KOLUMNI 4.1.2023 14:59

Toimittajan kommentti: Ruokaturva ei synny eikä säily itsestään – "Tapaninpäivään asti naseva oli minulle vain naseva adjektiivi"

Sakari Ilomäki
Sakari IlomäkiTehdään heti alkuun selväksi, että hämeenkyröläisen lypsykarjatilan maatalousyrittäjä Tiina Linnainmaa on tämän tekstin kirjoittajan vanha tuttu ja ystävä. Olemme kumpikin kasvaneet Osaran maatalousoppilaitoksen miljöössä. Haastattelin Linnainmaata maataloutta koskevista säädöksistä tässä jutussa.

Itse en ole maatalouden asiantuntija, mutta Linnainmaan työ maatilalla ja monet luottamustehtävät maataloustuottajien etujärjestöissä niin Suomessa kuin muualla Euroopassa tarjoavat hänelle näköalapaikan EU:n säädösvalmisteluun.
Haastattelu EU:ssa valmisteilla olevia säädöksiä koskien antoi rutkasti ajateltavaa. Jos hyviä tavoitteita kohti pyritään kaavamaisilla ratkaisuilla, voidaan helposti aiheuttaa kohtuuttomia seurauksia. Varmasti suomalaisessakin maataloudessa on parantamisen varaa, mutta monta asiaa Suomen elintarviketuotannossa tehdään hyvin.
Tapaninpäivään asti naseva oli minulle vain naseva adjektiivi. Seuraavana päivänä opin, että se on myös suomalaisten nautatilojen terveydenhuollon seurantajärjestelmä. Eräänlainen nautojen OmaKanta, josta löytyvät esimerkiksi tiedot lääkityksistä. Eläinyksilöittäin.
Naseva on yksi osanen suomalaista ruokaturvaa ylläpitävästä järjestelmästä. Arvelen, että useimmat naudanlihaa tai maitotuotteita käyttävistä kuluttajista eivät ole koskaan kuulleetkaan Nasevasta. Koska se on toiminut ja pitänyt yllä ruokaturvaa.
Elintarvikeperäisiä tautiriskejä ei tarvitse Suomessa pelätä, koska riskien minimoimiseksi tehdään jatkuvasti työtä. Vaikka se työ onkin pääosin näkymätöntä, niin hyödytöntä se ei ole.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 18.4.2024 19:00 Tilaajille

Maataloustukia saivat tutut nimet – IPP:lle Pirkanmaan kolmanneksi suurin summa

HÄMEENKYRÖ 5.4.2024 10:00 Tilaajille

Löytyykö ylimääräistä lantaa? Hämeenkyrön kunta kartoittaa biokaasumahdollisuutta

HÄMEENKYRÖ 18.3.2024 13:00 Tilaajille

Millaisilla eväillä kohti kestävämpää ruokajärjestelmää? – Maatalousareenan työpajoissa Osaralla ideoitiin polkuja tulevaisuuteen

HÄMEENKYRÖ 4.9.2023 17:00 Tilaajille

EU-hanke pyrkii kohti konkreettisia kestävyystekoja – Osaralla keskusteltiin maatalouden vetovoimasta ja sitkeydestä

VILJAKKALA 10.5.2023 08:00 Tilaajille

Toukotöissä tehdään pitkiä päiviä – nousseet kustannukset koettelevat viljelyn kannattavuutta