OIVASEUTU 16.10.2021 11:00

Tulevissa vaaleissa on vaarana, että äänet hajaantuvat – kerro meille, äänestäisitkö "väärän" puolueen ehdokasta

Anne Salminen

Voisitko äänestää tulevissa aluevaaleissa puoluetta, jota et tavallisesti äänestä? Mikäli vastaus on suoralta kädeltä kieltävä, kysytään näin: äänestäisitkö itsellesi vieraalta tuntuvan puoleen ehdokasta, jos se parantaisi mahdollisuuksia saada paikallinen edustaja päättämään siitä, mitä palveluita lähimmästä terveyskeskuksestasi saat?

Tällaisia pohdintoja äänestäjät joutuvat käymään ennen tammikuisia aluevaaleja, sillä ehdokkaat eivät kilpaile vain puolueiden kesken. Kilpailua käydään myös kuntien kesken, sillä ehdokkaat asetetaan koko hyvinvointialueelle.

Tamperelainen voi siis äänestää vaikka ikaalilaista ja hämeenkyröläinen nokialaista. Jos kuitenkin oletetaan, että ääniä annetaan pääosin oman kotikunnan ehdokkaalle, eniten äänivoimaa Pirkanmaalla löytyy tietenkin yli 240 000 asukkaan Tampereelta, Satakunnassa reilun 83 000 asukkaan Porista.

Pienilläkin paikkakunnilla saatetaan äänestää ahkerasti, mutta jos äänet jakautuvat isolle joukolle ehdokkaita, on ehdokkailla heikommat mahdollisuudet päästä läpi aluevaaleissa.

Kerro siis meille, mitä mieltä olet: nouseeko paikallisuuden merkitys puolueen ohi äänestyspäätöksessäsi, vai määrittääkö puolue ehdokkaasi myös tammikuisissa aluevaaleissa? Pitäisikö kuntasi puolueiden tehdä yhteistyötä ja asettaa vain vähän ehdokkaita, jotta äänet eivät hajaantuisi?

Kerro mielipiteesi meille esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen toimitus@oivaseutu.fi tai WhatsAppilla numeroon 044 082 0040.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

PÄÄKIRJOITUS 13.3.2024 06:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Asiakkaiden etu voitti Pirhassa – Työ kuitenkin jatkuu ja maakunnan ääntä tarvitaan vielä moneen päätökseen

OIVASEUTU 11.2.2024 20:52 Tilaajille

Seudun äänestäjät asettuivat Stubbin taakse – Hylättyjä ääniä yhteensä lähes sata

PÄÄKIRJOITUS 23.8.2023 07:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Vielä voi yrittää vaikuttaa – toivottavasti Ikaalisissa on tupa täynnä, kun hyvinvointialueen virkajohto tulee kuulemaan paikallisia näkemyksiä suunnitelmista

PÄÄKIRJOITUS 16.8.2023 07:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Pirhan päätökset jännittävät kunnissa – ”Jos maaseudulta viedään vähitellen sekä palvelut että työt, menee muuttoliike väkisinkin kaupunkeihin päin”

MIELIPIDE 2.8.2023 16:00 Tilaajille

Lukijalta: Hyvinvointialueen soteverkon tulevaisuus - kuka valvoo Ikaalisten etua?