiottelun yhteispistesaaliiksi kertyi 2 533 pistettä ja sijoitus pysyi loppuun saakka hienosti sijalla 6.


– Erittäin onnistunut kisapäivä. Tuomas onnistui tasoonsa nähden erinomaisesti pituudessa, aidoissa ja seipäässä. Kuulassa oli tänään hieman alavireisyyttä ja tekniikkaongelmia ja 1000 metrillä pitkä kisapäivä alkoi jo painaa Tuomaksen jaloissa, mutta kaiken kaikkiaan kiitettävä suoritus, tyytyväinen valmentaja Antti Mäkelä kommentoi kilpailun jälkeen.

– Erityisen hienoa tässä on se, että Tuomas pääsee kisailemaan 15-vuotiaiden SM-moniotteluissa vielä ensi vuonnakin. Toki tarkoituksena on lähteä myös kesällä ottamaan mittaa näistä samoista kavereista kesän moniotteluihin.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

IKAALINEN 22.5.2023 17:00 Tilaajille

Ikaalisten Urheilijoille menestystä piirimestaruusmaastoista – neljä henkilökohtaista mitalia kotiintuomisina

IKAALINEN 16.5.2023 19:30 Tilaajille

Ikaalisten Urheilijoille kaksi SVUL Hämeen piirin palkintoa – Ville Niemelästä vuoden hiihtovalmentaja

IKAALINEN 8.5.2023 14:00 Tilaajille

Ikaalinen Open täytti Valkean ruusun areenan – ”Vaikka kilpailuhenki on kova, asioista tehdään yhdessä”

IKAALINEN 17.4.2023 10:00 Tilaajille

IkU jahtaa sarjanousua jalkapallon nelosessa – ”Ikaalisissa suurin ongelma on tekonurmen puuttuminen”

IKAALINEN, HÄMEENKYRÖ 9.4.2023 10:00 Tilaajille

IkU:n naiset puhtaalla sarjalla 2-divisioonaan – 19 peliä, yhtä monta voittoa