HÄMEENKYRÖ, JÄMIJÄRVI/YPÄJÄ 4.9.2024 13:00

Taikatumma ja Tiina Hyssänmäki saavuttivat SM-hopeaa – Kullan ja hopean välillä oli vain 0,1 prosentin ero

Henna-Riikka Hietamäki



Suomenhevosten kouluratsastuksen mestaruuskilpailut käytiin Ypäjällä Suomenratsujen Kuninkaalliset -tapahtuman yhteydessä 30.–31. elokuuta Kilpailu oli kaikkien aikojen jännittävin, sillä kulta- ja hopeamitalistit ratkaistiin vain 0,1 prosentin erolla.

Perjantaina ratsastettiin mestaruuksien ensimmäinen osakilpailu, jossa jo käytiin tiukka taistelu ensimmäisestä ja toisesta sijasta. Voittoon ratsasti erittäin pienellä erolla Tiina Hyssänmäkeen ja Taikatummaan ypäjäläinen Lassi Lehmusto hevosellaan Vekardo.
Lauantaina jännitettiin finaalia, jossa ensimmäiseen osakilpailun 15 parasta ratsukkoa esittivät omat vapaaohjelmansa, (kür), jossa ratsastaja suunnittelee itse ohjelmansa ja valitsee siihen musiikin. Myös musiikin sopivuus sekä hevosen liikkeisiin että koreografiaan arvostellaan.
Lauantaina parhaimman ohjelman ratsasti kyröskoskelainen Hyssänmäki 9-vuotiaalla oriilla Taikatummalla. He saivat ohjelmasta tulokseksi 73,8 prosenttia. Tulos oikeutti luokkavoittoon ja riitti mestaruuskilpailussa hopeaan. Kultaa ratsasti viimevuoden hopea-mitalisti Lehmusto Vekardo-ruunallaan.
Taikatummaa ehdittiin treenata vain kaksi viikkoa ennen SM-kilpailuita, sillä se kärsi kesällä kengitysvirheen tuomista ongelmista. Ori viettikin heinä-elokuusta suurimman osan laitumella lomaillen. Viikkoa ennen mestaruuskilpailua Hyssänmäki ja Taikatumma voittivat Ypäjällä Pohjola Finnhorse Tourin viimeisen osakilpailun ja lunastivat samalla myös paikan Hyvinkäälle finaaliin, joka kilpaillaan 15. syyskuuta. Kilpailuista parhaimmat ratsukot saavat paikan lokakuiseen Helsinki International Horse Show -tapahtumaan.
Tiina Hyssänmäki on ratsastanut oritta nyt reilut neljä vuotta. Pari on voittanut näiden vuosien aikana muun muassa laatuarvostelun vuonna 2020, kasvattajakilpailun 2021, ja SM-kultaa 2023. Ori asuu omistajiensa Henna ja Markku Hietamäen kotitilalla Jämijärvellä. Ori on kantakirjattu 1-palkinnolla, se toimii jalostusoriina ja sillä on nyt 23 jälkeläistä. Ei sitä suotta kutsuta ihme-oriiksi, sillä Taikatumma ähkyleikattiin Viikin yliopistollisessa hevossairaalassa Itsenäisyyspäivänaattona 2022. Ori kävi tuolloin kuoleman porteilla asti, mutta kovalla taistelutahdollaan selvitti tiensä takaisin, kuntoutui nopeasti ja starttasi jo ensimmäisissä kilpailuissaan vain viisi kuukautta ison leikkauksen jälkeen, kuinkas muutenkaan, kuin voittaen molemmat luokkansa, johon osallistui Hyssänmäen kanssa. Myöhemmin samana kesänä ori saavutti Hyssänmäen kanssa SM-kilpailuissa kultaa. Tämä oli myös parin ensimmäinen arvokilpailumitali.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ/YLÖJÄRVI 14.12.2023 15:00 Tilaajille

Suunnitelma: Ravirata säilyy Teivossa, ravivalmennuskeskus ei – Paikaksi suunniteltu aiemmin Osaraa

HÄMEENKYRÖ 28.11.2023 19:00 Tilaajille

Ravikatsaus: Veeran Poika ylitti haamurajan – Kyröskoskelainen ori on tienannut jo yli 200 000 euroa

Uutiset 10.8.2023 13:00 Tilaajille

Tiina Hyssänmäelle ja Taikatummalle SM-kultaa – ”Kärki oli todella tasainen”

Urheilu 14.7.2023 15:00 Tilaajille

Tajfunrain nousi huijattuna huipulle – montén tähti sai viimeisen mahdollisuuden

IKAALINEN 5.5.2023 13:00 Tilaajille

Kilvakkalassa hevosteltiin hyvällä mielellä – hoivauspisteellä päästiin silittelemään poneja