HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 11.5.2022 13:00

Sydänviikolla liputetaan ruuan puolesta – ”Perheen yhteisiin ruokahetkiin kannattaa panostaa”

Marja Erkkilä
Kirjoittaja on Kyrösjärven seudun sydänyhdistyksen puheenjohtaja.


Parhaillaan vietetään valtakunnallista sydänviikkoa, joka liputtaa tänä vuonna ruuan ja ruokailun puolesta. Ruokapöydässä ruokitaan vatsan lisäksi onnistumisen iloa, yrittämistä ja hyvää tunnelmaa. Perheen yhteisiin ruokahetkiin kannattaa panostaa ja tehdä niistä kaikille odotettuja hetkiä. Myönteisellä ja armollisella suhteella ruokaan hellimme myös perheen sydänterveyttä.

Kyrösjärven seudun sydänyhdistys on tilannut Ikaalisten, Hämeenkyrön ja Viljakkalan eskareille Sydänliiton Neuvokas perheen Iloa ruuasta-materiaalia. Airi Kivimäki, Sakari Virtanen ja Elina Korpimäki ovat toimittaneet materiaalia omien kuntiensa eskareille ja heidän ohjaajilleen.

Kysytään, kuunnellaan, kannustetaan, kehutaan ja kiitetään


Haastavia ruokailutilanteita ja -vaiheita tulee kaikissa perheissä. Jos tilanne lasten kanssa uhkaa mennä valtataisteluksi, kannattaa huomiota kiinnittää hyviin asioihin. Antamalla paljon positiivista huomiota, tilanne usein rauhoittuu.


Myönteiseen tunnelmaan panostaminen kannattaa. Voi kysellä mukavia kysymyksiä, kuten mikä on ollut parasta päivässä. Kuunnellaan perheen kuulumisia, ja annetaan jokaiselle mahdollisuus kertoa ajatuksistaan. Kannustetaan lasta kaikesta opitusta ja ruokailutilanne lopetetaan aina kiitokseen, riippumatta siitä miten syöminen sujui. Kiittää voi vaikkapa siitä, miten hauskoja juttuja lapsi on kertonut tai miten hienosti tämä jaksoi istua paikallaan.


Ota lapsi mukaan keittiöön

Ruuanlaitto ja leipominen ovat lasten mielestä hauskaa puuhaa. Lapsen oma leikkuulauta ja -veitsi voivat olla tärkeitä juttuja, ja lisäävät intoa osallistua. Anna lapsen pilkkoa, huuhdella, sekoittaa ikätason mukaisesti. Itse tekemällä lapsi oppii ruuasta eniten.
Kun arjesta ei tee ruuankaan osalta liian monimutkaista, niin hymy on herkemmässä. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse ja alusta alkaen. Lapselle on tärkeintä, että vanhempi on läsnä ja syödään yhdessä.
Lapsella on paljon opittavaa nykyisessä ruokamaailmassa ja myönteisessä ilmapiirissä oppiminen sujuu helpommin.
Toiset lapset ovat luontaisesti ruokarohkeita maistelijoita, mutta moni lapsi on epäilevä uusien makujen äärellä. Suurin osa lapsista haluaa syödä selvästi tunnistettavia, tuttuja ja selkeitä ruokia, mikä on aivan normaalia. Kannustus, myönteinen ilmapiiri ja aika auttavat matkalla kohti ruokarohkeutta.

Sydänmerkki kertoo hyvästä valinnasta

Sydänmerkki on elintarvikepakkauksista ja ravintoloista löytyvä merkki, joka osoittaa, että kyseinen tuote tai ruoka-annos on terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Sydänmerkki on kehitetty helpottamaan ja nopeuttamaan arkea. Valitsemalla Sydänmerkki-tuotteita teet pieniä, terveyden kannalta edullisia muutoksia ruokavalioon, ilman että joudut perehtymään tuoteselosteisiin tai ravintosisältöihin.


Lähde: www.sydan.fi

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 7.2.2023 17:00 Tilaajille

Perhekahvila on henkireikä ja ystävystymispaikka – vanhempien porukka toi MLL:n takaisin Hämeenkyröön, sillä lapsiperheille ei järjestetä juuri mitään

HÄMEENKYRÖ 25.5.2021 17:00 Tilaajille

Lapsiperheet arvostavat maksuttomia ja kaikille avoimia palveluita