OIVASEUTU 5.8.2021 11:15

Toimittajan kommentti: Sinä olet liikenne

Aleksi Nissilä

Taas olen lukenut otsikoista "lapsen jääneen auton alle" tai "auton ajaneen ihmisen päälle".

Tuota...
Auto ei aja kenenkään päälle eikä se myöskään ole mikään persoonaton luonnonvoima, jonka alle saattaa tuosta noin vain jäädä.
Lause "autoilija ajoi lapsen päälle" puolestaan johdattaa tekemään tarpeettomia oletuksia syyllisistä vaikka se toisaalta huomioikin tilanteen kaksi osallista. Siitä huolimatta rikosoikeudellisessa vastuussa on aina ihminen, ei auto. Tilanne tosin mutkistuu robottiautojen myötä.
"Autoilija törmäsi jalankulkijaan" voisi siis olla paras kuvaus tästä kahden inhimillisen toimijan kohtaamisesta ilman ennakko-olettamia. Toinen heistä tosin on pukeutunut voimaa tuottavaan teräshaarniskaan.
Pitää muistaa, ettei liikenne ole ihmisille mikään passiivinen vaaran paikka, vaan ihmiset ovat liikenne. Mitä vähemmän koulutiellä on siellä tarpeettomasti liikkuvia autoilijoita, sitä vähemmän on vaaran paikkoja. Toki myös vaaroille altistava infrastruktuuri on syytä korjata. Siispä jokainen lapsensa autolla kouluun kuljettava vanhempi aiheuttaa itse koululaiselle sen potentiaalisen vaaran, jolta hän haluaa tätä suojella.
Sinä olet liikenne.

Kannattaisiko koulun läheisyyteen ajamista välttää?

Teimme juttua koulumatkaturvallisuudesta ja kysyimme lukijoidemme kokemuksia. Esille nousi erityisesti tietöiden ja puutteellisen infran aiheuttamien vaaran paikkojen lisäksi huoli autoilijoiden käyttäytymisestä. Liikennejärjestelyt ovat tietenkin kuntien käsissä, mutta jokainen voi tehdä koulumatkan turvallisemmaksi noudattamalla nopeusrajoituksia ja välttämällä koulujen läheisyyteen ajamista.
– Huolettaa koululle menevä kapea tie, jossa kulkevat taksit, vanhemmat autoillaan ja koululaiset. Piha on myös haastava, kuului eräs viesti.
Onko lasta tarpeen kuljettaa se parin kilometrin matka kotoa koulun tuulikaappiin asti vai kannattaisiko koulun pihaan ajamista välttää? Tilastojen mukaan suurin osa liikenneonnettomuuksista kun tapahtuu parkkipaikoilla.
On ihmisiä, joilla on ymmärrettävä tarve päästä ajamaan esteettömälle etäisyydelle, mutta kaikilla ei sitä ole. On sanomattakin selvää, että auto on monelle välttämättömyys, mutta yhtä totta on, että sillä ajetaan älytön määrä turhia matkoja. Kannattaa siis pohtia, onko koulujen ympäristöä aivan välttämätöntä ruuhkauttaa omalta osaltaan. Moralisointi on tympeää, mutta lihasvoimin kulkeminen on paitsi ympäristöystävällistä ja reipasta myös terveellistä itselle ja ennen kaikkea turvallista muille. Lisäksi se opettaa lasta kulkemaan liikenteen seassa itse.
– Vanhempia on hyvä kannustaa välttämään kyydittämistä kouluun mahdollisuuksien mukaan. Vaikka koulumatka olisi pitkä ja suurin osa siitä taittuisikin autokyydillä, voisi lapsen antaa kävellä esimerkiksi viimeinen kilometri koululle. Silloin hän pääsee nauttimaan ulkoilun hyödyistä eikä koulun ympäristö ruuhkaudu autoliikenteestä, neuvotaan Liikenneturvan nettisivuilla.
Turvallista koulumatkaa!

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 16.5.2024 07:00 Tilaajille

Kolmostietä päällystetään kahden puolen Hämeenkyröä – Ylöjärvi-Rokkakoski -osuus saa uutta pintaa jo toukokuussa

MIELIPIDE 8.5.2024 11:00 Tilaajille

Napakat mielipiteet 8.5.2024 – ”Eikö valtiovalta voi millään hillitä näiden sähköyhtiöiden mielivaltaista toimintaa?”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 26.4.2024 09:20 Tilaajille

Maavoimat kulkevat seudun läpi – Arrow 24 kulkee viikonloppuna näillä teillä

MIELIPIDE 19.4.2024 11:00 Tilaajille

Lukijalta: Kevytliikenteestä, kuka ensin ja miten? – ”Kunnes taakse ilmestyi teiden ritari sähkökulkuneuvollaan...”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 16.4.2024 07:00 Tilaajille

Riistaonnettomuuksien määrä nousi – Hämeenkyrössä kolahti 85 kertaa, kerran villisian kanssa